2. 2. 2015
Švédské masové koule (od 1 roku)

Typické severské jídlo z mletého masa, které zná nejeden milovník jídelen IKEA. 🙂
- 400g mletého masa (vepřové nebo mix, ale dělala jsem i čistě z hovězího)
- 1 vejce
- 1 malá cibule
- 85 g strouhanky
- 1 lžíce jemně nasekaného kopru
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- sůl a pepř dle chuti
- olej dle potřeby
V míse smíchejte mleté maso, vejce, na jemno nasekanou cibuli, strouhanku a kopr. Podle chuti osolte a opepřete. Mezi dlaněmi ze směsi vyválejte dvacet kuliček velikosti vlašského ořechu.
V pánvi rozpalte olej a na něm nechte ze všech stran zhnědnout koule. Vyjměte je z pánve, uložte do tepla nebo přikryjte poklicí, a přebytečný tuk z pánve slijte.
V pánvi rozehřejte lžíci sádla a poté opatrně vlijte vývar, ve kterém jste rozmíchali mouku. Nechte 15 minut vařit do zhoustnutí a poté vmíchejte lžíci másla. Již nesmažte, máslo jen rozpusťte a pánev odstavte. Do omáčky vraťte masové koule, aby se prohřály.
Podávejte s bramborovou kaší a brusinkami, posypané koprem. V jídelnách se kuličky často dělávají i s hranolkami, což je samozřejmě méně zdravá varianta.
Inspirováno dle časopisu Albert a upraveno dle mých nutričních požadavků.
Dětská specifika:
Vzhledem k úpravě smažením a zahušťování moukou doporučuji pro děti starší minimálně jednoho roku.
Pozor také na horší stravitelnost a nadýmání u cibule.
Taktéž celé vejce je vhodné od 1 roku.
Od základu jídla se můžete odrazit a menším dětem připravit například jen trošku mletého masa s bramborem, velkým strávníkům pak jídlo doděláte podle receptu.
Jídlo samo o sobě je nutričně nevyvážené - chtělo by doplnit o zeleninu, například salát.
Baru tohle je opravdu mňamka a u nás velice oblíbené jídlo. Děkuji za recept 🙂
To mám radost, díky 🙂
jak jste k tomu udělala brusinky, že vypadají jak kompotované? Díky za radu 🙂
Ony to vlastně asi nejsou brusinky, je to rybíz podle tohoto receptu 🙂
Aha, děkuji. Tak to tu mám něco podobného 🙂
Výborný recept. Moc děkuji. Musím říct, že mě masové koule z Ikey nijak zvlášť nenadchly. Zrovna dodělávám omáčku k tomuto receptu a tak jsem mezitím ochutnala jednu kuličku talíře bokem. Mám co dělat abych to s prominutím “nesežrala” ještě před obědem. Jak by k tomu přišla chudák malá 😀
Hehe, Jani, domácí je domácí! 🙂 Jsem ráda, že jste tomu dala šanci a že vám chutná. Díky za pochvalu. 🙂 B.
Zdravím! Mohla bych místo strouhanky dát ovesné vločky najemno?
Soni, myslím že bez problémů, klidně zkuste. 🙂 B.
Dobrý den, lze nějak nahradit sádlo prosím??? Právě jsem recept dovařila a nějak se s tím sádlem nemůžu srovnat…. hodně ho tam cítím a vadí mi to…. vím, že je to můj problem, ale i tak jsem si rikala, ze treba poradíte….Děkuji za odpověď a za skvělé recepty… vaříme doma už skoro jen podle Vás😁
Zuzko určitě, pokud vám vadí, použijte prostě normální olej, bude to fungovat úplně stejně. 🙂 Díky za pochvalu! B.
Dobrý den, co by šlo, prosím, použit místo kopru? Nejím ho, smrdí mi :). Děkuji 🙂
Lucko, udělejte bez kopru, do toho v IKEA se kopr taky nedává. Případně libovolnou jinou bylinku dle chuti a vlastní invence. 🙂 B.