Vepřové kostky s batátovo-petrželovou omáčkou (od 6 měsíců)

Ač pro úpravu dušením nejvíce milujeme hovězí maso, ani tato varianta s vepřovým u nás vůbec neprochází špatně. Vyzkoušejte ji také 🙂

Na cca 4 porce:

  • 500g vepřového masa (plecko, kýta, případně i krkovice)
  • 250g batátů (1 větší kus)
  • 250g petržele
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl dle chuti
  • voda nebo vývar dle potřeby
  • olej dle potřeby
  • případně cca 100ml smetany či mléka ke zjemnění (nemusí být)

Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kostky, cibuli na kostičky menší. Stejně tak nakrájejte na kostky i maso. V hrnci rozpalte trošku oleje a začněte na něm opékat osolené maso a cibuli, po chvilce přihoďte i batáty a petržel. Až vše začne chytat zlatavou barvu, podlijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené (ale ne více) a přidejte koření. Vařte do změknutí masa, což bude trvat přibližně hodinu. Občasně kontrolujte a případně vodu dolijte, aby se maso nepřipálilo. Po dovaření vyjměte koření, maso odložte stranou a zeleninu rozmixujte na omáčku, kterou v případě potřeby můžete ještě doředit vodou a nebo zjemnit smetanou.

Hodí se podávat s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem, jako jsem to udělala já.

Dětská specifika:

Celý základ pokrmu je vhodný pro nejmenší děti od zavedení masa (myšleno batáty, petržel, vepřové).
Drobné problémy by mohla způsobovat hůře stravitelná cibule, proto pokud budete vařit pro nejmenší a nemáte ji ještě vyzkoušenou, můžete ji vynechat. Stejně tak u nejmenších doporučuji vynechat restování základu a samozřejmě i sůl.
Pokud budete omáčku zjemňovat mlékem či smetanou, doporučuji pro děti nejdříve od roku.

batátybezlepkovébezmléčnédo 1 rokuhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letvepřové maso

35 komentáře - “Vepřové kostky s batátovo-petrželovou omáčkou (od 6 měsíců)”

  1. Naprosto fantasticka chut! Kdo by to byl rek… batat a petrzel!…ja ne!;) Jednoduche a zdrave jidlo s vybornou chuti je do hodiny v tlakovem hrnci komplet i s pripravou hotove! Podavam s bulgurem, manzel oznacil toto jidlo chutove za “skorosvickovou”!;)
    Dekuji za skvely tip.

    1. Co se blíží svíčkové, to prostě musí mít úspěch, to chápu 🙂 Díky za vyzkoušení i krásnou pochvalu! 🙂 B.

  2. Dnes jsem zkusila a je to opravdu výborné. Měla jsem doma batátu a nevěděla, co z ní. Tak děkuji za inspiraci.

  3. Neskutecna basta to je. Dnes jsem uvarila synovi 10.měsíců a mel boule az za usima…🙂🙂🙂

    1. Jojo, a co připomíná svíčkovou, to je TOP 😉 Díky za zprávu i pochvalu 🙂 B.

  4. Hezký večer, právě jsem uvařila toto jídlo a je výborné. Stejně, jako před pár dny vyzkoušená polévka z červené čočky 🙂 Děkuji za prima inspiraci 🙂

  5. Báro jakto ze mate to maso tak krasny 😁 chut je vynikající! Jen maso nemám tak krásně zlatavé. Diky za váš blog!

    1. Leni nevím, možná je to o kvalitě a druhu masa a taky o tom, že já hodně restuju základ, vždycky skoro až k hranici “připálení”, a pak teprve podlévám. Dělá to právě pěkně sytou barvu 🙂 B.

      1. Dobrý den, prosím od kdy je vhodné pro děti restovani? Mám holčičku 14 měsíců a už ji cibulku, maso a zeleninu restuju krátce,než podleju 🤷🏻‍♀️
        Taky už mírně solim..Je to už podle vás v tomto věku ok? děkuji 🙏

        1. Marcelko, nedá se to asi označit za vhodné (v žádném věku), ale možné už to podle mě je. Vždycky je dobré vydržet co nejdéle to jde u klasické “nemastné neslané” stravy, ale pokud už prcek začíná být i trošku gurmán, je to varianta, kterou už zkoušet můžete. 🙂 B.

    2. Doporučuje se také nejdříve osmažit pouze ochucené maso po troškách, aby se nezačalo dusit ve vlastní šťávě – jednotlivé kousky by měly mít vedle sebe vždy trochu místa.. dávky masa pak dat stranou a dodělat zeleninový základ.. nejdříve dát petržel a batáty a po chvíli přidat cibuli. – tip od Kuchařka pro dceru

  6. Výborné! A ne moc pracné 🙂. Akorát nezdá se vám, že vybírání kostek masa z omáčky je docela piplačka? Asi zkusím příště udělat maso na plátky, aby to bylo rychlejší.

    1. Peťo, to je fakt, plátky budou mít taky něco do sebe – klidně zkuste 🙂 B.

  7. Naprostý luxus , neuvěřitelná chuť a vůně , v tiskovém hrnci za chvíli hotové , voní celý byt 🙂

    1. Šári, moc děkuji za pochvalu tady i ve zprávě, moc si toho vážím. 🙂 B.

  8. Dobrý den,
    recept mě velmi zaujal a chystám se ho vyzkoušet. Jen bych chtěla poprosit o radu. Máme nově multicooker a chci se zeptat, zda byste doporučovala spíše vařit tento recept v tlakovém hrnci nebo v “pomalém hrnci”, případně jak dlouho.
    Diky předem.

    1. Dobrý den Lenko, určitě bych doporučila pomalé vaření (vepřové na kostičky bych viděla tak na cca 6 hodin). Zachovává v jídle větší nutriční hodnotu a zároveň posiluje chuť, jen to déle trvá. Oproti tomu tlakový hrnec je pouze úspora času, ale na hodnotě i chuti ubírá, takže ten používám jen tehdy, pokud jsem v časové tísni. Tak ať se dílo podaří! B.

  9. Je to výborný recept, vařila jsem už několikrát i z krůtího nebo kuřecího masa. Akorát nakonec přidávám citronovou šťávu, ta kyselost mi k tomu sedí.

  10. Dobrý den, recept vypadá báječně a přitom i jednoduše. Chtěla bych se zeptat, od kdy mohou děti nové koření nebo bobkový list?
    Předem děkuji za odpověď

  11. Zdravím, vařila jsem už mnohokrát, ale tentokrát mám jen malou petržel, mohu zbytek nahradit celerem, nebo holt nebude stejný poměr bataty a petržele?

    1. Kači, to mám vždycky velkou radost, když “nežerkám” chutná, moc děkuji za zprávu! 🙂 B.

Napsat komentář: Iveta Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *