Svíčková omáčka (od 7 měsíců)
Dnes je sváteční den a tak byl i oběd sváteční – tedy svíčková. A já jsem zjistila, že taková klasika všech klasik tady na blogu není! Najdete na ni tisíce zaručených receptů a asi proto jsem nepovažovala za potřebné sem recept dávat. Na druhou stranu ale vím, že si pro děti žádáte recepty i na klasická jídla české kuchyně a tak jsem se rozhodla, že vám ukážu svou verzi, kterou dětem můžete směle dopřát. Vařím ji totiž z čerstvé zeleniny, žádné zeleninové směsi, žádné zahušťování moukou, žádné šizení.
Už leta ji vařím podle Kluků v akci. Jejich doporučený poměr zeleniny je přesně podle mého gusta a můžu si být jistá, že když ho dodržím, budu mít omáčku, která je skvěle dochucená bez čehokoliv dalšího. Tato moje je jen mírně osekaná, aby byla jednoduchá a vhodná i pro nejmenší děti. O tipy pro větší strávníky vás ale neochudím, dočtete se je v průběhu článku. Pojďme tedy na to 🙂
Na cca 4 porce:
- 500g hovězího masa (zadního)
- 300g cibule
- 300g mrkve
- 150g petržele
- 150 celeru
- 100g (půl kelímku) smetany
- sůl dle chuti
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- olej dle potřeby
Maso osolte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostky či kolečka. Umístěte zeleninu i maso do vymazaného pekáčku, přidejte koření a v troubě rozpálené na cca 180°C zprudka opečte, aby se maso zatáhlo. Poté podlijte vodou nebo vývarem a přiklopte poklicí. Pečte do změknutí masa, cca 1,5 hodiny.
Upečené maso vyjměte a stejně tak vyberte i koření. Zeleninu přemístěte do hrnce (včetně veškerého výpeku) a přidejte smetanu (dětem od 1 roku!). Pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladké pyré. Pokud se vám při pečení vyvařilo větší množství vody, je možné, že budete muset ještě vodu (nebo vývar) do omáčky přidat, aby nebyla příliš hustá. Je to ale dobře, neboť máte omáčky tolik a nemuseli jste použít ani gram mouky k zahuštění 😉
Tento základ můžete klidně bez dalšího dát malým dětem. Pokud vy sami si budete chtít omáčku ještě dochutit, použijte k dokyselení citron nebo ocet (můžete vyzkoušet i ume-ocet), dosladit můžete cukrem nebo sirupem. Dětem do 1 roku přidejte ke zjemnění kefír (vhodný od 9 měsíců) místo sladké smetany. Je pro ně vhodnější a zároveň omáčku příjemně okyselí. Kefír nevařte, jen prohřejte, dlouhým vařením by se srazil. Malým dětem není třeba omáčku jakkoliv doslazovat, je přirozeně sladká od mrkve a další zeleniny.
Podávat můžete třeba s tímto špaldovým hrnkovým knedlíkem. Nezapomeňte na brusinkový terč, který slouží k dochucení omáčky přímo na talíři a dodá jí finální tečku.
Tipy na vylepšení:
- Svíčková omáčka, byť její název pochází od jednoho z nejlepších kousků hovězího masa, se z tohoto druhu masa již dávno nedělá. Necháváme si jej totiž na luxusní minutkovou přípravu a pro omáčku volíme maso levnější – doporučuji některou část hovězího zadního.
- Maso můžete prošpikovat špalíčky slaniny, nemá potom tendenci tolik vysychat a je šťavnatější, zároveň ale také tučnější. Bohatě prošpikované maso doporučuji svázat provázkem.
- Se směsí zeleniny upečte i jeden oloupaný a na kostky nakrájený citron a lžíci hořčice – lépe tím omáčku ochutíte.
- Větším strávníkům můžete zeleninu v pekáči podlít bílým vínem nebo černým pivem.
- Když mám čas a chuť si omáčku více vymazlit, tak celý základ nejdříve opeču v pánvi – maso i zeleninu. Je možné jej poprášit i krystalovým cukrem, který během smažení zkaramelizuje a omáčku opět o něco vylepší.
Dětská specifika:
Mohu poprosit o recept 😊
Verčo, tento příspěvek je recept, nerozumím tedy, co potřebujete 🙂 B.
Dobrý den. AsiA hloupy dotaz, ale kdyz bych to delala nasi male 7.5mes. Jak to mam udelat.bez soli? Nebude to maso úplně bez chuti – po odebrani pro nas rodiče?
Lucko, kdybych to dělala pro dítě, tak bych kousek masa pro něj odkrojila a dala do pekáče zvlášť. Zbytek masa pro dospělé bych normálně ochutila a upekla to společně. Jinak si ale myslím, že hlavní chuť tohoto jídla dělá omáčka jako taková, často se do ní používá jen maso z vývaru, které také nebývá ochuceno a omáčka se v klidu dá dochutit až na závěr 🙂 B.
Svíčkovou bez mouky aj. “klasik” dělám už dlouho… tak nějak to vzniklo samo s érou pečení buchet bez prdopeč, s třtinovou panelou, …, segedínu bez smetany a jíšky apod. 😉 Inspiruji se však Vašimi uvedenými tipy a poměru ingrediencí – zítra tedy podle Vás! Děkuji…
Evi, dejte vědět, jestli jsem se i do vaší zkušené chuti trefila 🙂 B.
Chtěla bych se zeptat, když bych chtela použít maso které jsem použila na vyrobu bujonu? Myslite, ze by stačilo péct zeleninu samotnou jen ve vývaru? Jinak Vaše recepty jsou bozi, uz mi došla inspirace, nejak jsem vyhořela tim stereotypem a teď už 14 dnů jedu podle Vás a zase me bavi vařit. Dnes mi prisla i kucharka tak se uz těším na další nápady. Také jsem Vám chtěla poděkovat za kurz v Mladé Boleslavi a těším se na nové rychle recepty.
Luci moc díky za návštěvu na kurzu i moc milou pochvalu, obojího si moc vážím 🙂 A k dotazu – ano, klidně upečte zeleninu samotnou a maso dodejte jen vařené, určitě to i tak bude mňamka 😉 B.
Děkuji za recept, bylo to výborné! Včetně knedlíků – ty jsem tedy ještě trochu “ozdravila” pohankovou krupicí – místo části špaldové mouky – a klaplo to!
Super nápad s tou krupicí, díky za něj a i za pochvalu 😉 B.
Výborné, jako ostatní recepty, které jsem z tohoto blogu zkusila. Nebýt vás, nevím, co vařit 🙂 Dochutila jsem jen smetanou, nic víc nebylo třeba. Vařila jsem večer na druhý den, synek (14m) chtěl hned, tak se před spaním ještě krmil samotnou omáčkou 🙂
Dájo, díky moc za pochvalu, moc mě těší, že vám i prckovi chutná 🙂 B.
Milá Barboro,
svíčkovou jsem dělala asi po 10 letech s velkými obavami(před 10lety mi manžel částečně ve vtipu řekl, že jeho matka dělá lepší a tak jsem mu řekla ať si na ni tedy chodí k ní 😀 ) .Dcera (2r) ji sice nakonec nechtěla,ale manžel i můj otec mi ji vychválili až na půdu, kam se velmi rychle dostalo i mé ego a radost. Už nikdy nebudu dělat svíčkovou jinak.Díky
Verčo, tak teď vyrostlo do nebeských výšin i moje ego a už v tom lítáme spolu 🙂 Díky moc za milou pochvalu a vyřiďte moje poděkování i vašim chlapům 🙂 B.
Vypada to skvele- chystam se na to- bude to moje prvni svickova, jen musim nastudovat to hovezi- ziju v zahranici a jak se rekne FR zadni hovezi si nejsem jista…
Diky za Vas web- velice inspirativni!
Sariss tak to neporadím, ale vyberte podle vzhledu. Ani příliš libové, ani příliš prorostlé maso 😉 Díky za pochvalu a držím pěsti 🙂 B.
Mohu se zeptat kolik vody tam mam dat?dekuji moc
Fanstastický recept! Ďakujem.
Mio, díky moc 🙂 B.
Výborný recept 👌👍 já tedy jen místo smetany používám zakysanou smetanu🙂 P.
Pájo díky za pochvalu i tip. 🙂 B.
V prvni řadě moc děkuji za Vaše recepty, jste skvělá.
Mela bych dotaz jen, kolik cca vody? A pect i priklopene na 180? Spodni horni ohrev?
Prominte za takove dotazy, ale jsem střevo 😄
Dobrý den Jani, vodou zalévám tak, aby bylo maso ponořené, ale ne více. Doředit se dá vždycky, zatímco když máte omáčku řídkou, řeší se to pak bez mouky špatně. Péct přiklopené a využít můžete horní a spodní ohřev a nebo horkovzduch, pokud jej máte (s ním je to rychlejší). Jinak na tom ale až tak nesejde, důležité je, ať se to prostě upeče. 🙂 Díky za pochvalu mojí práce a držím palce. 🙂 B.
Ten citron tam pak nechat a rozmixovat? Dekuji
Katko ano, bez slupky samozřejmě, ale záleží, jak moc kyselkavou omáčku preferujete. Raději poprvé vyzkoušejte postupně. 🙂 B.
Zkoušela jsem poprvé s tím, že jsem citron taky rozmixovala. Ale to nám omáčka svou kyselostí vůbec nechutnala.
Mně by se spíš hodilo mít v receptu poznačené, kolik se potřebuje přibližně mrkve a petržele v počtu na kusy.
Jolano, když jsem tu měla recept s uvedením “2 cibule, 3 mrkve”, dostala jsem čočku, že paní nemůže tušit, jak velké cibule mám namysli a potřebuje to přesně. Gramy jsou naprosto nezaměnitelná jednotka, nelze to splést, a věřím, že když to neodhadnete a koupíte si o mrkev navíc, vaše lednice to jistě přežije a nějak ji upotřebíte. Obecně myslím, že tyto suroviny jsou natolik základní, že jich stejně každý má doma dostatek a netřeba toto řešit. Každý jsme jiný, máme jiný systém a požadavky, taky jinak hodnotíme chutě, a všem vyhovět nemůžu. B.