Cuketové rizoto s kuřecím masem (od 8 měsíců)

Vůbec nechápu, jak je možné, že rizoto s cuketami tady na blogu dosud nebylo, když cuketa je moje asi nejvděčnější a nejčastěji používaná zelenina, každopádně situace napravena a nechte si chutnat. 🙂

Na cca 4 porce:

  • 250 g rýže na risotto
  • 2 lžíce přepuštěného či klasického másla
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cuketa
  • 1 - 2 kuřecí prsa
  • 700 ml vody nebo vývaru

Rýži nejdříve propláchněte, nejlépe i několikrát po sobě. V hrnci či hlubší pánvi rozpalte přepuštěné máslo a vhoďte na něj na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Zhruba v polovině smažení přidejte také kuřecí maso a cuketu nakrájené na kostičky, a v závěru i česnek nasekaný nadrobno. Společně opečte do zlatavé barvy.

Do hrnce k opečené směsi přidejte rýži, krátce ji opražte a poté zalijte třetinou vody či vývaru. Pokud se toho nebojíte, můžete podlít i bílým vínem. 😉

Osolte, promíchejte, ztlumte plamen a na mírném ohni postupně vařte. Rýži průběžně kontrolujte a v případě, že se voda vypaří, opět dolijte další třetinu tekutiny. Opět promíchejte, vypařte a opakujte, dokud nebude rýže hotová a textura rizota krémová. V závěru můžete vmíchat ještě oříšek másla, případně dochutit libovolným kořením či bylinkami.

Rizoto můžete připravit i v multicookeru – v tom případě využijte funkci pilaf/risotto, nalijte do hrnce veškerou tekutinu a nechte program vykonat svou práci.

Dětská specifika:

Základními surovinami je rizoto vhodné pro děti od cca 8 měsíců. Takto malým dětem samozřejmě nesolíme a šetříme také s kořením.
V případě nejmenších strávníků pozor také na horší stravitelnost česneku, který můžete případně zcela vynechat.

cuketado 1 rokuhlavní jídlamulticookerod 1 rokuod 3 let

13 komentáře - “Cuketové rizoto s kuřecím masem (od 8 měsíců)”

  1. Dobrý den,
    ráda bych Vám touto cestou poděkovala, že se s námi dělíte o recepty, i když jsme si kuchařku nekoupili.
    První vyzkoušený recept bylo cuketové rizoto do 1. roku dítěte a přiznám se, že to byla tak velká ňamka, že jsem to po synovi s chutí dojídala, a rozhodně nevařila naposledy.
    Snad Vám tenhle email udělá hezký den, jako mě ho udělalo vaše skvostné rizoto.

    1. Dobrý den, ano, moc jste mě potěšila a hezčí den udělala, děkuji za milou pochvalu! 🙂 B.

  2. Tak tohle je přesně to, co dneska hledám!!! Moc dekuju, vaše recepty jsou úžasný!!! Skvělá inspirace!

  3. Milá Báro,
    i já jsem sáhla po tomhle receptu jako vůbec po prvním z vaší rozsáhlé sbírky. A je to slast. I bez soli a koření, protože vařím pro úplně malou píďalku, která se s jídly teprve sžívá a seznamuje.
    Velmi Vám děkuji, že nám recepty dáváte k dispozici a přeji vám krásný den. 🥰

    1. Dobrý den Radu, moc děkuju za milý vzkaz a pochvalu a pozdravujte píďalku. 🙂 B.

  4. Moc děkujeme za recept. Syn necelé 4 roky je poslední dobou hodně vybíravý, ale dnes snědl vše a ještě si pochvaloal, že jsem to moc dobře uvařila 🙂

  5. Toz tak toto je uplne mnam. Jsem prekvapena jak je to lahodne a jemne zaroven. Solila jsem to trosku a je to akorat. No proste diky!! Doufam ze az se syn vzbudi, bude mu to chutnat stejne jako mne. Prilohu jsme zvolili misto ryze bezpluchy oves a nedali maso a je to i tak dokonale. Diky!

  6. Dobrý den, Vaše recepty mě teď hodně pomáhají s ročním strávníkem, protože už jsem nevěděla co vařit a chtěla ji to drobet spestřit. Za to moc děkuji. Chtěla bych Vás ale ještě požádat o radu, jak dochutit jídlo, aby mělo drobet šmrnc. Co si budeme povídat ne vždy to máslo a chuť zeleniny úplně oživí 😁A já mám strach abych nedala bylinky, které úplně nepomůžou, ale naopak uškodí. Poradíte prosím 😊

    1. Klárko, děti by se měly nejdříve naučit poznávat skutečnou chuť potravin, dochucovadla, koření a bylinky bych zkoušela až později. Dokud baští, byla bych ráda. Nepíšete věk, takže těžko říct, navíc já nejsem úplně bylinkář, ale obecně platí, že všeho s mírou. Za mě do roka není potřeba vůbec nic, později pak začít jemnějším jednodruhovým kořením (třeba kmín, majoránka, paprika, fenykl, libeček, ta výraznější jako jsou bazalka, tymián apod. až nakonec, stejně jako exotické a pikantní směsi jako kari atd.). B.

Napsat komentář: Zuzana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *