Salát s pečenými jablky, fíky, kozím sýrem a kešu ořechy (od 2 – 3 let)
S dětmi a saláty to není úplně ideální, já vím. Pokud si je ale budete chtít pro nějaký získat, myslím, že právě s tímto je velká šance. Jsou v něm sladká jablíčka i fíky, gurmáni určitě uvítají i kozí sýr 🙂
Na 2 porce:
- ½ hlávky ledového salátu
- 2 kyselejší jablka
- 4 čerstvé fíky
- 1 červená paprika
- 100g měkkého kozího sýra
- 2 hrsti kešu ořechů
- sůl a salátové koření dle chuti
Na zálivku:
- 2 lžíce panenského oleje (doporučuju řepkový)
- 2 lžíce vinného nebo jablečného octa
- 2 lžíce javorového sirupu (či medu)
Jablka omyjte a nakrájejte na plátky, fíky rozdělte na čtvrtiny. Rozpalte pánev a oboje na ní zprudka do zlatova opečte. Přihoďte zároveň i kešu, které tímto opražíte. Pokud máte kvalitní nepřilnavou pánev, můžete vše opékat zcela nasucho, ovšem jestliže si nejste jistí, zlehka pánev tukem raději vytřete. Mezitím si nakrájejte ledový salát a červenou papriku na menší kousky, a také připravte zálivku. Smíchejte olej, ocet a javorový sirup a dobře prošlehejte. Do talíře dejte čerstvou i opečenou zeleninu a ořechy, osolte, okořeňte a zalijte zálivkou. Podávejte s kouskem opečeného pečiva.
Dětská specifika: