Pečené krůtí karbanátky (od 7 měsíců)
Naše nežerka je hodně “masožerka”, ovšem mleté maso moc nemusí. Zato krůtí miluje. Mleté krůtí je tedy kombinace, kterou se pokouším tento její nezmar zlomit. Zdravě samozřejmě 🙂
Na cca 4 porce:
- 250g mletého krůtího masa
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce rýžové mouky
- 1 vejce
- 1 lžička sušené bazalky
- sůl dle chuti
- hrst hladkolisté petržele
Mleté maso dejte do mísy a přidejte vejce, utřený česnek, najemno nasekanou cibulku a petrželku, mouku, bazalku a sůl. Dobře propracujte. Vytvořte placičky nebo válečky, které vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 170°C přibližně 25 minut. Dbejte zkušeností s vlastní troubou, abyste karbanátky nepřepekli a nevysušili.
Pro větší děti a dospělé můžete každou placičku obalit v plátku slaniny. Krůtí maso má totiž tendenci se vysušovat, čemuž tučná slanina zabrání. Nutné to ale samozřejmě není a karbanátky jsou moc dobré i bez ní (vyzkoušeno na dětské porci).
Podávat můžete například s bramborem a okurkovým salátem ve stylu tzatziky (okurka, kopr, česnek a bílý jogurt), jako jsem to udělala já.
Dětská specifika:
Krůtí moc nedělám, tak jsem šla pro inspiraci rovnou sem a i manžel se olizoval (a to se nejdřív tvářil nedůvěřivě).
Tak to mám radost hned dvojnásobnou, díky 🙂 B.
Moc dobré, děkuji za recept!
Díky 🙂 B.
Zdravím, můžete mi poradit, jak maso namlít, když nemám mlýnek 😀
Mám jakoby takový ten přístroj na nasekání čehokoliv, ale bojím se, že to z masa udělá kaši. Určitě budete mít nějaký tip.
Díky moc. A.
Dobrý den Andrej, bez mlýnku bych do toho opravdu nešla. Pokud kupujete maso v řeznictví, pak si vyberte kousek jaký je vám libo a požádejte je, aby vám ho umleli. Správný řezník to bez problému udělá a je to určitě lepší volba než se s tím trápit v nějakém přístroji, který na to není určený 🙂 B.
Diky 🙂 Mela jsem doma kruti prso a zaujal me tento recept, tak jsem chtela zkusit, ale uz jsem udelala neco jineho a priste koupim uz namlete nebo tedy necham si namlit. Mejte se a jen tak dal 😉 inspirovala jste me mnoha recepty 🙂
Díky moc za pochvalu Ájo a až příště vyzkoušíte, budu se zase těšit na zprávu 🙂 B.
Já na tom sekáčku běžně “melu” maso, jsou z toho malinké kousíčky, určitě ne kaše 😉
Baru, zkis i z domaciho kraliciho masa. Idealni je na to starsi kralik, ne mlady. Nejlepsi sekana ever! A na karbose to jde taky.
Blbý je, že u nás králíka nikdo nejí (měli jsme je leta jako domácí mazlíčky, tak nějak nejsme schopní), proto tady taky není žádný recept na králíka 🙂 Každopádně díky za tip alespoň pro ostatní 😉 B.
Dobrý den. Váš web je pro mě jako objevení Ameriky 😀 recepty skvělé. Chtela jsem se zeptat. Mam syna 14m a je alergický na mléko a vejce. Mléko a smetany bez problémů náhradním, ale xo takové vejce? Myslíte že bude velký problém když ho tam nedám? Děkuji moc 🙂
Kačko, v tomto receptu si myslím, že se vajíčkem trápit nemusíte, pokud oželíte drobné nedokonalosti a více “rozsýpavé” těsto. 🙂 Jinak nevím, jak je syn zvyklý, ale v tomto směru docela dobře fungují semínka – trochu chia nebo sezamových či lněných by taky mohlo být. Případně místo bílku super funguje i nálev z cizrny, ten se dá dokonce i vyšlehat na pusinky. Jinak na bezmléčné recepty doporučuju mrknout ještě k Jitce Na vlně chuti nebo k Lucie mlíko nepije. Díky za milou pochvalu a ať Vám i při omezeních chutná 🙂 B.
a jaké krůtí je nejlepší prosím – prso? Děkuji!
Ano, prso, ale můžete i stehno a můžete proložit i něčím trošku tučnějším, pokud máte radši 🙂 B.
Dobrý den, je možné ryzovou mouku nahradit například strouhankou? Případně něčím jiným? Děkuji za odpověď (syn 1 rok)