Špenátové sušenky (od 1 roku)

Já ty zeleninové sušenky prostě miluju, dají se v nich schovávat fakt rozličné věci a ještě to tvoří takové krásné barvy. Jako například špenát, ten umí tuhle nádherně zelenou barvu, která mi vysloveně evokuje Vánoce, stromečky, větvičky, věnce a všechno co voní jehličím. Tak jsem to využila a vytvořila krásné, malé, zelené, sladké a chutné stromečky. 🙂

Na cca 3 plechy sušenek:

  • 100 g ghíčka/másla
  • 125 g čerstvého špenátu
  • 2 vejce
  • 370 g hladké špaldové mouky
  • 100 g cukru krystal

Vejce, ghíčko a špenát dejte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Poté jej přemístěte do mísy a zapracujte cukr a mouku. Přikryjte a nechte v lednici alespoň hodinu vychladnout.

Pokud by bylo těsto příliš lepivé, dle potřeby ještě přidejte mouku. Obecně doporučuji zapracovávat mouku spíše postupně a řídit se konzistencí těsta, protože tyto zeleninové druhy přidáváním většího množství mouky “gumovatí”, a pak se s nimi hůře pracuje. Dejte tedy mouky jen tolik, aby se vám s těstem dobře pracovalo, snažte se podsypávat co nejméně.

Z těsta poté vyválejte plát a na pečící papír skládejte sušenky. Já používám pečící papír značky FINO, ve spolupráci s níž vznikl i tento recept.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 10 minut, nebo dle zkušeností s vlastní troubou.

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do kategorie od 1 roku.
Z hlediska cukru tedy nechávám recept na uvážení maminky (jeho množství je ale opravdu maximálně snížené tak, aby sušenky ještě chutnaly, ale cukru bylo málo). Ostatní ingredience jsou vhodné i před prvním rokem.

bezmléčnécukrovímlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačinyvánoce

2 komentáře - “Špenátové sušenky (od 1 roku)”

  1. Dobrý den,
    Vypadají božsky! Je možné použít místo čerstvého špenátu mražený? A jak ho připravit? Děkuji😊

  2. Tak Baru, jsou skvely ! Chutnaji mi moc. Odsunuly repne susi na druhe misto. Dekuji za fajn recept. Snad to ta moje mrnka, bude zitra jist.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *