2. 2. 2015
Cizrna na paprice (od 1 roku)
Vegetariánská varianta české klasiky, která vás rozhodně nadchne svou jemnou oříškovou chutí. Patří mezi nejoblíbenější z mých receptů, a to jak u nás doma, tak i v domácnostech čtenářek 😉
Na 2 – 3 porce:
- 1 velká plechovka cizrny (nebo adekvátní množství uvařené cizrny)
- půl menšího pórku
- 1 menší cibule
- cca půl kelímku smetany ke šlehání
- mletá červená paprika, sůl a majoránka dle chuti
- olej dle potřeby
Na trošce oleje orestujeme na tenké nudličky nakrájený pórek a cibuli do lehce zlatova, zaprášíme mletou paprikou, majoránkou, osolíme a ještě lehce orestujeme. Přidáme plechovku cizrny včetně nálevu, půl kelímku smetany a pár minut společně provaříme.
Poté část směsi rozmixujeme tak, aby se omáčka zahustila sama svým obsahem. Podáváme například s rýží, kuskusem, těstovinami či kouskem chleba.
Dětská specifika:
Cizrna je luštěnina s jemnou oříškovou chutí a jako taková by tedy mohla nadýmat. Obecně se luštěniny doporučují od 1 roku věku dítěte.
V základu receptu je také pórek a cibule. Zatímco pórek je možno podávat přibližně od třičtvrtě roku, cibule je o něco agresivnější a doporučuje se od 1 roku.
Smetana je pro vyšší obsah bílkovin taktéž doporučována od 1 roku.
Cizrna me nikdy neoslovila. Asi proto, že jsem ji neuměla upravit… podle Vašeho blogu jsem zatím zkusila guláš a dnes cizrnu na paprice a obě variace jsou vynikající! Myslím, že i syn se zítra bude oblizovat až za ušima 🙂
Moc Vám děkuji za inspiraci a super recepty podle kterých se dá vařit pro mámu i dítko 🙂
Baru, výborný recept 🙂 moc chutnal, jen jsem trochu oživila hráškem 🙂 ale malá to málem zbaštila i mně z talíře..
Chtěla jsem původně napsat hlavně proto, jestli se dá porce zmrazit ?? Tentokrát teda nic nezbylo 😀 ale třeba příště 🙂
No tak to jsem ráááda, to je ta nejlepší odměna 🙂 Zmrazit se to asi dá, nebude to teda konzistencí asi už nic moc, ale asi by to mělo být jedlé. Ale nikdy jsem to nezkoušela, u nás taky nikdy nezbyde 🙂
Mrazit jsem zkousela a v pohode. Rovnou jsem to zmrazila i s testovinama. Syn ma rad “kejdy”, tedy vse smichane dokupy. Zrovna dneska jdu opet varit tak jsem zvedava jak dlouho to vydrzi. 😉 Skoda ze ja si dat nemuzu.
Tak tohle je opravdova dobrota. Temer nevarim, takze se do niceho sloziteho nepoustim. Jednoduche a rychle…. 👩🍳 Syn vyrusta na kupovanem a domaci moc nechce.Ale to nam chutnalo obema 👍😀
To jsem ráda, děkuji 🙂
Vyborny recept. Moc za nej dekuji. 11:45 prichod z prochazky a panika co budu varit, 12:00 nandavam na talir, 12:15 se moje mala jinak nejedlice dozaduje pridavku 😃. Urcite zaradime do nasich oblibenych jidel.
Lucko super, to jsem ráda, přesně takto to funguje i u nás :-)) Hezký den, Barbora.
Dobrý den 🙂 výborný recept! Dospěláckou verzi jsem upravila ještě o červenou čočku, mrkev, římský kmín a na závěr mungo výhonky s chilli a koriandrem – zahuštěno mlékem s tapiokovým škrobem a je to bomba! Máte skvělé recepty.
Uááá to zní mňam, to bych si také dala 🙂 Díky za tip i pochvalu 🙂 B.
:-D:-D:-D tak to už s původním receptem nemá vůbec nic společného a ten je přitom sám o sobě taaak dobrý :,-)
Barčo, děkuji vám za tento recept, jednoduchý, rychlý a chutný. Za pár kvalitních surovin kvalitní zimní jídlo 🙂
Jen se chci zeptat, cizrna nezpůsobuje nadýmání u tak malých dětí jako jsou1-leté?
Simčo, obecně se má za to, že luštěniny už dokáže roční dítě strávit, některé i před prvním rokem (třeba červenou čočku nebo hrášek). Je to samozřejmě hodně individuální a záleží na každém dítěti a stupni vývoje jeho střev. Ta se právě postupným přijímáním těchto potravin učí tyto složitější potraviny zpracovávat. Jako u všech složitěji stravitelných potravin doporučuju postupné zvykání, čili nedala bych napoprvé cizrnu v této podobě, ale přihodila třeba jen pár kuliček do obvyklého příkrmu a postupně množství navyšovala, ale to už je samozřejmě na každdé mamince a obecně tedy nelze říct, že by cizrnu roční dítě nemohlo a že ho čekají jistojisté problémy ji strávit 🙂 Díky za pochvalu, B.
Děkuji za užitečnou odpověď 🙂
Dobry den. Kde kupujete cizrnu a jaky ma objem/vahu velka plechovka, prosim? Dekuji a uz se tesim, az uvarim 🙂
Leni, nejvíce kupuju Bonduelle Vapeur, má 310g, je to asi jeden velký hrnek. Pokud byste si ji máčela zvlášť, pak v syrovém stavu je to hrnku tak půl. 🙂 B.
Super rychlý a chutný recept! Cizrnu jsem rozmixovala úplně a přidala rýžovou smetanu.
Super inovace 😉 Díky za pochvalu 🙂 B.
Skvělý recept! Opravdu senzačně rychlé a dobré. Použila jsem přesně tu plechovku Bonduelle Vapeur. Dceři (2,5) by to asi chutnalo víc, kdybych rozmixovala všechnu cizrnu :-), ale časem na to třeba přijde. Za mě super, díky!
Peťo díky moc, jsem ráda, že to mělo u Vás i dcery úspěch 🙂 B.
Výborné. Jsem na nemléčné dietě kvůli miminu a dala ovesnou smetanu a stejně se oblizuju. Mňam.
Paráda, díky 🙂
Měla jsem obavy, ale synovi to chutná tak moc, že šla lžička stranou a vrhnul se na to rukama😀. Tuším, že to bude chutnat i tátovi. Díky za další skvělý recept
Díky moc Jani, mám radost 🙂 B.
Luxusní 🙂 už jsem dlouhou dobu říkala, že tenhle recept musím zkusit, ale teprve včera jsem opravdu uvařila a měli jsme s manželem boule za ušima :)) malému je teprve půl roku, tak si ještě chvíli počká, ale věřím, že i jemu bude jednou chutnat 🙂 mě to opravdu vystřelilo do nebe :)))
Zuzi to jsem rááááda, díky 🙂 B.
Skvělý recept! Jen jsem nám ho trošku popravila. Cibuli vynechala a dala jen pórek, místo majoránky kmín a kvůli abkm rýžovou smetanu a bylo to mňam!! Když to na stole viděla naše skoro dvouletá hned hlásila, že má na talíři srdíčka (tvar cizrny) 🙂 určitě vyzkouším i variantu s květákem, ten máme také rády
Leni super, děkuju za pochvalu i inspiraci na obměnu. 🙂 B.
Chuťově to bylo dobré jen při rozmixovani veškeré cizrny to bylo dost husté a půl kelímku smetany je málo. Mixovala jsem kvůli dceři, která by kousky cizrny nedala.