Těstoviny s omáčkou z červené čočky (od 1 roku)

U dětí s luštěninami často bojujeme a když je do nich dostaneme, je to pro nás často takový #MalýSvátek. Víc než kde jinde tady platí, že schovávačka se vyplatí :-), takže do dětmi tolik oblíbené rajské omáčky jsem zašila hromadu červené čočky a hlásím, že to funguje naprosto skvěle a všichni strávníci omáčku chválili.

Na cca 4 porce:

  • 1 velká cibule
  • 2 středně velké mrkve (200 g)
  • 130 g červené čočky
  • 1 plechovka rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • snítka libečku (nemusí být)
  • olej dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • 300 g těstovin (použila jsem Panzani farfalle)

V hrnci rozpalte malé množství oleje a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne chytat barvu, přidejte i nadrobno nasekaný česnek a na malé kostičky nakrájenou mrkev a společně opečte dozlatova. Nasypte čočku, promíchejte a zalijte vodou tak, aby byla voda zhruba centimetr nad hladinu obsahu. Můžete přihodit snítku libečku či jiné oblíbené bylinky a pokud vaříte pro větší strávníky, osolte rovnou v této fázi, sůl je pak vstřebatelnější, pokud se déle vaří. Vařte do změknutí – přibližně čtvrt hodinky.

Poté odstavte, vyjměte bylinky a přidejte plechovku sladkých rajčátek. Vše společně rozmixujte na hladkou omáčku a dochuťte solí. V případě potřeby můžete osladit, ovšem pokud máte kvalitní zralá a sladká rajčátka, neměla by být omáčka kyselá a já jsem ji podávala zcela bez jakéhokoliv doslazování.

Smíchejte s uvařenými těstovinami a podávejte.

Dětská specifika:

Rajčata jsou zdravou zeleninou, avšak o něco hůře stravitelnou, proto řadím dle tabulek do receptů od 1 roku.
Pozor na horší stravitelnost a nadýmání u cibule a česneku. U dětí do roka či citlivějších dětí doporučuju nejprve vyzkoušet či případně vynechat.
Červenou čočku by měly bez problémů strávit děti od cca 9 měsíců.

bezmléčnéhlavní jídlaluštěninyod 1 rokuod 3 letrajčata

27 komentáře - “Těstoviny s omáčkou z červené čočky (od 1 roku)”

  1. Tak tohle je naprostá bomba, poslední dobou jsem se naučila vařit luštěniny snad všeho druhu a stala jsem se na nich závislá. Přidat červenou čočku do rajské by mě ale asi nenapadlo! Za tuhle rychlou dobrotu a zároveň kompletní talíř máte nárok na zlatého bludišťáka! 😀 A chutnalo snad nejvíc manželovi… 😀 Ňam!

    1. Jééé no tak o tak vysokém řádu se mi ani nesnilo 🙂 Díky moc za pochvalu a pozdravujte manžela 🙂 B.

  2. Hezky den, poradila byste mi, prosim znacku sladkych rajcat v plechovce? Vsechny, co jsem koupila, byly dost kysele. Dekuji 😃

    1. Marti, já jsem si v poslední době oblíbila značku Mutti, případně Valfruta a nebo také rajčata z DMka 🙂 B.

  3. Tak tohle je super rychle easy jidlo. Jen jsem nedala rajčata v plechovce, ale klasické cherry, myslím že se jmenují Nellinka z České produkce a super.dekuji

    1. Terko ty jsou výborné, super sladké, určitě dobrá volba 😉 Díky za pochvalu! 🙂 B.

  4. Úžasný recept!!! oba malí strávníci večeři snědli v rekordním čase, tak jsem zvědavá, jak bude zítra chutnat manželovi. Děkuji za inspiraci!

    1. Marti děkuju, jsem moc ráda, že dětem chutnalo (snad to vyjde i u manžela) 🙂 B.

  5. Dnes jsme zkusily uvařit s mou dcerou 18mesicu 🙂 snědla plnou misku, ještě ujidala z mého talíře, a to není moc jedlik. Děkuji za vyborny a rychlý recept.

    1. Luci, podle mě se k rajčatům hodí červená trošku víc, ale myslím, že fungovat by to mělo i s černou 🙂 B.

      1. Hezky den, ja Vás miluju😁😁😁co jsem od Vás uvařila maly snedl a to byl na začátku velky nejedlik v domácí stravě. Pres Vase recepty a moje pokusy jsme tomu přišli na chuť. Děkuji, děkuji. Dnea tohle k obedu a pada to do něj 😊

  6. Tak tohle je naprosto dokonalá záležitost, malá strávnice baští jednu lžičku za druhou a mně taky moc chutná. Děkuji Baru

  7. Vynikajici. Nemela jsem mrkev a dala jsem tak cuketu, aby se nereklo a dcerka mlaskala. Doufam, ze bude chutnat i synovi. V kazdym pripade bude u nas stalice

  8. Dobrý den,
    Myslíte, že by tento recept sel i z čerstvých rajčat, kterých je teď ze zahrady hodně? Ze bych je třeba uvařila bokem a pak jen oloupala a přihodila místo plechovky?
    Děkuji za radu 🙂

    1. Bětko určitě, stačí naříznout na špičce rajčete křížek a chvíli spařit, lehce je oloupete a pak můžete použít jako z plechovky. Budete to mít eňo ňůňo a domácí! 🙂 B.

  9. Dobrý den, mám doma rajčata v plechovce, která byla bohužel dost tuhá a kyselá ( dělala jsem tu boloňskou), myslíte že je mám s omáčkou povařit rovnou? Přípaně dají se zaměnit protlak ?
    Moc děkuji 🙂 Začínám zkoušte recepty z blogu, moc se mi líbí, zdravé a rychlé.

    1. Peťo já bych je zbytečně dlouho nevařila, jestli teda opravdu jsou tužší, tak stačí pár minut před koncem provařit, ale v té plechovce už tepelně upravená jsou. Protlak může být, ale většinou to není kvalitativně ono, je kořeněný a je i dost koncentrovaný, musela byste pak přidat vodu. Ale věřím, že si s tím poradíte a děkuju za pochvalu. 🙂 B.

  10. Dobrý den, zeptám se, červenou čočku předvařit, než ji přidám do hrnce k ostatním surovinám nebo stačí pouze propláchnout? Moc díky! 🙏

    1. Lenko, pokud máte klasickou loupanou červenou čočku (tzn. je opravdu červená na pohled), postupujte podle pokynů, tedy normálně nasypte syrovou a pak těch cca 15 minut vařte. Občas (spíš výjimečně) se prodává červená čočka neloupaná (na pohled je šedo-hnědá), ta se vaří déle než 15 minut, ale pořád to můžete udělat stejně – nasypat syrovou a pak vařit do změknutí (to bude třeba 30 minut). B.

  11. Není to špatné, zas něco jiného. Mně to chutnalo. I manželovi, Dosolili jsme si pak sami. Synkovi zdá se také i když neslané. Jen dcerce to moc nejelo, i když jsem ji to vylepšila strouhaným sýrem, tak to nepomohlo 🙁 Za nás ale jsme si pochutnali.

Napsat komentář: Alžběta Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *