Domácí rybí prsty (od 1 roku)

Nedávno ke mně doputoval test kupovaných rybích prstů. Jeho výsledky mě až tak nepřekvapily, neboť si o těchto prefabrikovaných předsmažených polotovarech nic moc hezkého nemyslím, ale přivedlo mě to alespoň na zajímavý nápad. Totiž udělat si pořádné rybí prsty doma. Takové, o kterých vím, co v nich je. U dcery sklidily velký úspěch, tak snad se zabydlí i u vás 🙂

Na cca 20 rybích prstů (4 – 5 porcí):

  • 350g tresky (nebo jiné bílé ryby)
  • 350g brambor
  • 1 lžíce přepuštěného másla (nebo oleje)
  • 100ml mléka
  • 70g strouhanky (+ na obalení)
  • 2 vejce
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej dle potřeby
  • hrst nasekané petrželky nebo jiné bylinky (nemusí být)

Z tresky odstraňte případnou kůži a také kosti, pokud je po přejetí rukou cítíte již v syrovém stavu. V pánvi rozehřejte velkou lžíci přepuštného másla a rybu na něm z obou stran prudce opečte. Poté stáhněte plamen a podlijte mlékem. Společně duste do změknutí. Pokud se vám bude ryba částečně rozpadat, vůbec to nevadí, stejně by na to přišel čas i později. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte do měkka. Poté slijte a nechejte vychladnout.

Hotovou rybu vyjměte z pánve (mléko s máslem si ponechte!) a rozdrobte na drť. Pokud jste si jistí, že v rybě nemáte již žádné kosti, můžete ji rychle projet i tyčovým mixérem (nahrubo), ale doporučuji spíše použít jemnou práci rukou, díky které odhalíte případné kosti a navíc udržíte celistvější konzistenci ryby. Do rybí drti přidejte šťouchadlem rozmačkané brambory, poté také vejce, strouhanku a zbytek mléka a másla z “rybí pánve”. Dle chuti osolte a opepřete, přihodit můžete i nasekané bylinky. Zpracujte v nepříliš lepivé těsto, které půjde tvarovat.  Vytvořte z něj kvádříky ve tvaru rybích prstů, či případně placičky či jiné tvary (dětem se možná budou líbit i rybičky). Hotové prsty obalte ještě ve strouhance.

Plech vytřete olejem a vyskládejte do něj rybí prsty. Pečte je v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 40 minut, nebo zkrátka do zlatova. Méně zdravě je samozřejmě můžete také smažit.

Jako příloha se hodí například bramborová kaše. A protože jsem v tomto jídle postrádala zeleninu, a zároveň je příloha již částečně obsažena přímo v rybích prstech, nakombinovala jsem bramborovou kaši půl napůl s dýní – měli jsme k nim tedy dýňovo-bramborovou kaši a kombinace to byla skvělá.

Dětská specifika:

Ryby jsou vzhledem k alergennosti a výskytu rtuti a těžkých kovů doporučovány od 1 roku věku.
Celá vejce a mléko po tepelné úpravě od 1 roku.
Smažení ve vysoké vrstvě tuku samozřejmě není pro nejmenší vhodné (a ani pro ty větší :-))

hlavní jídlaod 1 rokuod 3 letryby

14 komentáře - “Domácí rybí prsty (od 1 roku)”

  1. Jsou výborné! Dcera má ráda jídlo které může mít v ruce a i nám to moc chutnalo.

  2. Muj oblibeny recept na zpracovani tresky. Samotnou ji nemam moc rada, ale tady je skvela. Kupovany rybi prsty nam nesmi pres prah, ale tohle je opravdu moc dobre:)

  3. U me fiasko! “Smazeni” v troube mi vlastne jeste nikdy nevyslo. Moc rada bych delala ruzne zeleninove a podobne placicky, ale bud to vysusim nebo nedopecu. Nemate pro me nejakou zachrannou radu? Mam klasickou elektrickou troubu, nic extra.

    1. A na jaký druh výhřevu nebo programpečete, Jani? Nemáte ten rošt moc vysoko nebo nízko? Je to těžké odhadovat takhle z dálky, proč tomu tak je, asi se jedině učit tou zkušeností. Měřte čas a pokud přesušíte, budete příště vědět, že musíte dát míň, a tak si to postupně vychytáte, jinak je to opravdu těžko poradit. B.

  4. Trochu jsem si usnadnila práci a zpracovala tak brambory z předchozího dne a výsledek byl taky mňamozní 😉 Díky za bezva recept

    1. Pavli myslím si že ano, já mléko používám proto, že stáhne “pachuť” ryby. 🙂 B.

  5. Dobrý den. Opravdu se to má péct 40 minut? Když už je vše dopředu vlastně uvařené (kromě vajec a strouhanky)? Syrové ryby peču v troubě většinou do 20 minut. Tak jsem myslela, že tady bude stačit třeba 10-20.

    1. Ivko, zkuste to dle zkušeností s vlastní troubou, tam jde spíš o to to pěkně dozlatova opéct, než propéct. 🙂 B.

  6. Dělala jsem z kapra, který nám zbyl od Vánoc a byly skvělé! Děkuji za výborné recepty a inspiraci 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *