24. 7. 2015
Cizrnové brownies (od 2 – 3 let)
Na brownies:
- 1 plechovka cizrny (cca 300g)
- 2 vejce
- 4 lžíce kakaa
- 4 lžíce medu či sirupu (nebo více či méně – prostě dle chuti)
- 2 lžíce arašídového másla (lze vynechat)
- 1 kypřící prášek (použila jsem bezfosfátový)
Cizrnu slijte od nálevu (pozor, ten nevylévejte, je totiž takřka kouzelný! 😉 a dejte do mixeru spolu se dvěma vejci a medem či sirupem. Umixujte v hladkou kaši. Poté už jen lžící vmíchejte kakao, arašídové máslo a kypřící prášek. Rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud máte plech větší, než kolik máte těsta, vůbec nezoufejte – těsto by se nemělo roztékat, takže ho na plech prostě namažte v takové vrstvě, jakou si přejete. Brownies by měla být nižší a uvnitř vláčná buchta, skoro až placka, takže přibližně centimetr vysoká vrstva těsta bohatě stačí. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 minut. Raději méně a kousek odkrojte, než abyste je přesušili. Před krájením nechte zcela vychládnout, obraťte a pečící papír opatrně odlepte – těsto je totiž velmi křehké a je potřeba s ním pracovat opravdu opatrně. Ono vám to ale na chuti vrátí, věřte mi 😉
Na meruňkovou omáčku:
- cca 6 – 8 meruněk
- 1 menší jablko
- lžíce marmelády, případně cukr, pokud budete chtít omáčku dosladit
Meruňky přepulte, jablko oloupejte a nakrájejte na kostičky. Podlijte troškou vody a uvařte do měkka (může to trvat tak 10 minut). Pokud vaříte pro dospělé, nebojte se přidat i drc rumu nebo jiného alkoholu. Po uvaření rozmixujte na hladkou kaši, můžete použít i marmeládu k doslazení, ideálně z toho stejného ovoce (čili meruňkovou :)).
A co s tím nálevem z cizrny?
Jak jsem psala v úvodu, určitě jej nevyhazujte. Jelikož jde o čistou bílkovinu, stejně jako je bílek z vejce, dá se s touto tekutinou kouzlit stejně tak. Zkuste ji vyšlehat. Budete mít stejně krásnou pěnu, jako z vaječného bílku. Když ji navíc dosladíte, garantuju vám, že její původ nikdo ani nepozná. Můžete ji podávat spolu s dezertem, zapéct shora a nebo zkusit udělat pusinky.
Dětská specifika:
- recept řadím do kategorie od 2 – 3 let vzhledem k přítomnosti kakaa a také arašídového másla
- ostatní suroviny jsou podle mě od 1 roku bez problému
Zdravím, dala by se prosím použít cizrna vařená? Poloviční množství (150 g) v suchém stavu by mohlo dát 300 g po uvaření… Co myslíte? Děkuji moc za odpověď. Míša
Míšo, určitě to půjde, jen to nemám vyzkoušeno, takže s tím množstvím nedokážu říct přesně, ale tak nějak jak píšete bych to udělala 🙂 Když by náhodou zbylo, lehko se to spotřebuje někam jinam 🙂
Barčo super receptím 🙂 Šla jsem na něj s tím že mám všechny ingredience a ejhle.Já se v obchodě přehmátla a vzala jsem místo cizrny plechovku s nápisem Bílé fazole.(Někdy je ta mateřská náročná 😀 ) Tak místo cizrny jsem dala bílé fazole a užasný.Byla jsme i manželem pochválena 🙂 A příště zkusím cizrnu 😀
Děkuji za super receptíky 🙂
Z fazolí se taky peče, takže zas až tak osudný přehmat to nebyl 😉 A aspoň to někdo vyzkoušel, tak teď jsem na řadě já a díky za referenci 🙂
zdravím Vás,
právě se chystám na cizrnové brownies a teď koukám, že ta plechovka cizrny je ve slaném nálevu. Lehce jsem zkoukla i další cizrny a sůl bude asi všude. vadí – nevadí?
Lucko je to tak, ona to ta sůl totiž konzervuje. Nejméně je toho nálevu asi v Bonduelle Vapeur, ale na chuti to poznat není u žádné, klidně to tedy můžete použít do sladkého receptu 🙂 B.
Barunko, perfektní receptík. Malý nemůže kakao, dá se vynechat, nebo něčím nahradit, ale nenapadá mě čím – čokoládu také nemůže. Moc děkuji. Iva
Ivčo klidně bez kakaa, je tam jen na chuť. 🙂 Ještě se často nahrazuje kakao karobem, pokud je ale důvodem alergen, tak i karob je alergen poměrně prudký – je to luštěnina podobná sóje. Pokud ale snáší cizrnu, má šanci snášet i toto. Případně by ještě mohlo být třeba trošku ořechového másla – podle toho zda může. B.
Výborné. Sama na brownies úplně nejsem, ale sestra chtěla něco s arašídovým máslem, a když jsem ještě viděla cizrnu, nešlo to jinak, musela jsem recept vyzkoušet. Moc jsme si pochutnaly. Upečeno po obědě a teď večer už se tady na směje jen jeden poslední kousek.
Ivet díky, to mě těší. 🙂 B.