Zapečená quinoa s hráškem a zakysanou smetanou (od 9 měsíců)

Ač řazena mezi obilniny, obilninou není. Tato malá “háďátka” jsou přirozeně bezlepková, bohatá na vlákninu a bílkoviny a vhodná pro děti všeho věku. Jako bonus navíc příjemná oříšková chuť. To je quinoa.

Na 1 malou zapékací misku (cca 2 – 3 porce):

  • 120g quinoy (je to zrhuba 1 malý kávový šálek)
  • 2 kávové šálky vývaru (nebo vody)
  • 2 vejce
  • 100g zakysané smetany
  • 2 hrsti strouhaného sýra (od roku - použila jsem Grana Padano, doporučila bych klidně i nějaký výraznější)
  • 2 hrsti hrášku
  • stroužek česneku
  • sůl dle chuti 

Nejprve je potřeba uvařit si quinou. Vaří se v poměru 1:2, tzn. dvojnásobné množství vody oproti množství semínek. Jeden šálek tedy zalijte dvěma šálky vody (pro intenzivnější chuť můžete použít vývar) a vařte přibližně 15 minut. Že už je hotová poznáte podle toho, že okolí jakoby zprůhlední a bude vypadat jako malé očičko. Po uvaření nechte quinou trošku vychladnout a poté smíchejte se zakysanou smetanou, rozšlehaným vejcem, nastrouhaným sýrem, utřeným česnekem, hráškem a dosolte podle chuti. Naplňte zapékací misku a pečte přibližně 25minut na 180°C, dokud povrch nezezlátne.

Pozn. Quinoa má sice příjemnou, ale docela výraznou chuť, která trošku přebije chutě ostatní. Proto kdo má rád, doporučila bych trošku více přitlačit na chuti ostatních surovin, aby více vynikly. 

Dětská specifika:

Dětem do roka z tohoto receptu doporučuji vynechat tvrdý sýr, který bývá slaný a obsahuje přílis bílkovin. Jídlo bude pro malé děti chutné i bez něj.
Problémy může způsobit i česnek, který je hůře stravitelný a chuťově výrazný.
Samozřejmostí je také nesolit a nekořenit, pokud vaříte pro dítě mladší jednoho roku.

do 1 rokuhlavní jídlahrášekquinoa

27 komentáře - “Zapečená quinoa s hráškem a zakysanou smetanou (od 9 měsíců)”

    1. To Lenko bohužel nemám vyzkoušeno, ale osobně bych asi nemrazila. Zaprvé již jednou mražený hrášek (pokud jste tedy použila mražený), pak i zakysaná smetana, vejce.. Nevím co by to udělalo jak po stránce obsahové, tak i konzistenční. Ale pokud se to rozhodnete risknout, dejte mi vědět 😉 Díky za zprávu i pochvalu 🙂 B.

  1. Dobry den, Vase jidla jsou vyborna, dekuji moc za ne! 🙂 Na tu quinou nemam formicky, tak chci delat v klasicke zapekaci mise pro nas vsechny, muzu se prosim zeptat, kolik toho v tomto pripade, jak pomerove? Dekuji moc!

    1. Katko, to se takto strašně špatně radí, nemám to mimo misky vyzkoušeno. Samozřejmě to můžete zapéct v čemkoliv, jen Vám nedokážu dost dobře připodobnit velikost. Jedna tato mistička je jedna průměrná dospělá porce, takže tedy pokud máte zapékací misku, která Vám obvykle vystačí 4 dospělé porce (třeba když děláte nákyp nebo zapečené těstoviny), tak udělejte dvojnásobné množství tohoto receptu 🙂 Jinak moc díky za pochvalu 🙂 B.

          1. Dobry den, mne i 2lete dcerce moc chutnalo! Moc dekuji! 🙂 Manzel rikal, ze dobry, ale se slaninou by to pry bylo lepsi :o))) Ti chlapi no… 🙂

          2. Tak to se do příště dá ke spokojenosti tatínka i trošku pořešit 😉 Díky za zprávu i pochvalu, mám velkou radost 🙂

  2. Dobrý den, zakysanou smetanu mohu dát dítěti od 9 měsíců? Syn je právě v tomto věku. Děkuji!

    1. Jani ano, zakysané mléčné výrobky typu zakysaná smetana, jogurt, kefír, acidofilní mléko a spol. klidně od 9 měsíců 🙂 B.

  3. Quinou jsem vařila poprvé (a asi i jedla, aspoň takto samostatně) a chvilku jsem si musela na její chuť zvykat, nebo možná spíš na konzistenci než chuť. Ale dcera (2,5), která je teď dost vybíravá, to překvapivě jedla s chutí, takže to určitě ještě někdy udělám :-).

    1. Ona je taková lesklá a lehce křupe, asi ne každý to čeká, takže to chce si trošku zvyknout, ale myslím, že to půjde snadno 😉 B.

  4. Dobry den, cim nahradit v tomto receptu zakysanou smetanu, kdyz ma dcera alergii na bilkovinu kravskeho mleka? Ma prisnou dietu, reaguje spatne i na hovezi a teleci a hodne bojuji s varenim, aby mela pestrou stravu, predevsim co se tyka svacin a pomazanek 🙁 Dekuji za odpoved 🙂

    1. Maruško, asi to bude chtít nějakou rostlinnou alternativu, ale přiznávám se, že v nich se příliš neorientuju. Zkuste mrknout na inspiraci k Jitce Matěchové, má taky syna ABKM a má skvělé nápady – Na vlně chuti. Držím palce 🙂 B.

  5. Vyzkousela jsem tento recept a 14m synovi to moc chutnalo. Nicmene druhy den quinoa vysla ven, vubec ji nestravil :-0 uz driv jsem mu davala ochutnat jidla z quinoy a bez problemu, takze me to prekvapilo. Mohlo by to byt tim, ze jsem nakyp udelala z cervene quinoy? Tu mel poprve. Mate zkusenost s tim, ze by cervena quinoa byla hur stravitelna nebo vyzadovala delsi vareni?

    1. Reni ano, řekla bych, že ta červená quinoa je taková tvrdší, podle mě má trošku silnější slupku a je možné, že to dobře nestrávil. Podle mě důležité taky to, jak dobře dítě kouše – některé to tam hází a pak to jimi prochází bez užitku, přitom u některých potravin je potřeba trošku narušit slupku, aby si organismus zevnitř vzal to dobré. Je možné, že strávil jen “ten vnitřek” a vyloučil “obal”, pak by to až taková trága podle mě nebyla 🙂 Zkuste příště bílou a čevenou ještě trošku odložit, nebo třeba aspoň kombinovat, než se naučí trávit lépe. B.

      1. Dekuju za odpoved. Az ted ji ctu :-/ Nicmene, zpetne jsem zjistila, ze ta cervena quinoa ma stejny efekt i na me :-))) ted testujeme barevnou a ta je ok, syn ma moc rad quinoovou kasi s jablky a tvarohem/jogurtem a tam barevna verze suroviny nevadi 😉

  6. moc dobre, i dcera 19 měsíců ne moc velky jedlik, si dala 🙂 pridala jsem k hrašku ještě mražnou kukuřici a i ta nam v jídle chutnala, dekujeme za inspiraci!

  7. Výborný recept, vařím už dlouho 🙂 dneska jsem ovšem na syna vyzrala – většinou mi opticky odmítal jist v tom hrasek, i když vím, že mu chutná, a když o tom nevěděl, sousto s hráškem vždy bez problému snědl. Dneska jsem do toho hrášek rozmixovala – a bylo to pořád výborné a navíc bylo po problému 😀

    1. Lidu, mateřství je jedna velká výzva, viďte. 😀 Super jste to vyřešila! 🙂 B.

  8. Syn má bohužel alergii na vejce, myslíte, že se sýrem a zakysanou smetanou to bude aspoň trochu držet dohromady / stačit? Případně máte tip jak nahradit?
    Děkuji, M.

    1. Maruško, dejte více sýra než je v receptu a myslím, že by to mohlo klapnout. Bude to třeba rozpadavější, ale myslím, že to nevadí, chutné to věřím bude i tak. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvatová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *