Švédské masové koule (od 1 roku)

 
Typické severské jídlo z mletého masa, které zná nejeden milovník jídelen IKEA. 🙂
 
  • 400g mletého masa (vepřové nebo mix, ale dělala jsem i čistě z hovězího)
  • 1 vejce
  • 1 malá cibule
  • 85 g strouhanky
  • 1 lžíce jemně nasekaného kopru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej dle potřeby
 
V míse smíchejte mleté maso, vejce, na jemno nasekanou cibuli, strouhanku a kopr. Podle chuti osolte a opepřete. Mezi dlaněmi ze směsi vyválejte dvacet kuliček velikosti vlašského ořechu.
 
V pánvi rozpalte olej a na něm nechte ze všech stran zhnědnout koule. Vyjměte je z pánve, uložte do tepla nebo přikryjte poklicí, a přebytečný tuk z pánve slijte.
 
V pánvi rozehřejte lžíci sádla a poté opatrně vlijte vývar, ve kterém jste rozmíchali mouku. Nechte 15 minut vařit do zhoustnutí a poté vmíchejte lžíci másla. Již nesmažte, máslo jen rozpusťte a pánev odstavte. Do omáčky vraťte masové koule, aby se prohřály.
 
Podávejte s bramborovou kaší a brusinkami, posypané koprem. V jídelnách se kuličky často dělávají i s hranolkami, což je samozřejmě méně zdravá varianta.
 
Inspirováno dle časopisu Albert a upraveno dle mých nutričních požadavků.
 
IMG_3621 (1)
Dětská specifika:
 
Vzhledem k úpravě smažením a zahušťování moukou doporučuji pro děti starší minimálně jednoho roku. 
Pozor také na horší stravitelnost a nadýmání u cibule. 
Taktéž celé vejce je vhodné od 1 roku. 
Od základu jídla se můžete odrazit a menším dětem připravit například jen trošku mletého masa s bramborem, velkým strávníkům pak jídlo doděláte podle receptu.
Jídlo samo o sobě je nutričně nevyvážené - chtělo by doplnit o zeleninu, například salát.
hlavní jídlamleté masood 1 roku

7 komentáře - “Švédské masové koule (od 1 roku)”

  1. Výborný recept. Moc děkuji. Musím říct, že mě masové koule z Ikey nijak zvlášť nenadchly. Zrovna dodělávám omáčku k tomuto receptu a tak jsem mezitím ochutnala jednu kuličku talíře bokem. Mám co dělat abych to s prominutím “nesežrala” ještě před obědem. Jak by k tomu přišla chudák malá 😀

    1. Hehe, Jani, domácí je domácí! 🙂 Jsem ráda, že jste tomu dala šanci a že vám chutná. Díky za pochvalu. 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *