Těstoviny s omáčkou z červené čočky (od 1 roku)
U dětí s luštěninami často bojujeme a když je do nich dostaneme, je to pro nás často takový #MalýSvátek. Víc než kde jinde tady platí, že schovávačka se vyplatí :-), takže do dětmi tolik oblíbené rajské omáčky jsem zašila hromadu červené čočky a hlásím, že to funguje naprosto skvěle a všichni strávníci omáčku chválili.
Na cca 4 porce:
- 1 velká cibule
- 2 středně velké mrkve (200 g)
- 130 g červené čočky
- 1 plechovka rajčat
- 2 stroužky česneku
- snítka libečku (nemusí být)
- olej dle potřeby
- sůl dle chuti
- 300 g těstovin (použila jsem Panzani farfalle)
V hrnci rozpalte malé množství oleje a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne chytat barvu, přidejte i nadrobno nasekaný česnek a na malé kostičky nakrájenou mrkev a společně opečte dozlatova. Nasypte čočku, promíchejte a zalijte vodou tak, aby byla voda zhruba centimetr nad hladinu obsahu. Můžete přihodit snítku libečku či jiné oblíbené bylinky a pokud vaříte pro větší strávníky, osolte rovnou v této fázi, sůl je pak vstřebatelnější, pokud se déle vaří. Vařte do změknutí – přibližně čtvrt hodinky.
Poté odstavte, vyjměte bylinky a přidejte plechovku sladkých rajčátek. Vše společně rozmixujte na hladkou omáčku a dochuťte solí. V případě potřeby můžete osladit, ovšem pokud máte kvalitní zralá a sladká rajčátka, neměla by být omáčka kyselá a já jsem ji podávala zcela bez jakéhokoliv doslazování.
Smíchejte s uvařenými těstovinami a podávejte.
Dětská specifika:
Tak tohle je naprostá bomba, poslední dobou jsem se naučila vařit luštěniny snad všeho druhu a stala jsem se na nich závislá. Přidat červenou čočku do rajské by mě ale asi nenapadlo! Za tuhle rychlou dobrotu a zároveň kompletní talíř máte nárok na zlatého bludišťáka! 😀 A chutnalo snad nejvíc manželovi… 😀 Ňam!
Jééé no tak o tak vysokém řádu se mi ani nesnilo 🙂 Díky moc za pochvalu a pozdravujte manžela 🙂 B.
Hezky den, poradila byste mi, prosim znacku sladkych rajcat v plechovce? Vsechny, co jsem koupila, byly dost kysele. Dekuji 😃
Marti, já jsem si v poslední době oblíbila značku Mutti, případně Valfruta a nebo také rajčata z DMka 🙂 B.
Moc dekuji 😊 urcite co nejdrive vyzkousim.
Vynikající, rychlé chutné
Díky Blani, mám radost 🙂 B.
Tak tohle je super rychle easy jidlo. Jen jsem nedala rajčata v plechovce, ale klasické cherry, myslím že se jmenují Nellinka z České produkce a super.dekuji
Terko ty jsou výborné, super sladké, určitě dobrá volba 😉 Díky za pochvalu! 🙂 B.
Úžasný recept!!! oba malí strávníci večeři snědli v rekordním čase, tak jsem zvědavá, jak bude zítra chutnat manželovi. Děkuji za inspiraci!
Marti děkuju, jsem moc ráda, že dětem chutnalo (snad to vyjde i u manžela) 🙂 B.
Dnes jsme zkusily uvařit s mou dcerou 18mesicu 🙂 snědla plnou misku, ještě ujidala z mého talíře, a to není moc jedlik. Děkuji za vyborny a rychlý recept.
Jéé super, tohle vždycky moc potěší, děkuji Pavli 🙂 B.
Dobrý den,
mohu se zeptat, zda by šla zaměnit červená čočka za černou ?
Děkuji.
Luci, podle mě se k rajčatům hodí červená trošku víc, ale myslím, že fungovat by to mělo i s černou 🙂 B.
Hezky den, ja Vás miluju😁😁😁co jsem od Vás uvařila maly snedl a to byl na začátku velky nejedlik v domácí stravě. Pres Vase recepty a moje pokusy jsme tomu přišli na chuť. Děkuji, děkuji. Dnea tohle k obedu a pada to do něj 😊
Jéé hehe, děkuju moc za milou pochvalu! 🙂 B.
Tak tohle je naprosto dokonalá záležitost, malá strávnice baští jednu lžičku za druhou a mně taky moc chutná. Děkuji Baru
Vynikajici. Nemela jsem mrkev a dala jsem tak cuketu, aby se nereklo a dcerka mlaskala. Doufam, ze bude chutnat i synovi. V kazdym pripade bude u nas stalice
Paráda, děkuju za pochvalu! 🙂 B.
Dobrý den,
Myslíte, že by tento recept sel i z čerstvých rajčat, kterých je teď ze zahrady hodně? Ze bych je třeba uvařila bokem a pak jen oloupala a přihodila místo plechovky?
Děkuji za radu 🙂
Bětko určitě, stačí naříznout na špičce rajčete křížek a chvíli spařit, lehce je oloupete a pak můžete použít jako z plechovky. Budete to mít eňo ňůňo a domácí! 🙂 B.
Dobrý den, mám doma rajčata v plechovce, která byla bohužel dost tuhá a kyselá ( dělala jsem tu boloňskou), myslíte že je mám s omáčkou povařit rovnou? Přípaně dají se zaměnit protlak ?
Moc děkuji 🙂 Začínám zkoušte recepty z blogu, moc se mi líbí, zdravé a rychlé.
Peťo já bych je zbytečně dlouho nevařila, jestli teda opravdu jsou tužší, tak stačí pár minut před koncem provařit, ale v té plechovce už tepelně upravená jsou. Protlak může být, ale většinou to není kvalitativně ono, je kořeněný a je i dost koncentrovaný, musela byste pak přidat vodu. Ale věřím, že si s tím poradíte a děkuju za pochvalu. 🙂 B.
Dobrý den, zeptám se, červenou čočku předvařit, než ji přidám do hrnce k ostatním surovinám nebo stačí pouze propláchnout? Moc díky! 🙏
Lenko, pokud máte klasickou loupanou červenou čočku (tzn. je opravdu červená na pohled), postupujte podle pokynů, tedy normálně nasypte syrovou a pak těch cca 15 minut vařte. Občas (spíš výjimečně) se prodává červená čočka neloupaná (na pohled je šedo-hnědá), ta se vaří déle než 15 minut, ale pořád to můžete udělat stejně – nasypat syrovou a pak vařit do změknutí (to bude třeba 30 minut). B.
Není to špatné, zas něco jiného. Mně to chutnalo. I manželovi, Dosolili jsme si pak sami. Synkovi zdá se také i když neslané. Jen dcerce to moc nejelo, i když jsem ji to vylepšila strouhaným sýrem, tak to nepomohlo 🙁 Za nás ale jsme si pochutnali.
Výborný, chutnalo všem. Hlavně malá (21m) se cpala 🙂
díky, mám radost. 🙂 B.