Odlehčený krtkův dort na plech (od 1 roku)
Na pečení krtkova dortu mě zpravidla odrazují dvě věci – tučný šlehaný krém plný zbytečných škrobů a chemie, a pak taky patlání do kulaté dortové formy a s tím související opatrné krájení, které moc neovládám. Tak jsem obojí prostě odbourala a udělala to po svém. Můj ozdravený krteček vám představuje svoji skromnou hromádku 🙂
Na těsto (pro plech cca 23 x 33 cm):
- 3 vejce
- 130g cukru krystal
- 200ml oleje
- 200ml mléka
- 1 prášek do pečiva (používám bezfosfátový)
- 50g kakaa holandského typu
- 300g hladké celozrnné špaldové mouky (jistě bude fungovat i s klasickou bílou)
Na krém:
- 2 vaničky tvarohu (tj. 500g)
- 1 kelímek zakysané smetany (180g)
- 1 kostka Lučiny (100g)
- 60g cukru moučka
- 50g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády
- 3 banány
Příprava moučníku se o nějaký ten čas prodlužuje tím, že jej musíte nechat vystydnout, abyste mohli vydlabávat “hlínu” pro krtčí hromádku, stejně tak počítejte i s pár hodinami navíc, které mu pomohou se naležet. Ono ale stojí zato si počkat 😉
Z vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přilévejte i mléko a olej. Do tekuté směsi pak pomalu zapracujte sypkou část těsta – tedy prášek do pečiva, kakao a mouku. Na závěr už jen opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků. Výsledné těsto má konzistenci asi jako hustější bábovkové. Nalijte do plechu nebo pekáčku (můj má rozměry 23 x 33 cm, může snad být i o malilinko větší) vystlaného pečícím papírem a pečte při 170°C asi půl hodiny.
Dobře uděláte, když si pro tvorbu těsta vezmete na pomoc robota se šlehací metlou. Já jsem jej v rámci recenze připravovala ve svém Masterchefovi, kterého musím za výkon velmi pochválit – těsto je nadýchané jako obláček a ani by mi k němu nechyběl krém. Ten si ale samozřejmě i přesto uděláme! 😉
Do mísy vyklopte tvaroh, zakysanou smetanu, Lučinu a cukr, a dobře promíchejte. Nakonec nastrouhejte ještě čokošku a opět promíchejte. Hotový krém dejte vychladit do lednice, ve které si počká až do té doby, než vydlabete upečený korpus.
Až korpus vychladne, nařízněte si v něm nožem rámeček ve tvaru obdélníku umístěného zhruba 1 cm od okraje. Vše podél čáry pak lžící opatrně vydlabejte. Nebagrujte příliš do hloubky, krém by vám pak prosakoval a navíc by vám zbylo zbytečně velké množství hlíny, tedy vydlabaného korpusu. Jeden centimetr hluboko postačí.
Do otvoru, který vydlabáním vznikne, natřete polovinu krému, můžete až úplně ke kraji korpusu. Poté přidejte na poloviny podélně rozkrojené banány a navrstvěte zbytek krému. Ten na povrchu posypte rozdrobeným korpusem, můžete i lehce “utlapkat”, aby se tolik nedrobil. S hotovým krtečkem šup ještě na chvíli do chladu, kde ztuhne a odleží se.
Hromádkám zdar! 🙂
Dětská specifika:
Barčo, myslíš že bude stačit těsto do kulaté formy o průměru 25cm? 🙂
Holky to v kulatých formách pekly a měly to akorát, tak myslím, že by to mělo vyjít 😉
Zrovna jsem dopekla a těsto jsem místo plechu 23×33 rozlila do dortovych forem průměr 20 a 26 a je to všechno úplně akorát. 🙂 recept je perfektní! Těsto krásný, jde skvěle vydlabat, náplň vynikající. Už se těším, až se rozleží. 😉
Kačenko moc díky za zprávu, pochvalu a tip pro ty, kdo se ptali na kulatou formu. Tak ať chutná 🙂 B.
Pekla jsem včera, byl výborný, jen jsem spotřebovala 4 banány, a aby byly všude, ještě by se určitě půlka vešla:-) Plech 23×33 cm. Určitě zařadím do oblíbených receptů:-)
Díky moc za pochvalu i upřesnění pro ostatní 🙂 B.
Super recept, pekla jsem bez cukru, jen s použitím čekankového sirupu, protože máme doma malou diabetičku. Moc nám chutnalo. Stejně tak i mrkvové sušenky a vločkové lívance. Takže za nás i bez cukru – moc dobré. Budeme zkoušet další recepty 🙂 Děkuji
Ivanko díky, to jsem ráda, že vám chutná a díky i za tip pro ty, kteří sladké omezují 🙂 B.
Hezky den, vyslo prosim testo bez cukru dobre – vybehlo? Chtela bych ho zkusit, ale trosku se bojim cukr uplne odebrat/nahradit datlovym sirupem. Dekuji!
tak jsem se k tomu konečne dostala. Je výborný. Pro ty, co chtějí méně sladit: dala jsem do těsta jen 80 g sladidla (javorovy sirup a trtinovy cukr), příště bych si troufla dát i méně. Do krému jsem dala jen dvě lžíce medu.
I tak je výborný
Těšila jsem se, až si “krtka” upeču a zakousnu se do něj. Krtek mě zklamal. 🙁 Dodržovala jsem přesně postup. Krém byl výborný, banány taky:(, ale ten korpus. Na pohled vypadal krásně. Chutově nic moc. Byl suchý. Jasně, od toho je tam ten krém, ale buchta má být dobrá sama o sobě.. to, že jí vyšperkujeme krémem, ovocem, čokoládou je jen “třešnička” navíc.
Takže za mě – tenhle recept na korpus nedoporučuji.
Ivet, tento recept vyzkoušelo i velké množství jiných maminek, které mi píšou pozitivní ohlasy, na chuť těsta si žádná z nich nestěžovala a i mně osobně chutná, mrzí mě, že Vás korpus neoslovil, ale tak sto lidí – sto chutí 🙂 B.
Dobrý den,včera jsem pekla vaš krtkův dort dceři do školky pač slavila 5 narozky. Bohužel jsem neochutnala ani kousíček ale věřím,že byl vývorný. Děkuji ta recept a příště udělam na doma. 😉
Klárko to mě moc těší, že měl u dětí úspěch. Snad bude i u Vás 🙂 Díky za zprávu, B.
Když nepřidám zakysanku…páč jsem jí zapomněla koupit, tak bude dort i tak mňamy? 🙂 Děkuji
Peťo asi snad ano, dejte kdyžtak třeba trošku jogurtu, ať vám ta “hmota” nechybí 😉 B.
Tak jsem vydržela a šla koupit zakysanku. Už se nám dort chladí a vypadá úžasně. Moc děkuji za recept. Chutnat bude ještě lépe 😘
Peťo, věřím, že se ta cesta do obchodu snad vyplatí. Nechte si chutnat 🙂 B.
Co když dám polohrubou mouku? Nemáte vyzkoušené? Hladká nám došla a chuť je veliká ☺️
Peťo já bych to zkusila, myslím že to bez problémů půjde. Dejte vědět 😉 B.
Dobry den, prosim pekne, kdyz budu delat polovicni porci, mam dat 1 nebo 2 vejce? 🙂 dekuji
Dala bych Maruško raději dvě, bude to větší jistota 🙂 B.
Dekuji moc, Baru! A taky dekuji za vsechny ty recepty, jsou skveli, vsem vzdy chutnalo.😊Ze sladkyho vedou mrkvanky a uz jsem posilala asi 4 lidem odkaz na recept😊❤
Maruško to mě moc těší, děkuju! 🙂 B.
Sel by v korpusu necim nahradit cukr?Male ho vubec nedavam,sladime vicemene ovocem.Chtela.bych ji ho udelat k ročnim narozkam
Veru to vám moc chválím 🙂 Asi by šlo použít třeba banán, nebo datle, ale vzhledem k tomu, že to u tohoto receptu konkrétně nemám vyzkoušeno, tak je to z mojí strany čistě jen tip a musela byste udělat experiment 🙂 B.
Dekuju Baru.Asi budu muset zaexperimentovat.No a pak jeste netusim,jak by mala zareagovala na vajecny bilek.Zatim jsme nezkouseli.Mozna dat do testa jen zloutky.Otazka co na to korpus 😁
Dobry den, jak prosim vysel dort komplet bez cukru? Rovnez synovi zatim cukr nedavame a i syrupu jen malicko, sladim temer vyhradne ovocem. Moc dekuji!
Milá Báro, Krtka jsem si tématicky nakonec nechali na narozeniny a tak ani nesměl chyběl stylový Krtkův dort 🙂 recept jsme vyzkoušeli Váš a moc nám všem chutnal, jen aby to byl dort, ponechali jsme kulatou formu 🙂 … určitě rádi zopakujeme 🙂 byli jsme mile potěšeni. Díky.
Iren moc díky za pochvalu a dodatečně všechno nejlepší! 🙂 B.
Dobrý den, myslíte že by se dalo kakao nahradit karobem? Případně doporučíte upravit jeho množství (více/méně)?
Evi, nezkoušela jsem, ale pokud použijete, dala bych ho stejně. Funkčně by to mělo být podobné, jen nevím, jak chuťově. 🙂 B.
Zkoušela jste prosím karob místo čokolády? Jaká byla chuť? A Jak jste nahradila čokoládu v krému? Děkuji za odpoved
Kači nezkoušela, nemám úplně potřebu to nahrazovat, dcera je už velká a karob je také alergen, ale myslím si, že by to mělo fungovat jedna k jedné. Jeho chuť je jiná, ale kdo je zvyklý, jistě mu to nevadí. Do krému bych žádnou čokoládu v tomto případě nedávala, není tam chuťově nutná. 🙂 B.
Dobrý den, Barčo, prosím, čím by šel nahradit cukr moučka v krému? Cukru se u dcery snažím vyvarovat, těsto osladím cekankovym sirupem, šlo by to i u krému? Děkuji 🙂
Káťo, nejsem si jistá, aby to tím sirupem moc nezřídlo. Buď jen málo, a nebo možná bude lepší volba med (byť teda i to je víceméně samá sacharóza, jako cukr). Pokud ale sladíte málo, asi to půjde i se sirupem, případně si nechte tvaroh trochu vykapat přes plátno, aby nebyl moc řídký. Jen upozorním, že čekankový sirup je pro děti do 3 let nevhodný (nevím kolik let je dceři). B.
Dobrý den Baru, mám v plánu péct ve formě na muffiny (pro děti do školy). Myslíte, že mi toto množství těsta vystačí na 12 muffinů? Děkuji moc ☺️
Kači, ano, myslím že by to mělo v pohodě stačit. 🙂 B.
Dobrý den, jak dlouho se má nechat uležet? Raději přes noc nebo stačí 4 hodiny předem? Děkuji 🙂
Dobrý den, Leni, čtyři hodiny předem by mohly stačit, ale pokud máte kapacity, určitě by bylo lepší přes noc, bude vám více chutnat a budete mít jistotu, že krém ztuhne jak má. 🙂 B.
Báro moc Vás zdravím a musím říct, že tenhle dort je naprosto skvělý. Dělala jsem jej včera pro syna k dnešním druhým narozeninám a měl velký úspěch i u mých rodičů, kteří si nedovedou představit dezert bez hromady cukru. Korpus jsem dělala místo cukru s lžící medu do kulaté formy 28cm, krém jsem dělala na dvakrát, respektive normální várku a pak poloviční, vůbec mi nevycházel, tedy i dvě patra banánů, tady jsem snížila i množství hořké čokolády (50g celkově v obou) a vynechala cukr. Přesto byl velice svěží, lehký a díky banánům pěkně nasládlý. Moc děkuji za Váš recept 🙂
Hanka
Hanko super, mám radost, že jste si to dokázala tak inovovat a chutnalo i rodině. 🙂 B.
Opět skvělý recept👍nevěděla jsem co s banány, tak jsem zkusila tento dort a nemělo to chybu. Místo plechu jsem použila dortovou formu průměr 24cm. Jen jsem nedala čokoládu do krému. Krém jsem vyslehala z tvarohu v kostce,zakys.smetany a šlehačky. Korpus by se dal jíst i samostatně. Takže velké díky😀
Evi, díky za pochvalu, mám radost. 🙂 B.