24. 7. 2015
Dušené hovězí na cuketách (od 7 měsíců)
Cuketová sezóna vrcholí, vy se ptáte na recepty s ní a já na zahrádce jen jednu takovou malou a notně suchem ztvrdlou chudinku. Jak to jen udělat, abych vám přišla s receptem vhod a zároveň tu nebožku upotřebila? Jasně, podusíme ji! A k ní i trošku toho od masa, aby byli spokojení všichni. A taky že jo, talíře byly vymetené 🙂
Na cca 3 porce:
- něco kolem třičtvrtě kila hovězího zadního (nebo kližky či jiného vhodného hovězího)
- 3 mrkve
- 1 středně velká cuketa
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- bílé či červené víno (nebo vývar či voda pokud vaříme malým dětem)
- cca 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky jalovce (nemusí být), sůl a pepř
- olej dle potřeby
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky stejně velké jako maso, které jsme předtím zároveň osolili a opepřili. Pokud máte mladou cuketu, nemusíte ji loupat, klidně ji nechte se slupkou. Česnek promáčkneme čepelí nože a taktéž nakrájíme. V hrnci rozpálíme olej a veškerou zeleninu a maso v něm orestujeme (v multicookeru funkce FRY – 15 minut). Poté stáhneme teplotu, podlijeme vínem, vodou či vývarem – tak, aby bylo maso ponořené, ale ne víc. Přidáme koření a necháme jen velmi pomalu probublávat. V multicookeru k tomu můžeme využít funkci STEW (3 hodiny). Vaříme do změknutí masa nebo při pomalém vaření (na hranici bodu varu) i několik hodin. Občas zkontrolujeme a případně dolijeme další vodu, aby se směs nepřipálila. Po uvaření vybereme maso a koření, můžeme i část zeleniny. Zbytek zeleniny rozmixujeme i s částí vody na omáčku a maso (i zeleninu) do ní vrátíme. Podáváme například s bramborovou kaší.
Dětská specifika:
- základní suroviny receptu, tedy hovězí maso, mrkev a cuketa jsou vhodné pro děti od cca 7 měsíců
- dětem do roka by teoreticky mohla činit problémy cibule a česnek, proto vaříte-li pro miminko, můžete jej vynechat. Stejně tak samozřejmě vynechejte sůl a koření a určitě také nepodlévejte vínem 🙂
Užasné, takové množství dcera nikdy nesnědla jako tohohle jídla, dokonce chtěla přidat (9měsíců). Děkuji.
Užasné, takové množství dcera nikdy nesnědla jako tohohle jídla, dokonce chtěla přidat (9měsíců). Děkuji.
Píšu jak to vyšlo mne. Každý to muze mít jinak. Každopádně se to hodně "vyvari".
Děkuji za skvělý typ. Mám pocit, že recepty pro dcerku pořád opakuji a tak jsem se “chodím” inspirovat k Vám. Dnes jsem zkusila tento. Neměla jsem hovězí, dala jsem vepřové a typuji, že se zapráší. Ochutnala jsem už teď a recept ukládám do oblíbených! Těším se na další a přeji Vám spousty prima nápadů, Barbora
Moc díky za milou zprávu Báro a bude mi velkou ctí, když Vám tyto stránky budou i nadále ispirací 🙂 Díky, B.
Je to vynikající i s kuřecím 🙂 rychlý a opravdu moc dobrý oběd! Děkuji za další inspiraci
Super, díky za pochvalu i tip pro ostatní 🙂 B.
Výborný recept i bez česneku a přídaným tymiánem,děkuji👍
Díky moc za pochvalu 🙂 B.
Otestováno na 13m mlsném jazýčku 🙂 Synek snědl celou misku a ještě si přidával
Tak to je velká odměna, díky za pochvalu Dájo 🙂 B.
Je to super recept, ještě jsem tam teda přihodila dvě rajčata a nechala to celé rozvařit na hmotu, ze které koukala je mrkev a maso a bylo to vynikající! Myslím, že by podobná věc mohla i fungovat s dýní, zkusím příště – cuketu jsem totiž tak měla jen jednu 😀
Simčo ano, bude to fungovat i s dýní, s tou to tu dokonce v tomtéž duchu už je – pod názvem dýňový guláš. Jinak já to takto ráda vařím s libovolnou zeleninou, určitě neuděláte se žádnou chybu 🙂 Díky za vyzkoušení i pochvalu. B.
Vynikající recept , strašně jednoduchý a přitom tak moc dobrý . Doporučuji všem vyzkoušet .
Nestíhala jsem časově pomalé vaření , tak jsem vše naházela do papiňáku , orestovala, zalila vývarem a “ potrápila “ něco přes hodinku a byla to dobrota .
Super, děkuju za pochvalu. 🙂 B.