Hrášková krémová polévka s mátou (od 8 měsíců)
Jemná a svěží polévka lehce nasládlé chuti, která bude dětem pro tyto vlastnosti zaručeně chutnat. V létě ji pro ochlazení můžete podávat i studenou 🙂
Na cca 3 – 4 porce:
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velká brambora (asi 150g)
- 0,5 litru vývaru nebo vody
- 350g (1 pytlík) mraženého hrášku
- 4 velké stonky máty
- 50ml smetany
- olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
- k podávání slanina, krutony, lístky máty nebo oblíbená semínka
Cibuli nakrájíme najemno, stroužky česneku nožem rozmáčkneme a taktéž nakrájíme. V hrnci si rozpálíme menší množství oleje, na kterém začneme smažit nejdříve cibuli a po chvíli i česnek. Až začne obojí chytat lehce zlatavou barvu, přidáme ještě na malé kostičky nakrájenou bramboru a společně dorestujeme. Poté podlijeme vývarem a vaříme cca 10 minut do změknutí brambor. Až se tak stane, nasypeme mražený hrášek a jen krátce prohřejeme. Poté přemístíme všechnu zeleninu s částí vody a lístky máty do mixéru a rozmixujeme na kaši. Použít můžeme i tyčový mixer. Vrátíme krém zpět do hrnce, vrátíme i případnou vodu, zjemníme smetanou a dochutíme kořením.
Podáváme s opečenou slaninou, česnekovými krutony, kouskem pečiva nebo oblíbenými semínky. V horké letní dny krém dobře chutná i studený.
Pokud budete polévku vařit pro dítě mladší 1 roku, můžete k její přípravě použít základ – hrášek, brambory, po vyzkoušení také česnek a cibuli. Místo sladké smetany zjemněte troškou zakysané nebo bílého jogurtu.
Dětská specifika:
Dobrý večer, co když nemám mátu, čim ji nahradit nebo dá se nějak koupit?
Mončo, mátu koupíte v malých květináčcích ve všech větších marketech, je určena přímo na vaření. Jinak ji samozřejmě můžete koupit i v zahradnictví nebo někdy v květinářství a pěstovat si ji jako mnoho jiných bylinek. Hráškovou polévku můžete ale uvařit i bez máty. B.