Pečené krůtí karbanátky (od 7 měsíců)

Naše nežerka je hodně „masožerka“, ovšem mleté maso moc nemusí. Zato krůtí miluje. Mleté krůtí je tedy kombinace, kterou se pokouším tento její nezmar zlomit. Zdravě samozřejmě 🙂

Na cca 4 porce:

  • 250g mletého krůtího masa
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl dle chuti
  • hrst hladkolisté petržele

Mleté maso dejte do mísy a přidejte vejce, utřený česnek, najemno nasekanou cibulku a petrželku, mouku, bazalku a sůl. Dobře propracujte. Vytvořte placičky nebo válečky, které vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 170°C přibližně 25 minut. Dbejte zkušeností s vlastní troubou, abyste karbanátky nepřepekli a nevysušili.

Pro větší děti a dospělé můžete každou placičku obalit v plátku slaniny. Krůtí maso má totiž tendenci se vysušovat, čemuž tučná slanina zabrání. Nutné to ale samozřejmě není a karbanátky jsou moc dobré i bez ní (vyzkoušeno na dětské porci).

Podávat můžete například s bramborem a okurkovým salátem ve stylu tzatziky (okurka, kopr, česnek a bílý jogurt), jako jsem to udělala já.

Dětská specifika:

Recept zařazuji do kategorie od 7 měsíců podle masa, které se doporučuje zhruba po měsíci přikrmování masozeleninou (standardně tedy 7 měsíců). U malých dětí hleďte na kvalitu masa, ideálně si jej namelte sami, abyste měli nad kvalitou kontrolu.
Pozor na cibuli a česnek - jsou hůře stravitelné a mohou nadýmat, nedávejte je tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené.
Dětem do 1 roku samozřejmě vynecháme i sůl a koření. Měly by dostat vlastně jen masovou placičku (můžete ji zahustit rýžovou moukou a spojit vejcem, ideálně jen žloutkem - bílek spíše až od 1 roku).

bezlepkovébezmléčnédo 1 rokuhlavní jídlakuřecímleté masood 1 rokuod 3 let

8 komentáře - “Pečené krůtí karbanátky (od 7 měsíců)”

  1. Krůtí moc nedělám, tak jsem šla pro inspiraci rovnou sem a i manžel se olizoval (a to se nejdřív tvářil nedůvěřivě).

  2. Zdravím, můžete mi poradit, jak maso namlít, když nemám mlýnek 😀

    Mám jakoby takový ten přístroj na nasekání čehokoliv, ale bojím se, že to z masa udělá kaši. Určitě budete mít nějaký tip.

    Díky moc. A.

    1. Dobrý den Andrej, bez mlýnku bych do toho opravdu nešla. Pokud kupujete maso v řeznictví, pak si vyberte kousek jaký je vám libo a požádejte je, aby vám ho umleli. Správný řezník to bez problému udělá a je to určitě lepší volba než se s tím trápit v nějakém přístroji, který na to není určený 🙂 B.

      1. Diky 🙂 Mela jsem doma kruti prso a zaujal me tento recept, tak jsem chtela zkusit, ale uz jsem udelala neco jineho a priste koupim uz namlete nebo tedy necham si namlit. Mejte se a jen tak dal 😉 inspirovala jste me mnoha recepty 🙂

        1. Díky moc za pochvalu Ájo a až příště vyzkoušíte, budu se zase těšit na zprávu 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *