Vepřové kostky s batátovo-petrželovou omáčkou (od 6 měsíců)

Ač pro úpravu dušením nejvíce milujeme hovězí maso, ani tato varianta s vepřovým u nás vůbec neprochází špatně. Vyzkoušejte ji také 🙂

Na cca 4 porce:

  • 500g vepřového masa (plecko, kýta, případně i krkovice)
  • 250g batátů (1 větší kus)
  • 250g petržele
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl dle chuti
  • voda nebo vývar dle potřeby
  • olej dle potřeby
  • případně cca 100ml smetany či mléka ke zjemnění (nemusí být)

Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kostky, cibuli na kostičky menší. Stejně tak nakrájejte na kostky i maso. V hrnci rozpalte trošku oleje a začněte na něm opékat osolené maso a cibuli, po chvilce přihoďte i batáty a petržel. Až vše začne chytat zlatavou barvu, podlijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené (ale ne více) a přidejte koření. Vařte do změknutí masa, což bude trvat přibližně hodinu. Občasně kontrolujte a případně vodu dolijte, aby se maso nepřipálilo. Po dovaření vyjměte koření, maso odložte stranou a zeleninu rozmixujte na omáčku, kterou v případě potřeby můžete ještě doředit vodou a nebo zjemnit smetanou.

Hodí se podávat s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem, jako jsem to udělala já.

Dětská specifika:

Celý základ pokrmu je vhodný pro nejmenší děti od zavedení masa (myšleno batáty, petržel, vepřové).
Drobné problémy by mohla způsobovat hůře stravitelná cibule, proto pokud budete vařit pro nejmenší a nemáte ji ještě vyzkoušenou, můžete ji vynechat. Stejně tak u nejmenších doporučuji vynechat restování základu a samozřejmě i sůl.
Pokud budete omáčku zjemňovat mlékem či smetanou, doporučuji pro děti nejdříve od roku.

batátybezlepkovébezmléčnédo 1 rokuhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letvepřové maso

32 komentáře - “Vepřové kostky s batátovo-petrželovou omáčkou (od 6 měsíců)”

  1. Naprosto fantasticka chut! Kdo by to byl rek… batat a petrzel!…ja ne!;) Jednoduche a zdrave jidlo s vybornou chuti je do hodiny v tlakovem hrnci komplet i s pripravou hotove! Podavam s bulgurem, manzel oznacil toto jidlo chutove za “skorosvickovou”!;)
    Dekuji za skvely tip.

    1. Co se blíží svíčkové, to prostě musí mít úspěch, to chápu 🙂 Díky za vyzkoušení i krásnou pochvalu! 🙂 B.

  2. Dnes jsem zkusila a je to opravdu výborné. Měla jsem doma batátu a nevěděla, co z ní. Tak děkuji za inspiraci.

  3. Neskutecna basta to je. Dnes jsem uvarila synovi 10.měsíců a mel boule az za usima…🙂🙂🙂

    1. Jojo, a co připomíná svíčkovou, to je TOP 😉 Díky za zprávu i pochvalu 🙂 B.

  4. Hezký večer, právě jsem uvařila toto jídlo a je výborné. Stejně, jako před pár dny vyzkoušená polévka z červené čočky 🙂 Děkuji za prima inspiraci 🙂

  5. Báro jakto ze mate to maso tak krasny 😁 chut je vynikající! Jen maso nemám tak krásně zlatavé. Diky za váš blog!

    1. Leni nevím, možná je to o kvalitě a druhu masa a taky o tom, že já hodně restuju základ, vždycky skoro až k hranici “připálení”, a pak teprve podlévám. Dělá to právě pěkně sytou barvu 🙂 B.

      1. Dobrý den, prosím od kdy je vhodné pro děti restovani? Mám holčičku 14 měsíců a už ji cibulku, maso a zeleninu restuju krátce,než podleju 🤷🏻‍♀️
        Taky už mírně solim..Je to už podle vás v tomto věku ok? děkuji 🙏

        1. Marcelko, nedá se to asi označit za vhodné (v žádném věku), ale možné už to podle mě je. Vždycky je dobré vydržet co nejdéle to jde u klasické “nemastné neslané” stravy, ale pokud už prcek začíná být i trošku gurmán, je to varianta, kterou už zkoušet můžete. 🙂 B.

    2. Doporučuje se také nejdříve osmažit pouze ochucené maso po troškách, aby se nezačalo dusit ve vlastní šťávě – jednotlivé kousky by měly mít vedle sebe vždy trochu místa.. dávky masa pak dat stranou a dodělat zeleninový základ.. nejdříve dát petržel a batáty a po chvíli přidat cibuli. – tip od Kuchařka pro dceru

  6. Výborné! A ne moc pracné 🙂. Akorát nezdá se vám, že vybírání kostek masa z omáčky je docela piplačka? Asi zkusím příště udělat maso na plátky, aby to bylo rychlejší.

    1. Peťo, to je fakt, plátky budou mít taky něco do sebe – klidně zkuste 🙂 B.

  7. Naprostý luxus , neuvěřitelná chuť a vůně , v tiskovém hrnci za chvíli hotové , voní celý byt 🙂

    1. Šári, moc děkuji za pochvalu tady i ve zprávě, moc si toho vážím. 🙂 B.

  8. Dobrý den,
    recept mě velmi zaujal a chystám se ho vyzkoušet. Jen bych chtěla poprosit o radu. Máme nově multicooker a chci se zeptat, zda byste doporučovala spíše vařit tento recept v tlakovém hrnci nebo v “pomalém hrnci”, případně jak dlouho.
    Diky předem.

    1. Dobrý den Lenko, určitě bych doporučila pomalé vaření (vepřové na kostičky bych viděla tak na cca 6 hodin). Zachovává v jídle větší nutriční hodnotu a zároveň posiluje chuť, jen to déle trvá. Oproti tomu tlakový hrnec je pouze úspora času, ale na hodnotě i chuti ubírá, takže ten používám jen tehdy, pokud jsem v časové tísni. Tak ať se dílo podaří! B.

  9. Je to výborný recept, vařila jsem už několikrát i z krůtího nebo kuřecího masa. Akorát nakonec přidávám citronovou šťávu, ta kyselost mi k tomu sedí.

  10. Dobrý den, recept vypadá báječně a přitom i jednoduše. Chtěla bych se zeptat, od kdy mohou děti nové koření nebo bobkový list?
    Předem děkuji za odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *