Domácí rybí prsty (od 1 roku)
Nedávno ke mně doputoval test kupovaných rybích prstů. Jeho výsledky mě až tak nepřekvapily, neboť si o těchto prefabrikovaných předsmažených polotovarech nic moc hezkého nemyslím, ale přivedlo mě to alespoň na zajímavý nápad. Totiž udělat si pořádné rybí prsty doma. Takové, o kterých vím, co v nich je. U dcery sklidily velký úspěch, tak snad se zabydlí i u vás 🙂
Na cca 20 rybích prstů (4 – 5 porcí):
- 350g tresky (nebo jiné bílé ryby)
- 350g brambor
- 1 lžíce přepuštěného másla (nebo oleje)
- 100ml mléka
- 70g strouhanky (+ na obalení)
- 2 vejce
- sůl a pepř dle chuti
- olej dle potřeby
- hrst nasekané petrželky nebo jiné bylinky (nemusí být)
Z tresky odstraňte případnou kůži a také kosti, pokud je po přejetí rukou cítíte již v syrovém stavu. V pánvi rozehřejte velkou lžíci přepuštného másla a rybu na něm z obou stran prudce opečte. Poté stáhněte plamen a podlijte mlékem. Společně duste do změknutí. Pokud se vám bude ryba částečně rozpadat, vůbec to nevadí, stejně by na to přišel čas i později. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte do měkka. Poté slijte a nechejte vychladnout.
Hotovou rybu vyjměte z pánve (mléko s máslem si ponechte!) a rozdrobte na drť. Pokud jste si jistí, že v rybě nemáte již žádné kosti, můžete ji rychle projet i tyčovým mixérem (nahrubo), ale doporučuji spíše použít jemnou práci rukou, díky které odhalíte případné kosti a navíc udržíte celistvější konzistenci ryby. Do rybí drti přidejte šťouchadlem rozmačkané brambory, poté také vejce, strouhanku a zbytek mléka a másla z “rybí pánve”. Dle chuti osolte a opepřete, přihodit můžete i nasekané bylinky. Zpracujte v nepříliš lepivé těsto, které půjde tvarovat. Vytvořte z něj kvádříky ve tvaru rybích prstů, či případně placičky či jiné tvary (dětem se možná budou líbit i rybičky). Hotové prsty obalte ještě ve strouhance.
Plech vytřete olejem a vyskládejte do něj rybí prsty. Pečte je v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 40 minut, nebo zkrátka do zlatova. Méně zdravě je samozřejmě můžete také smažit.
Jako příloha se hodí například bramborová kaše. A protože jsem v tomto jídle postrádala zeleninu, a zároveň je příloha již částečně obsažena přímo v rybích prstech, nakombinovala jsem bramborovou kaši půl napůl s dýní – měli jsme k nim tedy dýňovo-bramborovou kaši a kombinace to byla skvělá.
Dětská specifika:
Jsou výborné! Dcera má ráda jídlo které může mít v ruce a i nám to moc chutnalo.
Moc díky za pochvaly, mám radost 🙂 B.
Muj oblibeny recept na zpracovani tresky. Samotnou ji nemam moc rada, ale tady je skvela. Kupovany rybi prsty nam nesmi pres prah, ale tohle je opravdu moc dobre:)
Zuluk, díky moc, jsem ráda, že to přesně takto máte 🙂 B.
U me fiasko! “Smazeni” v troube mi vlastne jeste nikdy nevyslo. Moc rada bych delala ruzne zeleninove a podobne placicky, ale bud to vysusim nebo nedopecu. Nemate pro me nejakou zachrannou radu? Mam klasickou elektrickou troubu, nic extra.
A na jaký druh výhřevu nebo programpečete, Jani? Nemáte ten rošt moc vysoko nebo nízko? Je to těžké odhadovat takhle z dálky, proč tomu tak je, asi se jedině učit tou zkušeností. Měřte čas a pokud přesušíte, budete příště vědět, že musíte dát míň, a tak si to postupně vychytáte, jinak je to opravdu těžko poradit. B.
Trochu jsem si usnadnila práci a zpracovala tak brambory z předchozího dne a výsledek byl taky mňamozní 😉 Díky za bezva recept
Super nápad Leni, ať ani sousto nepřijde nazmar! 😉 B.
Daly by se prsty udělat i bez mléka?
Pavli myslím si že ano, já mléko používám proto, že stáhne “pachuť” ryby. 🙂 B.
Dobrý den. Opravdu se to má péct 40 minut? Když už je vše dopředu vlastně uvařené (kromě vajec a strouhanky)? Syrové ryby peču v troubě většinou do 20 minut. Tak jsem myslela, že tady bude stačit třeba 10-20.
Ivko, zkuste to dle zkušeností s vlastní troubou, tam jde spíš o to to pěkně dozlatova opéct, než propéct. 🙂 B.
Dělala jsem z kapra, který nám zbyl od Vánoc a byly skvělé! Děkuji za výborné recepty a inspiraci 🙂
Hanko super, jsem ráda, že vám chutnalo, děkuji. 🙂 B.
Vyborne, chutnalo rocnimu diteti i tatovi. Pouzila jsem panko strouhanku a bylo to krasne krupave.
Leni, super nápad, díky. 🙂 B.
Dobrý den. Kdybych chtela cast zamrazit, muzu hned nebo se musi castecne predpect a az potom? Zkusila bych v brzke dobe, jestli bude dceri 1.5roku chutnat a pak bych ji je udelala na vanoce 🙂
Lenko, myslím, že to asi půjde oběma způsoby – syrové i tepelně upravené. Jen si to musíte pamatovat, že to pak máte osmažit. Ale osobně to vyzkoušeno nemám. 🙂 B.
Výborný recept, jedl i můj megavybíravý dvouleťák 🙂 jenom se chci zeptat – myslíte že by se neosmažené prsty daly hodit do mrazáku k pozdějšímu použití?
Terez, ano, dají a maminky to tak často dělají, aby měly v zásobě na příště. Takže klidně jděte do toho. 🙂 B.