Žitné celozrnné perníčky (od 1 roku)

Recept na perníčky v mnohých rodinách koluje a předává se z generace na generaci. V té mojí se bohužel nic podobného nedochovalo, a tak každý rok pátrám po receptech a zkouším něco nového, nikdy to ale není ono, a tak i letos jsem se rozhodla pro něco dalšího. Věděla jsem jen, že chci zdravější verzi, a byla jsem tedy rozhodnutá pro žitnou mouku. Když jsem ji vzala do ruky, na pytlíčku jsem narazila na recept. Trošku jsem ho ještě ozdravila a.. a už nikdy nebudu dělat jiný! Perníčky jsou vynikající a už od začátku krásně měkké 🙂

  • 430g hladké celozrnné žitné mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 160g krystalového cukru
  • 120g másla
  • půl lžíce perníkového koření
  • půl balíčku prášku do pečiva

Vejce prošlehejte s rozpuštěným máslem, medem a cukrem, přidejte kypřící prášek, koření a po částech zapracujte také mouku. Hotové těsto přikryjte mikrotenovou fólií a nechte jeden den odpočívat v lednici, aby se koření v těstě uvolenilo a rozleželo.

Druhý den teplem ruky zpracujte, vyválejte na plát silný přibližně 3mm a vykrajujte tvary. S těstem se dobře pracuje, nelepí a nepraská. Krásně si s ním poradila i moje tříletá dcera.

img_7670

Budete-li chtít, aby měly perníčky pěknou barvu a lesk, potřete je před pečením rozšlehaným vajíčkem (já jsem vynechala). Pečte v troubě předehřáté na 180°C přiblině 5 – 10 minut, raději celý proces hlídejte. Jakmile začnou perníčky zlátnout, z trouby je vytáhněte, abyste je nevysušili.

Perníčky jsou po upečení měkké, poté na chvilku lehce ztvrdnou, ale za pár hodin jsou opět měkké a takto i vydrží. Pokud si budete chtít jejich měkkost pojistit, skladujte je v dóze s kouskem jablka.

img_7758-1

Počet perníčků z této dávky neumím přesně stanovit, dělala jsem totiž tento adventní kalendář, ve kterém jsou hvězdičky různě veliké, a k němu mi ze zbytku vyšly ještě dva talíře klasických, které si malá sama ozdobila (podle čehož to také vypadá :))). Na pár plechů to ale určitě bude 🙂

img_7692

Adventní kalendář

img_7738-1

Vykrajovátky ve tvaru různě velkých hvězdiček jsem tvořila perníčky, kterým jsem vždy na dvou stranách brčkem propichovala dírky, aby se daly pověsit na provázek.

Zdobila jsem bílkovou polevou:

  • 1 bílek
  • 150 - 200g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Šlehejte metličkou ručně, dokud nebude kašička natolik hustá, že když uděláte na linku párátkem tečku, zůstane držet tvar. Bude to chtít tak deset minut těžké ruční práce 🙂

img_7711-1

Hotové perníčky se zaschlou polevou jsem navázala na stuhu a pověsila. Každý den si Karolínka může jeden perníček vyvléknout a až do Ježíška si bude pochutnávat 🙂

Recept jsem vytvořila pro kampaň #Santaclara, kterou Lidl Česká republika o letošních svátcích oslovuje svět s myšlenkou, že za tou pravou pohodou Vánoc není žádný nabubřelý břichatý Santa, nýbrž my – “obyčejné” ŽENY A MÁMY – které pečeme cukroví, vyváříme laskominy, zdobíme rodinná hnízda a utahané po nocích balíme dárky. Žádná sebekrásnější dokonalost výzdoby vašeho bytu či přepychová tabule není ale zdaleka tak důležitá, jako Vy sama. Vy a Vaše rodina, pro kterou toto vše děláte. Myslete tedy také sama na sebe, odhoďte stres a starosti, nechte se inspirovat našimi tipy (věřím že i tento mezi ně bude patřit) a přepněte na POHODU. O té by totiž Vánoce měly být 😉 

Dětská specifika:

Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají".
Pozor na med, který není vhodný pro děti do 1 roku. Pokud budete chtít péct pro menší děti, nahraďte jej cukrem.
U menších dětí bych raději zvolila mouku, která není celozrnná, nebo ji namíchala s bílou.

 

cukrovído 1 rokumlsáníod 1 rokurecepty našich babičeksušenkysvačinyvánoce

53 komentáře - “Žitné celozrnné perníčky (od 1 roku)”

  1. Těsto už odpočívá v lednici. A je výýýborné. I když naše 5měsíční ještě neochutná, rodiče jí o tom určitě povypráví :))) děkujem za recept, krásné Vánočky!

    1. Zuzko díky za zprávu a přání, i vám krásné svátky (včetně budoucího ochutnávače) 🙂

  2. Dobrý den, jakou moukou mám, prosím, nahradit tu celozrnnou? Je lepší hladká nebo polohruba?

    1. Verčo hladkou, ale její množství bude asi trošku jiné, žitná mouka úplně jinak saje. Takže přisypávat po částech. Zároveň si myslím, že žitná mouka právě pomáhá tomu, že jsou perníčky krásně vlhké a vláčné, takže i o to si myslím částečně přijdete 🙂 B.

  3. Inspirovali jsme se receptem jen jsme dali vetsi podil medu a mensi podil cukru a pernicky jsou vyborne … aspon kontrolou rocni dcerky a moji prosly 😉 těsto nám vyšlo na 5 plechů 🙂

  4. Kromě klasických medových perníčků jsem pekla i tyto celozrnné žitné a musím opravdu pochválit recept! Jsou vynikající. Měkké a dobré. Nejvíc chutnaly synovi (1,5roku) 🙂 Ale nesměl je mít nazdobené 🙂

    1. Má recht, tento názor s ním sdílím, já taky nemusím tu polevu. Díky za zprávu a vyzkoušení, mám radost, že se povedly 🙂

  5. Já letos dělala Dýňovo-medové perníčky.
    Také každý rok hledám recept na perníčky, který bych jednou předala dcerám, letos (vlastně již v loni😊) jsem na internetu narazila na perníčky z dýně.
    V receptu mají špaldu, já měla doma celozrnou a i z té byly výborné.
    Dala jsem je i dceři do školy 1.třída, měli vánoční dílničky a musím se pochlubit, moje perníčky u všech dětí vyhrály nad jinýma.
    Druhé dceři do školky a i tam chutnaly.

    Už jsem si jistá, že jsem si našla náš rodinný recept, samozřejmě jsem si ten internetový upravila podle svých možností a chutí a určitě ho budu ještě léta upravovat, ale základ by byl 😂

    Ještě perličku:
    Z dýně jsem udělala těsto, příkrm pro svého 6.m syna a ještě dost zbylo, to šlo na kostičky do mrazáku, abych mohla přidat do příkrmu. Příště udělám polévku.

  6. Zdravím, i když nejsou Vánoce, váš recept mě nalákal a tak jsem perníčky pekla na oslavu narozenin. Místo klasického cukru jsem použila kokosový cukr (pro jeho nižší glykemický index – 120g mi stačilo) a místo živočišného másla či běžně dostupných rostlinných náhražek (které mi nepřijdou kvalitní ani zdraví prospěšné) jsem použila kokosový olej. Perníčky se podařily, krásně voní a jsou moc dobré. Děkuji za recept a souhlasím, už nikdy žádné jiné ♥

    1. Dobrý den. Můžu se zeptat? Toho kokosového oleje jste použila stejně jako mělo být másla? Děkuji Petra

    1. Tybrďo, tak to nevím. Asi typově trošku jiná mouka, která jinak saje? Zkusila bych přidat trošku rozpuštěného másla nebo medu a spojit to, může to být právě tou savostí mouky.

      1. Nakonec jsem pridala vejce a pomohlo to. Uz vim kde byla chyba- mela jsem zitnou mouku ale nejsem si Jista zda byla celozrnna.
        Priznam se ze na me jsou chutove «moc zdrave» nebo mozna jen malo sladke, nevyrazne, a to si dovolim rict ze mam zdrave peceni rada, dost pouzivam mlete vlocky a otruby jako nahradu casti mouky, klasicke recepty jsou na me preslazene atd. Nicmene deti byly nadsene a dcera z techto pernicku citi jablecnou chut 🙂
        Napadlo me pouzit tohle testo jako zaklad pro »susenky » doplnene o orisky, rozinky, nebo jako skoricove pecivo. Diky za nej, perfektne se z nej vykrajuje!

  7. Dobrý den Báro, recept vypadá skvěle. Ráda bych perníčky vyzkoušela, ale nemůžu sehnat žitnou celozrnnou mouku. Poradíte mi, kde ji seženu? 🙂 V Lidlu jsem sehnala pouze tu špaldovou celozrnnou na linecké 🙂 Předem moc díky za tip!

    1. Luci, tyto konkrétně jsou z BIO harmonie, dá se koupit v Globusu, v Tescu, určitě i v dalších marketech, ale já to tak nesleduju. Mrkla bych prostě jinam než do Lidlu, tam je zrovna výběr mouky trošku omezený, i když mají zase třeba levnou špaldu 🙂

      1. Děkuju za tip, nakonec mi ji manžel sehnal v Albertu, takže jdu zadělat na těsto a už se moc těším na výsledek!!! 🙂 🙂

  8. První várka perníčků hotová, jsou výborné, opravdu měkké. Bojím se ale, že do Vánoc nevydrží, oběma našim raubířům(1,5 a 3 roky) moc chutnají 😀

  9. dobrý den, koukala jsem na své zásoby mouky, myslíte, že je možno použít mouku žitnou chlebovou? mám tu půl kila už dlouho a chleba peču jednou za rok když se daří 🙂 těžko říct, zda je celozrná… nebo mám raději koupit novou…? E.

    1. Evi chlebovou klidně můžete. Celozrnná pravděpodobně nebude, ale dobré to bude určitě i tak 🙂 B.

  10. Už po uplacani těsta mi bylo jasné, že je něco špatně. Měla jsem totiž mouku dost nahrubo namletou, takže se mi to drobilo. Chuťově jsou ale dobré, takže podruhé zkusím s hladkou moukou

    1. Markét, ano, na sušenky, perníčky a takové věci to chce mouku hladkou. Už jsem to v receptu upravila, aby se nestalo, že se ještě někdo splete. Děkuji za sdílení zkušenosti a snad to příště už vyjde lépe. 🙂 B.

      1. Ona to byla moje chyba, protože jsem do té doby netušila, že celozrnné mouky mají taky různé hrubosti mletí 😀 ale zmizely hodně rychle, takže zas tak velký přešlap to nakonec nebyl

  11. Dobrý den,
    chtěla bych je udělat roční dceři, ale co ten med? Po upečení prckum již nevadí?
    Moc děkuji za odpověď

    1. Katko, tabulkově by roční dítě mělo už med zvládnout, ale každý jsme samozřejmě individualita. 🙂 B.

  12. Muzu se zeptat – pernicky mam tak napul tvrde, uz je to par dni od peceni. Muze to byt moukou -pouzila jsem hladkou zitnpu babiccina volba. A nebo jsem je prepekla? Jinak chutove skvele 👏 ale chtela bych uplne mekke. Dekuji

    1. Marti, a jak je skladujete? Chce to nějakou dózu nebo uzavřenou krabici, dejte do ní kousek jablíčka nebo navlhčete stěny papírové krabice, krásně to absorbují. 🙂 B.

  13. Dobry den, myslite, ze by sel cukr nahradit nejakou zdravejsi alternativou? Casto pecu s cekankovym sirupem, ale trochu se bojim, ze to testo uplne zmeni svoje vlastnosti.

    1. Zuzko, tady se bojím, že máte pravdu – ta konzistence by byla úplně jiná a výsledek nejspíš taky. Možná to jde, ale je to prostě experiment. Můžete cukru ubrat a nahradit moukou – je ale otázka, o kolik je to zdravější, oboje není ideál, že. 🙂 B.

  14. Dobrý den, plánuju vyzkoušet perníčky na Vánoce a ráda bych se zeptala, jak moc dopředu je doporučujete péct? Je lepší je nechat uležet, přestože jsou měkké ihned? Nebo jim právě naopak delší skladování neprospívá a je lepší je sníst co nejdřív? Omlouvám se, jsou-li to hloupé otázky a je to ve výsledku jedno, nemám moc zkušeností. Děkuji

    1. Dobrý den Hanko, pokud je nepřepečete, jsou měkké a měkkými zůstanou až do Vánoc, takže klidně můžete pomalu začít péct. Uschovat v dóze s rozkrojeným jablkem. 😉 B.

  15. Dobrý den, když bych prosím, chtěla dát půlku cukru, čím mám doplnit suroviny, aby bylo těsto v pořádku?
    děkuji

    1. Asi moukou, ale přiznám se, že to nemám vyzkoušeno. Kdybych uměla “beztrestně” ubrat, udělala bych to už v původním receptu. 😉 B.

  16. Zdravím a děkuji za recept, mám dotaz, jestli raději použít hladkou spaldu, nebo žitnou chlebovou. Diky

    1. Lucko, mezi špaldovou a žitnou moukou je velký rozdíl a tento recept je s moukou žitnou, použijte tedy určitě tu. Chlebová je jen trošku tmavší, ničemu to ale vadit nebude, je to pořád hladká žitná mouka. 🙂 B.

  17. Dobrý den Báro, obvykle jsem pouze pasivním uživatelem receptů, ale dnes musím udělat vyjímku. Máme se synem (20 měsíců) kvůli jeho alergii vysazeno vejce a mléko, trosku jsem improvizovala a upravila recept a výsledek je super, pouze jsou perníčky celkem tvrdé. Vycházela jsem z Vašeho receptu máslo nahrazeno zlatým alsanem, ubrala jsem cukr a přidala lžíci medu a místo vejce lzicka mletého lneneho semínka spareneho horkou vodou (cca malý panák). Jo a neměla jsem cele množství celodenné žitne, tak je to půl na půl s chlebovou zitnou. Zkusim st do krabičky s jsblickem a snad zmeknou. Ještě jednou Vám dekuji za tento blog. M.

    1. Mony, chápu, nemáte to s těmi alergiemi vůbec lehké, ale věřím, že změknou. Držím palce. 🙂 A moc děkuji za pochvalu! B.

  18. Perníčky jsou skvělé. Na to že jsou jen ze žitne celozrnné tak chutnají prostě jako dobré perníčky. Úžasné je že jsme je potiskly razitky na sušenky s peppou a reliéf je nádherně vidět, vypadají lépe než máslové sušenky. Takže děti jsou nadšene. Škoda že nemůžu vložit fotku. Děkuji za recept jsem nadšená.

    1. Ivo, měkkost a chuť těchto perníčků dělá právě to, že jsou z mouky žitné. Určitě najdete i recepty na perníčky ze špaldové mouky, ale už to prostě nebudou tyto popisované. Navíc špalda a žito mají úplně jiné vlastnosti a nedají se nahrazovat úplně jedna k jedné, takže pokud na špaldě trváte, najděte si recept na špaldové, případně udělejte záměnu u receptu s moukou klasickou bílou, tam to bude fungovat určitě lépe než u žitné. B.

  19. Moc Vás zdravím Báro,
    perníčky už jsem dělala několikrát, vždy se povedly a jsou prostě luxusní 😋 I letos jsem pekla na Vánoce, ale už se snědly 😁 Takže se chystám na další várku.. A snad už do Vánoc vydrží 😁 Chutnají opravdu všem, dokonce i mé sestře, která sladké vůbec nejí 😄
    A teď dotaz.. Chtěla bych perníčky trošku víc tmavé, myslíte, že když přidám kakao, že tím něco pokazím? Nebo mám ubrat množství mouky za kakao? Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den, Gabi, dost vám rozumím, taky jsme teď upekly s dcerou několik plechů a nezbyl mi ani jediný kousek na vyfocení. 😀 Kakao do nich dát můžete, i to tak často dělám. Vrchovatou lžíci kakaa, stejné množství uberte v mouce, aby konzistence seděla. Jsou pak krásné, uznávám, že ty originál jsou takové nepěkně šedé. 🙂 B.

Napsat komentář: Hana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *