Tvarohovo-krupicový koláč (od 1 roku)

Moje zlatá babička mi poslala bedýnku meruněk, protože ví, jak ty domácí milujeme. Ale znáte to, jsou to potvůrky křehké, citlivé na jakýkoliv otlak, takže když ke mně doputovaly, byly spíš už jen na tepelné zpracování. K tomu v lednici dva nespotřebované tvarohy z předchozího pečení a bylo to jasné – budu tvořit koláč. K jeho pečení jsem se ale odhodlala v den, kdy doma ničeho pořádně nebylo, a tak se k dnešnímu receptu váže i malá recenze na službu doruky.cz, kterou jsem při této příležitosti rovnou otestovala 🙂

Jak jsem nastínila už v úvodu, tento recept má také malý příběh. Před pár dny jsem totiž brouzdala Ikeou a v mém oblíbeném oddělení kuchyňských potřeb jsem zahlédla náderný skleněný stojan na koláč. Moje kuchařské srdce nad ním okamžitě zaplesalo! Pak ale z druhé strany začal hlodat malý červíček pochybnosti, který říkal něco ve stylu, že takové nesmysly nepotřebuju a nemám na ně místo. Nechala jsem ho tam. Co si ale budeme povídat, málem jsem kvůli němu nespala a dost možná se mi o něm i zdálo, musela jsem ho zkrátka mít!

Hned ráno jsem tedy natěšeně nastartovala počítač a otevřela web Dodo (www.doruky.cz), jehož nabídka se mi před časem objevila v mailu. Jde o doručovací službu, která je narozdíl od klasického kurýra unikátní v tom, že vy si jen nadiktujete, co chcete doručit, bez nutnosti cokoliv naklikávat a objednávat – to totiž udělá kurýr za vás. Komunikovat můžete prostřednictvím facebookových zpráv či smsek, takže domluva oproti tradičnímu mailování opravdu bleskurychlá. Ve zprávě jsem tedy zavelela: Musím mít stojan na koláč! Potřebuji vás pro něj poslat do Ikea. A když už tam budete, tak taky potřebuji dortový nůž, líbily se mi dózy s puntíky a taky třípatrový stojan na cukroví.. Koláč už peču, potřebuji ho tedy ještě dnes a za světla, abych měla pěkné fotky do receptu pro svoje holky :-)) 

 

Nutno přiznat, že jsem Doda vyzkoušela opravdu dost zátěžově – v pracovní den po 16. hodině. Naše nejbližší Ikea navíc v současné době upravuje výstavní prostory a čelí tak kvůli menšímu prostoru ještě většímu náporu lidí. I přesto jsem měla zásilku doma kolem šesté, čili do dvou hodin byla doručena. Kdybychom bydleli více v centru a můj požadavek nevyhnal Doda až na okraj Prahy, věřím, že by to bylo ještě mnohem rychlejší (průměrná doba doručení je prý 47 minut). Služba prozatím funguje jen v rámci hlavního města Prahy, ale časem se snad rozšíří. A cena? Hodnota zboží v mém nákupu byla 826 Kč, přižemž Dodo si za něj naúčtoval 993 Kč. Za dopravné a dvě hodiny lítání po obchodech si tedy doručovatel nechal zaplatit 167 Kč. Výše přirážky je samozřejmě individuální dle hodnoty a náročnosti vašeho nákupu a bude vám sdělena už při objednání. Je na vás, jestli cenu akceptujete či nikoliv. Až vám bude doma mizerně a budete potřebovat někoho, kdo vám koupí Paralen a donese vývar z vaší oblíbené restaurace, vzpomeňte si na www.doruky.cz. Za mě super služba! 🙂


Jo, vy jste tu protože jste chtěli recept? 😀 Své nadšení jsem vám už vylíčila a vy jste statečně četli, tak tuhle dobrotu si určitě zasloužíte :))

Na dortovou formu o průměru cca 24cm:

  • 1 měkký tvaroh v alobalu
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 4 bílky
  • 70g moučkového cukru
  • 80g dětské krupičky + na vysypání formy
  • 80g másla + na vymazání formy
  • 100ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 1 vanilkový cukr
  • meruňky či jiné ovoce

Do mísy dejte oba tvarohy (snad můžete použít i dva vaničkové či naopak dva alobalové, ale to víte, já zpracovávala ty zbytky :)), přidejte vaječné bílky a mléko a dobře rozmíchejte. Můžete si pomoci i mixerem nebo šlehačem, nebude se vám tvaroh tolik hrudkovat, ač je to záležitost pouze estetická. Poté přidejte moučkový i vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, dětskou krupičku a balíček vanilkového pudinku (ten nevařte, zkrátka jen nasypejte prášek).

 

Dortovou formu (moje je o průměru 24 cm) nebo jinou zapékací nádobu dobře vymažte máslem a vysypejte krupičkou. Poté nalijte tvarohové těsto a na závěr nahoru vyskládejte ovoce. Já jsem použila už zmíněné cestovní meruňky, ale jistě se hodí jakékoliv jiné ovoce včetně kompotovaného.

Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 150°C přibližně půl hodiny, a poté ještě dalších cca 15 minut na 180°C, dokud nebude povrch zlatavý.

Dětská specifika:

suroviny vhodné až od 1 roku jsou: tvaroh, bílek, mléko - proto tedy zařazuji takto
v porovnání s "klasickou" buchtou je koláč ještě celkem zdravý - jednak je tvaroh přínosnou potravinou, druhak je i mouka nahrazena krupicí, což je sice přecejen jiná podoba mouky, ale je jí v receptu několikanásobně méně, než kolik by bylo potřeba mouky v běžné buchtě

mlsáníod 1 rokusvačiny

37 komentáře - “Tvarohovo-krupicový koláč (od 1 roku)”

    1. Baru,
      Nemam doma krupicku. Mam doma ruzne mouky (kukuricnou, celozrnnou psenicnou i zitnou). Muzu necim nahradit? Co myslite? At to “vypije” tu tekutinu. Dekuji :).
      Verča

      1. Tak bych zkusila hrubou mouku, ale pšenici nebo maximálně pšenici špaldu, s žitem a kukuřicí bych v tomto případě asi neexperimentovala, má to úplně jinou savost 🙂 B.

  1. Bezvadný, vláčný a chutný koláč, který u nás slaví úspěchy i s jinými druhy ovoce (borůvky, jahody, broskve). Každý, kdo ochutná, chce hned recept 🙂

  2. Tak výborný koláč už jsem dlouho nejedla, je skvělý i v kombinaci se švestkami, kterých jsem se potřebovala zbavit, Určitě jsem ho nedělala naposledy:-)

  3. Koláč jsem upekla s broskvemi a byl výborný. Možná na druhý den ještě lepší.. Příště chci dělat s jahodami 🙂

  4. Tak asi budem prva ktora bude mat negativnu skusennost s tymto receptom. Mozno som nieco urobial ja zle kedze nepeciem vobec… ale postupovala som podla receptu a cesto bolo riedke podla mojho vkusu (asi vdaka mlieku) bielky sa nemali dat nahodou ako sneh? Alebo som to len nepochopila? Proste vysledok nebol kolac ale nejaka hmota kt sa nedopiekla ani stanovenom case. Mame horkovzdusnu drubu. Takze fakt nerozumiem iba som sa utvrdila ze recepty na kolace z netu nie su pre mna! 🙁 zbytocne suroviny

    1. Lucko Vaše negativní zkušenost mě mrzí, tím spíš, že recept je opravdu mnohokrát ozkoušený a ještě mi žádná z maminek nepsala, že by se nepodařil, takže opravdu nechápu. Jaký jste použila tvaroh? A jakou krupici? Jak velkou formu? Bílky se nešlehají a těsto tekuté je, to je v pořádku, protože během pečení tekutinu vypije právě krupice.

    2. Dobrý den. Peču v klasické troubě v silikonové formě na 170C hodinu. Vždy se podaří.

    3. me se to zdálo nedopopečené taky, pořád jsem do toho štourala špejlí jestli se to lepí, a nakonec jsem si spálila spodek 🙁 ale jinak si to sedlo a ztuhlo. Třeba když peču kokosák, tak je to taky pořád jako by vlhké a pak je to akorát. no sand pokus číslo dvě bude lepší, ptž jinak je moc dobrý.

      1. Zkuste holky překrýt alobalem a péct na méně stupňů, je možné, že se to zrovna nekamarádí s vaší troubou 🙂 B.

  5. Koláč jsem upekla i s drobenkou a je opravdu výborný. Rychlý, jednoduchý a skvěle chutná 😉

      1. Zdravicko Baru,kdyz nemam horlovzdusnou troubu tak neudelam??At zbytevne nevyhazuji suroviny…dekuji

        1. Ale určitě ano, jen asi trošku pomaleji. Že peču horkovzduch píšu proto, aby si to někdo nespálil nebo naopak nedopekl, jinak to ale určitě jde 😉

  6. Tak, dnes jsem prubla další z vašich krásných receptíků…….v sobotu kachní prsíčka se švestkami i přílohu jsem ukuchtila dle vašeho……a dnes koláč…..je výtečný a Valerka se po něm mohla utlouct :)—-fakt se těším na kuchařku 🙂

  7. Zkoušela jsem ho upéct s rýžovou krupičkou, tedy v bezlepkové podobě a byl famózní! Děkuji Báro za recept 🙂

    1. Já myslím že jo, snad to ta krupice udrží sama o sobě. Ale vyzkoušeno tedy nemám 🙂 B.

      1. Vyšlo to, udělala jsem ho tenký a déle pekla.
        Rada peču dle vašich receptu (vždy tedy bez cukru a poloviční dávku) a musím říct že u našich dvojčat mám úspěch 😉

    1. Asi jen vyšší kaloické hodnotě Leni, jinak si myslím, že by to mělo fungovat i s nimi 🙂 B.

  8. Tento kolac jsem vyzkousela poprve od tety pred nekolika lety a od te doby ho delam pravidelne, je luxusni!! Pouze kvuli alergii na bkm u syna pouzivam rostrinne mleko, tvaroh je ovci a misto masla davam ghi… take kombinuju kokosovy pudink a boruvky navrch…. diky za super recept!

  9. Dělala jsem ze 2 vaničkových tvarohů, dala celá 3 vejce a zapomněla přidat máslo, čehož jsem si všimla až v půlce pečení, to nebyl záměr. Tak snad někomu pomůže, že i tak se moc povedl a všem chutnalo 🙂

    1. Raduš super, děkujem za zprávu, že můžeme být klidnější i když budeme zapomnětlivé. 🙂 B.

Napsat komentář: Lenka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *