Odlehčený krtkův dort na plech (od 1 roku)

IMG_3002 (1)Na pečení krtkova dortu mě zpravidla odrazují dvě věci – tučný šlehaný krém plný zbytečných škrobů a chemie, a pak taky patlání do kulaté dortové formy a s tím související opatrné krájení, které moc neovládám. Tak jsem obojí prostě odbourala a udělala to po svém. Můj ozdravený krteček vám představuje svoji skromnou hromádku 🙂

Na těsto (pro plech cca 23 x 33 cm):

  • 3 vejce
  • 130g cukru krystal
  • 200ml oleje
  • 200ml mléka
  • 1 prášek do pečiva (používám bezfosfátový)
  • 50g kakaa holandského typu
  • 300g hladké celozrnné špaldové mouky (jistě bude fungovat i s klasickou bílou)

Na krém:

  • 2 vaničky tvarohu (tj. 500g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (180g)
  • 1 kostka Lučiny (100g)
  • 60g cukru moučka
  • 50g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády
  • 3 banány

Příprava moučníku se o nějaký ten čas prodlužuje tím, že jej musíte nechat vystydnout, abyste mohli vydlabávat “hlínu” pro krtčí hromádku, stejně tak počítejte i s pár hodinami navíc, které mu pomohou se naležet. Ono ale stojí zato si počkat 😉

Z vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přilévejte i mléko a olej. Do tekuté směsi pak pomalu zapracujte sypkou část těsta – tedy prášek do pečiva, kakao a mouku. Na závěr už jen opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků. Výsledné těsto má konzistenci asi jako hustější bábovkové. Nalijte do plechu nebo pekáčku (můj má rozměry 23 x 33 cm, může snad být i o malilinko větší) vystlaného pečícím papírem a pečte při 170°C asi půl hodiny.

Dobře uděláte, když si pro tvorbu těsta vezmete na pomoc robota se šlehací metlou. Já jsem jej v rámci recenze připravovala ve svém Masterchefovi, kterého musím za výkon velmi pochválit – těsto je nadýchané jako obláček a ani by mi k němu nechyběl krém. Ten si ale samozřejmě i přesto uděláme! 😉

IMG_3017 (1)

Do mísy vyklopte tvaroh, zakysanou smetanu, Lučinu a cukr, a dobře promíchejte. Nakonec nastrouhejte ještě čokošku a opět promíchejte. Hotový krém dejte vychladit do lednice, ve které si počká až do té doby, než vydlabete upečený korpus.

Až korpus vychladne, nařízněte si v něm nožem rámeček ve tvaru obdélníku umístěného zhruba 1 cm od okraje. Vše podél čáry pak lžící opatrně vydlabejte. Nebagrujte příliš do hloubky, krém by vám pak prosakoval a navíc by vám zbylo zbytečně velké množství hlíny, tedy vydlabaného korpusu. Jeden centimetr hluboko postačí.

IMG_2964

Do otvoru, který vydlabáním vznikne, natřete polovinu krému, můžete až úplně ke kraji korpusu. Poté přidejte na poloviny podélně rozkrojené banány a navrstvěte zbytek krému. Ten na povrchu posypte rozdrobeným korpusem, můžete i lehce “utlapkat”, aby se tolik nedrobil. S hotovým krtečkem šup ještě na chvíli do chladu, kde ztuhne a odleží se.

Hromádkám zdar! 🙂

Dětská specifika:

Obecně zastávám názor, že sladkosti a mlsání nepatří na jídelníček dětem do minimálně 1 roku, kdy se teprve učí základním stravovacím návykům.
Pozor na kakao, které je alergenem a je potřeba si případnou reakci na něj u dítěte pohlídat. S informací o kakau samozřejmě také souvisí i čokoláda.
Tvaroh je pro vyšší obsah bílkovin vhodný pro děti od 1 roku.

mlsáníod 1 rokusvačiny

45 komentáře - “Odlehčený krtkův dort na plech (od 1 roku)”

    1. Holky to v kulatých formách pekly a měly to akorát, tak myslím, že by to mělo vyjít 😉

    2. Zrovna jsem dopekla a těsto jsem místo plechu 23×33 rozlila do dortovych forem průměr 20 a 26 a je to všechno úplně akorát. 🙂 recept je perfektní! Těsto krásný, jde skvěle vydlabat, náplň vynikající. Už se těším, až se rozleží. 😉

      1. Kačenko moc díky za zprávu, pochvalu a tip pro ty, kdo se ptali na kulatou formu. Tak ať chutná 🙂 B.

  1. Pekla jsem včera, byl výborný, jen jsem spotřebovala 4 banány, a aby byly všude, ještě by se určitě půlka vešla:-) Plech 23×33 cm. Určitě zařadím do oblíbených receptů:-)

  2. Super recept, pekla jsem bez cukru, jen s použitím čekankového sirupu, protože máme doma malou diabetičku. Moc nám chutnalo. Stejně tak i mrkvové sušenky a vločkové lívance. Takže za nás i bez cukru – moc dobré. Budeme zkoušet další recepty 🙂 Děkuji

    1. Ivanko díky, to jsem ráda, že vám chutná a díky i za tip pro ty, kteří sladké omezují 🙂 B.

    2. Hezky den, vyslo prosim testo bez cukru dobre – vybehlo? Chtela bych ho zkusit, ale trosku se bojim cukr uplne odebrat/nahradit datlovym sirupem. Dekuji!

  3. tak jsem se k tomu konečne dostala. Je výborný. Pro ty, co chtějí méně sladit: dala jsem do těsta jen 80 g sladidla (javorovy sirup a trtinovy cukr), příště bych si troufla dát i méně. Do krému jsem dala jen dvě lžíce medu.
    I tak je výborný

  4. Těšila jsem se, až si “krtka” upeču a zakousnu se do něj. Krtek mě zklamal. 🙁 Dodržovala jsem přesně postup. Krém byl výborný, banány taky:(, ale ten korpus. Na pohled vypadal krásně. Chutově nic moc. Byl suchý. Jasně, od toho je tam ten krém, ale buchta má být dobrá sama o sobě.. to, že jí vyšperkujeme krémem, ovocem, čokoládou je jen “třešnička” navíc.
    Takže za mě – tenhle recept na korpus nedoporučuji.

    1. Ivet, tento recept vyzkoušelo i velké množství jiných maminek, které mi píšou pozitivní ohlasy, na chuť těsta si žádná z nich nestěžovala a i mně osobně chutná, mrzí mě, že Vás korpus neoslovil, ale tak sto lidí – sto chutí 🙂 B.

  5. Dobrý den,včera jsem pekla vaš krtkův dort dceři do školky pač slavila 5 narozky. Bohužel jsem neochutnala ani kousíček ale věřím,že byl vývorný. Děkuji ta recept a příště udělam na doma. 😉

    1. Klárko to mě moc těší, že měl u dětí úspěch. Snad bude i u Vás 🙂 Díky za zprávu, B.

  6. Když nepřidám zakysanku…páč jsem jí zapomněla koupit, tak bude dort i tak mňamy? 🙂 Děkuji

    1. Peťo asi snad ano, dejte kdyžtak třeba trošku jogurtu, ať vám ta “hmota” nechybí 😉 B.

      1. Tak jsem vydržela a šla koupit zakysanku. Už se nám dort chladí a vypadá úžasně. Moc děkuji za recept. Chutnat bude ještě lépe 😘

        1. Peťo, věřím, že se ta cesta do obchodu snad vyplatí. Nechte si chutnat 🙂 B.

  7. Co když dám polohrubou mouku? Nemáte vyzkoušené? Hladká nám došla a chuť je veliká ☺️

    1. Peťo já bych to zkusila, myslím že to bez problémů půjde. Dejte vědět 😉 B.

      1. Dekuji moc, Baru! A taky dekuji za vsechny ty recepty, jsou skveli, vsem vzdy chutnalo.😊Ze sladkyho vedou mrkvanky a uz jsem posilala asi 4 lidem odkaz na recept😊❤

  8. Sel by v korpusu necim nahradit cukr?Male ho vubec nedavam,sladime vicemene ovocem.Chtela.bych ji ho udelat k ročnim narozkam

    1. Veru to vám moc chválím 🙂 Asi by šlo použít třeba banán, nebo datle, ale vzhledem k tomu, že to u tohoto receptu konkrétně nemám vyzkoušeno, tak je to z mojí strany čistě jen tip a musela byste udělat experiment 🙂 B.

      1. Dekuju Baru.Asi budu muset zaexperimentovat.No a pak jeste netusim,jak by mala zareagovala na vajecny bilek.Zatim jsme nezkouseli.Mozna dat do testa jen zloutky.Otazka co na to korpus 😁

        1. Dobry den, jak prosim vysel dort komplet bez cukru? Rovnez synovi zatim cukr nedavame a i syrupu jen malicko, sladim temer vyhradne ovocem. Moc dekuji!

  9. Milá Báro, Krtka jsem si tématicky nakonec nechali na narozeniny a tak ani nesměl chyběl stylový Krtkův dort 🙂 recept jsme vyzkoušeli Váš a moc nám všem chutnal, jen aby to byl dort, ponechali jsme kulatou formu 🙂 … určitě rádi zopakujeme 🙂 byli jsme mile potěšeni. Díky.

  10. Dobrý den, myslíte že by se dalo kakao nahradit karobem? Případně doporučíte upravit jeho množství (více/méně)?

    1. Evi, nezkoušela jsem, ale pokud použijete, dala bych ho stejně. Funkčně by to mělo být podobné, jen nevím, jak chuťově. 🙂 B.

    2. Zkoušela jste prosím karob místo čokolády? Jaká byla chuť? A Jak jste nahradila čokoládu v krému? Děkuji za odpoved

      1. Kači nezkoušela, nemám úplně potřebu to nahrazovat, dcera je už velká a karob je také alergen, ale myslím si, že by to mělo fungovat jedna k jedné. Jeho chuť je jiná, ale kdo je zvyklý, jistě mu to nevadí. Do krému bych žádnou čokoládu v tomto případě nedávala, není tam chuťově nutná. 🙂 B.

  11. Dobrý den, Barčo, prosím, čím by šel nahradit cukr moučka v krému? Cukru se u dcery snažím vyvarovat, těsto osladím cekankovym sirupem, šlo by to i u krému? Děkuji 🙂

    1. Káťo, nejsem si jistá, aby to tím sirupem moc nezřídlo. Buď jen málo, a nebo možná bude lepší volba med (byť teda i to je víceméně samá sacharóza, jako cukr). Pokud ale sladíte málo, asi to půjde i se sirupem, případně si nechte tvaroh trochu vykapat přes plátno, aby nebyl moc řídký. Jen upozorním, že čekankový sirup je pro děti do 3 let nevhodný (nevím kolik let je dceři). B.

  12. Dobrý den Baru, mám v plánu péct ve formě na muffiny (pro děti do školy). Myslíte, že mi toto množství těsta vystačí na 12 muffinů? Děkuji moc ☺️

  13. Dobrý den, jak dlouho se má nechat uležet? Raději přes noc nebo stačí 4 hodiny předem? Děkuji 🙂

    1. Dobrý den, Leni, čtyři hodiny předem by mohly stačit, ale pokud máte kapacity, určitě by bylo lepší přes noc, bude vám více chutnat a budete mít jistotu, že krém ztuhne jak má. 🙂 B.

  14. Báro moc Vás zdravím a musím říct, že tenhle dort je naprosto skvělý. Dělala jsem jej včera pro syna k dnešním druhým narozeninám a měl velký úspěch i u mých rodičů, kteří si nedovedou představit dezert bez hromady cukru. Korpus jsem dělala místo cukru s lžící medu do kulaté formy 28cm, krém jsem dělala na dvakrát, respektive normální várku a pak poloviční, vůbec mi nevycházel, tedy i dvě patra banánů, tady jsem snížila i množství hořké čokolády (50g celkově v obou) a vynechala cukr. Přesto byl velice svěží, lehký a díky banánům pěkně nasládlý. Moc děkuji za Váš recept 🙂
    Hanka

    1. Hanko super, mám radost, že jste si to dokázala tak inovovat a chutnalo i rodině. 🙂 B.

  15. Opět skvělý recept👍nevěděla jsem co s banány, tak jsem zkusila tento dort a nemělo to chybu. Místo plechu jsem použila dortovou formu průměr 24cm. Jen jsem nedala čokoládu do krému. Krém jsem vyslehala z tvarohu v kostce,zakys.smetany a šlehačky. Korpus by se dal jíst i samostatně. Takže velké díky😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *