11. 1. 2015
Zdravá “nutella” (od 2 – 3 let)
Na tuto inspiraci jsem narazila někde na poli internetu a lákala mě tolik, že jsem ji musela brzy vyzkoušet. Skvělá a zdravá alternativa 🙂
- 1 zralý banán
- 1 zralé avokádo
- 20g kakaa
- 50g mletých vlašských nebo lískových ořechů (nemusí být)
- případně na doslazení rostlinný sirup, med či cukr
Výše uvedené suroviny kromě ořechů společně rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Do směsi pak přidáme nahrubo mleté ořechy.
Pomazánka je díky vyššímu obsahu kakaa poměrně hořká, což ne každý rád, proto si ji případně můžete dosladit dle libosti, nebo přidat ještě jeden banán.
Dětská specifika
Kakao je alergen a je doporučováno od 2 - 3 let. Jelikož je hlavní surovinou, výrazně mladším dětem bych jej nedávala, nebo si alespoň pohlídala případnou alergickou reakci.
Nutričně lepší je použít nepražené raw kakao, které si zachovává větší obsah živin.
Ořechy jsou důležitá potravina našeho jídelníčku, která nám dodává zdravé tuky důležité pro rozvoj mozku. Zároveň jsem ale velkým alergenem a trpí také na plísně a žluknutí, což není úplně vhodné pro malé děti, proto i ořechy jsou tabulkově doporučovány od 2 - 3 let věku.
Je skvělá 🙂
Já dělám variantu s karobem, ten se může už od cca roku, není alergen, jako kakao.
On i karob alergenem je, je to blízký příbuzný soji, což je jedna z nejalergennějších potravin, takže i u karobu jistá pravděpodobnost alergické reakce existuje, ale je možné, že není tak častá jako u kakaa. Musí se to zkrátka vyzkoušet, jinak se to bohužel zjistit nedá. Každopádně je to určitě jistá alternativa a dobrý tip, díky za něj 🙂 B.
Skvělá! Také jsem jí udělala. Paráda. Ale mám otázku, jak skladovat? Děkuji.
Domčo, díky 🙂 Ve sklenici s víčkem a v lednici. Naposledy jsem ji tam měla čtyři dny a byla OK, déle bych asi nenechávala 🙂