Tvarohová bábovka s jahodami (od 1 roku)
Máte-li na zahrádce už jen zbytky malých jahod a nebo vám ze sběru zbyly ne úlně nejčerstvější kousky, budete možná hledat inspiraci, kterak je ještě zužitkovat. Přináším tedy jednu na vláčnou bábovku plnou jahod 🙂
- 2 vejce
- 100ml kokosového oleje
- 1/2 hrnku cukru
- 1 tvaroh ve vaničce
- 150ml mléka
- 10g kypřícího prášku (bez fosfátů)
- 1,5 hrnku hladké celozrnné špaldové mouky
- dvě hrsti jahod
Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte rozpuštěný kokosový olej, mléko a vaničkový tvaroh. Poté vmíchejte kypřící prášek a mouku. Těsto si můžete umíchat v robotu, stejně jako já ve svém Masterchefovi (recenze ZDE), jen jahody vmíchejte až nakonec ručně, abyste je nerozmašírovali :-)) Pokud máte menší kousky, můžete je nechat celé, větší nejdříve pokrájejte.
Nalijte do bábovkové formy a pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 minut.
Nahoře je bábovka zdobená bílou čokoládou a čerstvými jahodami. Přiznávám bez mučení, že jsem to udělala především z estetických důvodů (aby se vám líbila ;)), neb si uvědomuju, že kvalita bílé čokolády z výživového hlediska je věc diskutabilní 🙂
Dětská specifika:
Juuu ta vypadá krásně!
A i tak chutná! 😉 Díky 🙂
Neměla jsem jahody, tak jsem pekla s nastrouhanými jablky + skořice a nějak se mi nepovedla, pekla jsem víc jak hodinu a pořád se mi zdá nedopečená a zdrcla se 🙁 už dřív jsem pekla nějakou tvarohovou bábovku a taky se trochu zdrcla. Co jsem udělala špatně? Tvaroh jsem použila ve vaničce – tučný.
Tvarohová bábovka je vždycky trošku mokrá, není vyloženě nadýchaná a je jak Vy to nazýváte “zdrclá”, to dělá právě tvaroh, který zajišťuje vláčnost 🙂 Navíc pokud nedodržíte recept, těžko soudit, co se mohlo stát, jablka jsou také hodně šťavnatá a dělají zdrclá těsta 🙂 B.
Dobry den, Baro,
prosim mohu nahradit kokosovy olej beznym olejem, napriklad repkovym?
Dekuji
Veronika
Verčo můžete, ale nebude to na gramáž zřejmě totéž, kokosový olej totiž není olej tekutý, ale tuhý. Dejte tak nějak podle oka na správnou konzistenci těsta 🙂 B.
Před chvílí jsem bábovku dopekla, hned jsme se synem ochutnali a je opravdu výborná. Trochu jsem se bála těch jahůdek v ní, ale je vážně výtečná, hlavně krásně vláčná. Malou mističku těsta jsem si oddělila, přidala kakao a jahody barvy hezky promíchaly :).
Chtěla jsem se zeptat, kdy bude opět k prodeji Vaše kuchařka nebo jestli je možnost ji ještě někde zakoupit? Děkuji
Baru moc díky za pochvalu, moc mě potěšila 🙂 Dotisk kuchařky bude snad začátkem dubna, tak k dostání by měla být hned poté. Pokud spěcháte, mrkněte ve standardní knihkupecké síti, ještě se nějaké výtisky světem určitě toulají 🙂 B.
Dobrý den, poslední dobou zkouším moc ráda především bábovky, protože děti je zbožňují. Hned o víkendu vyzkouším tuto, místo bublaniny. Naposledy mě mile překvapila šlehačková ze stránek https://www.pomodo.cz/recepty/slehackova-babovka Jinak když dám klasický olej, asi to vadit nebude? Děkuji. Veronika
Dobrý den, ten olej se rozpustí a pak se odměří 100 ml? Nám se to rozpadlo. A možná je ještě trochu problém, že jsem musela dát mražené jahody.
U kokosového oleje záleží na tom, jak a kde ho skladujete, v pokojové teplotě je většinou tekutý. Pokud ne, ano, stačí ho nechat rozpustit. A ano, mražené jahody mohly udělat velkou šlamastyku, je v nich plno vody, takže nejspíš hodně změnily konzistenci. Pokud člověk nemá úplně zkušenosti, je lépe držet se receptu. B.
…ale kde vzít v lednu čerstvé, když chuť je silnější 😀 my ji snědli i blátivou, nezbyl ani drobek
Tomu rozumím. 😀 Jsem ráda, že se i přesto snědla a chutnala. 🙂 B.
Moc dobra babovka, zadna sucha dusivka. Pridala jsem mrazene boruvky a nezdrcla se.
Leni děkuju za pochvalu 🙂 B.
Chtěla bych se zeptat, jestli je možné nahradit rozpuštěný kokosový olej rozpuštěným máslem? Moc děkuju a už se těším, až vyzkouším další Váš bezva recept 🙂
Katko ano, můžete, mělo by to fungovat obdobně. 🙂 B.