Vepřové kostky s batátovo-petrželovou omáčkou (od 6 měsíců)
Ač pro úpravu dušením nejvíce milujeme hovězí maso, ani tato varianta s vepřovým u nás vůbec neprochází špatně. Vyzkoušejte ji také 🙂
Na cca 4 porce:
- 500g vepřového masa (plecko, kýta, případně i krkovice)
- 250g batátů (1 větší kus)
- 250g petržele
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- sůl dle chuti
- voda nebo vývar dle potřeby
- olej dle potřeby
- případně cca 100ml smetany či mléka ke zjemnění (nemusí být)
Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kostky, cibuli na kostičky menší. Stejně tak nakrájejte na kostky i maso. V hrnci rozpalte trošku oleje a začněte na něm opékat osolené maso a cibuli, po chvilce přihoďte i batáty a petržel. Až vše začne chytat zlatavou barvu, podlijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené (ale ne více) a přidejte koření. Vařte do změknutí masa, což bude trvat přibližně hodinu. Občasně kontrolujte a případně vodu dolijte, aby se maso nepřipálilo. Po dovaření vyjměte koření, maso odložte stranou a zeleninu rozmixujte na omáčku, kterou v případě potřeby můžete ještě doředit vodou a nebo zjemnit smetanou.
Hodí se podávat s bramborovou kaší, rýží nebo kuskusem, jako jsem to udělala já.
Dětská specifika:
Naprosto fantasticka chut! Kdo by to byl rek… batat a petrzel!…ja ne!;) Jednoduche a zdrave jidlo s vybornou chuti je do hodiny v tlakovem hrnci komplet i s pripravou hotove! Podavam s bulgurem, manzel oznacil toto jidlo chutove za “skorosvickovou”!;)
Dekuji za skvely tip.
Co se blíží svíčkové, to prostě musí mít úspěch, to chápu 🙂 Díky za vyzkoušení i krásnou pochvalu! 🙂 B.
Dnes jsem zkusila a je to opravdu výborné. Měla jsem doma batátu a nevěděla, co z ní. Tak děkuji za inspiraci.
Jsem ráda, díky 🙂 B.
Naprosto mňamózní.Děkuji za recept a řadím mezi nejoblíbenější 😉
Alice to mě těší, díky moc 🙂 B.
Neskutecna basta to je. Dnes jsem uvarila synovi 10.měsíců a mel boule az za usima…🙂🙂🙂
To jsem ráda, díky 🙂 B.
Připojuji se k pochvalným komentářům! Hodně to připomíná svíčkovou,mňam a díky!!!
Jojo, a co připomíná svíčkovou, to je TOP 😉 Díky za zprávu i pochvalu 🙂 B.
Hezký večer, právě jsem uvařila toto jídlo a je výborné. Stejně, jako před pár dny vyzkoušená polévka z červené čočky 🙂 Děkuji za prima inspiraci 🙂
Díky moc za pochvalu Terezko, jsem potěšena 🙂 B.
Famtastické jídlo a chutné pro děti i dospělé 🙂 Děkuji
Moc díky za pochvalu Simčo 🙂 B.
Prave dovareno, ochutnano a vyborny! 🙂
Děkuji! 🙂
jaké maso z výčtu by bylo asi nejlepší na to? 🙂
děkuji!
Ivet za mě z vepřového plecko 🙂 B.
Báro jakto ze mate to maso tak krasny 😁 chut je vynikající! Jen maso nemám tak krásně zlatavé. Diky za váš blog!
Leni nevím, možná je to o kvalitě a druhu masa a taky o tom, že já hodně restuju základ, vždycky skoro až k hranici “připálení”, a pak teprve podlévám. Dělá to právě pěkně sytou barvu 🙂 B.
Dobrý den, prosím od kdy je vhodné pro děti restovani? Mám holčičku 14 měsíců a už ji cibulku, maso a zeleninu restuju krátce,než podleju 🤷🏻♀️
Taky už mírně solim..Je to už podle vás v tomto věku ok? děkuji 🙏
Marcelko, nedá se to asi označit za vhodné (v žádném věku), ale možné už to podle mě je. Vždycky je dobré vydržet co nejdéle to jde u klasické “nemastné neslané” stravy, ale pokud už prcek začíná být i trošku gurmán, je to varianta, kterou už zkoušet můžete. 🙂 B.
Doporučuje se také nejdříve osmažit pouze ochucené maso po troškách, aby se nezačalo dusit ve vlastní šťávě – jednotlivé kousky by měly mít vedle sebe vždy trochu místa.. dávky masa pak dat stranou a dodělat zeleninový základ.. nejdříve dát petržel a batáty a po chvíli přidat cibuli. – tip od Kuchařka pro dceru
Výborné! A ne moc pracné 🙂. Akorát nezdá se vám, že vybírání kostek masa z omáčky je docela piplačka? Asi zkusím příště udělat maso na plátky, aby to bylo rychlejší.
Peťo, to je fakt, plátky budou mít taky něco do sebe – klidně zkuste 🙂 B.
Naprostý luxus , neuvěřitelná chuť a vůně , v tiskovém hrnci za chvíli hotové , voní celý byt 🙂
Šári, moc děkuji za pochvalu tady i ve zprávě, moc si toho vážím. 🙂 B.
Dobrý den,
recept mě velmi zaujal a chystám se ho vyzkoušet. Jen bych chtěla poprosit o radu. Máme nově multicooker a chci se zeptat, zda byste doporučovala spíše vařit tento recept v tlakovém hrnci nebo v “pomalém hrnci”, případně jak dlouho.
Diky předem.
Dobrý den Lenko, určitě bych doporučila pomalé vaření (vepřové na kostičky bych viděla tak na cca 6 hodin). Zachovává v jídle větší nutriční hodnotu a zároveň posiluje chuť, jen to déle trvá. Oproti tomu tlakový hrnec je pouze úspora času, ale na hodnotě i chuti ubírá, takže ten používám jen tehdy, pokud jsem v časové tísni. Tak ať se dílo podaří! B.
Je to výborný recept, vařila jsem už několikrát i z krůtího nebo kuřecího masa. Akorát nakonec přidávám citronovou šťávu, ta kyselost mi k tomu sedí.
Evi ano, super nápad. Díky za pochvalu. 🙂 B.
Dobrý den, recept vypadá báječně a přitom i jednoduše. Chtěla bych se zeptat, od kdy mohou děti nové koření nebo bobkový list?
Předem děkuji za odpověď