3. 2. 2015
Amarantový tabouleh (od 1 roku)
Novinka v našem jídelníčku: AMARANT. Velmi výživná a zdravá obilovina, bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo. Malinkatá lehce křupkavá zrníčka, po vychladnutí mají želírovací účinky. Hodí se naslano i nasladko.
Suroviny na 4 porce
- 1 hrnek amarantu
- 1 hrnek petrželky, nasekané
- 1/2 šálku jarní cibulky, nasekané
- 2 lžíce čerstvé máty
- 1/2 hrnku citronové šťávy
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisované
- případně listový salát a olivy na dozdobení
Uvaříme amarant (či quinou) ve stejném množství vody, 12-15 min. Necháme vychladnout. Lehce promícháme všechny přísady, kromě salátu a oliv. Na hodinu nebo déle vychladíme aby se chuti prostoupily. Umyjeme a osušíme salát vyložíme jím salátovou mísu. Přidáme tabouli a ozdobíme olivami.
Dětská specifika
cibule a česnek od 1 roku, stejně jako rajčata
taktéž je alergenem i citron a mohla by tudíž problémy činit i citronová šťáva
amarant je naopak vhodný pro děti již od začátku přikrmování