Tvarohový koláč s bílou čokoládou (od 2 – 3 let)
Pekla jsem ho na setkání u pěstitele bylinek. Chtěla jsem něco lehkého, svěžího, letního, něco, co chuť bylinek krásně jemně doplní. Myslím, že se povedlo, a určitě jsem tento koláč nepekla naposledy, je totiž opravdu vynikající 🙂
Na tvarohový koláč (cca 10 – 15 ks):
- 100g másla
- 100g bílé čokolády
- 2 vejce
- 100g krupicového cukru
- 6g kypřícího prášku
- 100g mouky hladké
- 750g tvarohu ve vaničce
Na jahodovo-meduňkový přeliv (pro cca 10 – 15 ks):
- 300g jahod
- 15 stonků meduňky
- moučkový cukr nebo sirup libovolný sirup dle chuti
Ve vodní lázni rozpusťte společně čokoládu a máslo, dobře promíchejte a na chvíli odstavte. Mezitím si vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a vmíchejte také rozpuštěnou čokoládu s máslem. Přidejte kypřící prášek a mouku, a závěrem lehce vmíchejte také vaničkový tvaroh. Hotovou směs nalijte na menší plech (rozměry cca 23 x 33 cm) vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě při 150°C (horkovzduch) přibližně 30 minut. Poté ještě zvyšte teplotu na 180°C a dopečte dozlatova. Před krájením koláč nechte vychladnout.
Jahody rozmixujte s lístky meduňky, a případně i cukrem nebo sirupem, pokud nemáte vyloženě sladké letní plody. Hotový koláč servírujte s tímto přelivem a čerstvým ovocem.
Dětská specifika: