Krupicová s vejcem (od 7 měsíců)

Při prvním pohledu adeptka na nejošklivější polévku na světě :)) Při tom druhém vzpomínka na školku. Při třetím už se jí ládujete stejně jako vaše dítě ;))

  • libovolná zelenina dle věku dítěte (použila jsem mrkev, cibulku, zelenou fazolku a malý kousek česneku)
  • oříšek másla
  • lžíce oleje
  • cca 3 lžíce krupice (podle toho, jak máte rádi polévku hustou)
  • 1 litr vývaru
  • 1 vejce (do roku pouze žloutek)
  • sůl dle chuti 
V rendlíku rozpustíme máslo a olej a opečeme na něm zeleninu nakrájenou na droboučké kostičky (nebo nastrouhanou). Jakmile začne zelenina zlátnout, nasypeme do ní krupici, krátce zasmahneme a podlijeme vývarem. Dovaříme do změknutí zeleniny a krupičky. Závěrem pomalu vmícháme rozšlehané vejce, necháme krátce projít teplem a odstavíme. 

Dětská specifika:

  • v tomto receptu jsem použila cibuli a česnek, které jsou vhodné spíše až od 1 roku
  • taktéž celé vejce by se kvůli obsahu bílkovin nemělo dávat před prvními narozeninami, proto pro menší děti volte pouze žloutek
  • krupice je obilnina a je tedy vhodná od zavedení lepku (cca kolem 6 měsíců)
  • dětem do 9 měsíců opečte zeleninu pouze na oleji, raději bez másla, nebo úpravu smažením ideálně vynechejte úplně
  • dětem do roka tradičně nesolíme

do 1 rokupolévkyrecepty našich babiček

2 komentáře - “Krupicová s vejcem (od 7 měsíců)”

  1. Perfektní,chválím a děkuji za jednoduchý, ale fungující recept, syn ještě moc nemluví, ale u této a vločkové polévky říkal mňam. Už delší dobu se chci naučit takové ty klasické školní polévky, pro někoho to bude znít divně, ale nám na základní škole vařili skvěle a já budu ráda za víc takových klasických receptů, samozřejmě z poctivých surovin. Budou takovéto recepty přibývat? Já dřív vařila pro mě a muže hodně krémové polévky, ale ty syn odmítá. Teď mu zkrátka ta konzistence nechutná. Nejraději má zeleninu na kostičky. Tak budu ráda za další inspiraci.

    1. Zuzko, já mám s těmi polévkami zkušenost právě přesně opačnou – dělám zásadně krémové, protože děti se pak v tom “nenípou” a nevybírají kousky. Navíc i pro mě jako dospěláka je to chutnější, takové intenzivnější. Každopádně myslím, že kteroukoliv krémovou polévku z tohoto blogu uvaříte a pak jen prostě necháte na kousky, nerozmixujete, budete mít stále dobrou polévku. Případně pokud máte nějakou konkrétní touhu na “školní” recept, napište mi, co by to mělo být a pokusím se s tím něco udělat. Já ale typicky česky příliš nevařím, mně většina těch jídel nevyhovuje složením (pro vysoký obsah mouky, prázdných kalorií, smažení apod.). Já to chci dělat trošku jinak, zdravěji, a o tom je tenhle blog. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *