21. 11. 2017
Dýňové muffiny (od 1 roku)
Upečte si z dýně malé dýničky 🙂
Na cca 20 muffinů:
- 300g dýně (libovolný druh, doporučuji hokaido)
- 2 vejce
- 150ml mléka
- 150g cukru krystal
- 70g ghí (nebo másla)
- 300g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
- 2 hrsti vlašských ořechů (od 2 let) - nemusí být
Dýni očistěte (hokaido loupat nemusíte), nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka. Poté rozmixujte na hladké pyré. Vychladlou dýni smíchejte s vejci, cukrem a rozpuštěným ghíčkem a vyšlehejte. Postupně zašlehejte také mléko, mouku, skořici a kypřící prášek. Na závěr přidejte ořechy, vylepšit můžete i dvěma velkými lžícemi mandlového (nebo jiného ořechového) másla, ale není to nezbytné, je to jen drobný tuning navíc 🙂
Dejte do formiček na bábovičky nebo muffiny a při teplotě 170°C pečte přibližně 20 minut (dle velikosti formiček).
Na obrázku jsou na sobě přiklopeny dvě bábovičky, které jsou slepené a i přelité krémem z dýňového pyré a mascarpone. Vypadají díky tomu jako malé dýničky.
Dětská specifika:
Jde o klasický dezert, který nepatří do jídelníčku minimálně tehdy, pokud se dítě teprve učí základním stravovacím návykům - řadím tedy od jednoho roku.
Celá vejce a mléko po tepelné úpravě od 1 roku.
Pozor na možnou alergickou reakci na skořici.
Ořechy a semínka jsou vzhledem k horší stravitelnosti a náchylnosti na plísně a žluknutí doporučována od 2 - 3 let věku.
Dobrý den, chtěla bych to udělat co možná bez cukru, přidat víc mouky, aby byla konzistence ok? Děkuji
Majdo ano, zkuste konzistenci dohnat přidáním mouky, pokud chcete vynechat cukr 🙂 B.
Výborné, děkujeme! Pekli jsme rovnou dvojitou dávku,jen trochu víc dýně, trochu míň cukru – a už je jich půlka pryč 🙂
Kači díky za pochvalu a jsem ráda, že to funguje i s menším množstvím cukru, děkujeme za tuhle informaci i pro ostatní. B.
Skvele, moc dekuji za dobry napad jak zpracovat dyne :).
Pridala jsem jeste boruvky a byly opravdu skvele :).
Moc děkuji za pochvalu a tip na vylepšení. 🙂 B.
Dala jsem méně cukru a supr a mandlovou esencí a ještě lepší
Mandlová esence zní skvěle, díky za tip. 🙂 B.
Mozna hloupy dotaz, ale na to pyre mixujete dyni zcela bez vody tj, vodu po uvareni slevate? Nebo jakou konzistenci ma mit testo? Jinak moc hezky napad se zdobenim! 🙂
Very, ano, bez vody, ona dýně sama o sobě je taková vodnatá, takže by to jít mělo. Pokud ne, klidně si při mixování dopomožte některou tekutou složkou z receptu. 🙂 B.