Perníčkové sušenky (od 1 roku)

Žitné perníčky z tohoto blogu patří mezi vaše nejoblíbenější recepty vůbec. Jsou krásně vláčné a nadýchané, což máme rádi, jen pro tyto vlastnosti se bohužel úplně nehodí pro vykrajovátka s reliéfem. Taková ta krásná, co vám do těsta vyrazí i oči, nos, pusu, a další drobné detaily. Přesně tento typ rozkošných vykrajovátek mi poslaly holky z Agátina světa, kterým jsem v rámci spolupráce slíbila recept na perníčky. A tak jsem se rozhodla, že to nejen pro holky, ale i pro vás, udělám trošku jinak. A vymyslela jsem tyhle sušenky, které chutnají a voní jako perníčky, jen jsou pevnější, křupavější, a můžete si s nimi krásně vyhrát při vykrajování. Jako bonus tím pádem pak už nepotřebují zdobit, což je další takový výživově složitější bod. 🙂

Na 2 plechy sušenek:

  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 100 g ghíčka/másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky (může být i špaldová)
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření

Do mísy rozklepněte vejce, přidejte med, ghíčko či máslo, oba druhy mouky, perníkové koření a kakao. Poslední jmenované není nutné a dávám ho jen kvůli barvě, takže pokud máte menší děti či nějakou alergii, můžete kakao klidně vynechat. Zpracujte na těsto, které působí a vypadá jako klasické perníkové. Nejlépe se s těstem pracuje v ruce a je potřeba jej dobře spojit.

Z těsta vyválejte plát o síle zhruba 1 – 2 milimetry a vykrajujte libovolné tvary. Jak jsem naznačila už v úvodu, těsto vám krásně udrží i otištěný reliéf, ať už z vykrajovátek, nebo třeba ze strukturovaného válečku. Pokud by vám při pečení sušenky praskaly a esteticky se vám to nelíbilo, můžete je ještě předtím, než je dáte do trouby, potřít vodou. Někdy mouka více saje a tekutiny v těstě chybí, proto popraská, ale dodaná voda by to měla spravit.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 8 – 10 minut, nebo jinak dle zkušeností s vaší troubou. Sušenky můžete uskladnit uzavřené dóze s kouskem rozkrojeného jablka – měly by tak do sebe nasát jeho vlhkost a postupně zkřehnout.

Než se vám sušenky upečou, můžete si přečíst vánoční příběh Agátky a Matěje a naučit se něco o tradicích a symbolech Vánoc.

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Celozrnná mouka může být pro malé děti hůře stravitelná, pokud vaše dítě není na celozrnné potraviny zvyklé, můžete ji nahradit moukou bílou a recept by měl stále fungovat.
Pozor na možný obsah botulotoxinu v medu, který se doporučuje od 1 roku.
Opatrně také s perníkovým kořením, které může způsobit alergickou reakci.
Kakao doporučuji od 2 - 3 let, v receptu je ale jen kvůli barvě a můžete jej vynechat.

bezmléčnémlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

12 komentáře - “Perníčkové sušenky (od 1 roku)”

  1. Hezký večer, prosím, myslíte, bude recept fungovat, pokud bych nahradila cukr datlovým sirupem nebo ho úplně vynechala? Děkuji

    1. Dobrý den Hanko, nahradit cukr sirupem určitě ne, měla byste úplně jinou konzistenci. Z jakého důvodu to chcete udělat? Máte pocit, že to bude se sirupem zdravější? Pokud ano, tak bych vám to chtěla vyvrátit, protože benefity, které ten sirup oproti cukru má, se stejně všechny ztratí v momentě, kdy to upečete na vysoké teplotě v troubě. Totéž se stane i v případě medu, jen ten je v receptu pro “perníčkovou chuť a vůni”, ne pro své benefity. Pokud sladíte málo a chcete si cukr hlídat, doporučuji spíš cukr nechat, jen ubrat na množství, a to ubrané množství nahradit moukou – to by fungovat mělo. Bára.

      1. Děkuji za odpověď a vysvětlení 🙂
        Jen jsem chtěla méně sladkou variantu a vyzkoušet datlový sirup.

  2. Dobrý den, mohu použít celozrnou zitnou mouku nebo je nutné dát psenicnou? Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den, Terezo, doporučuji tyto dva druhy mouky nezaměňovat, každá má jiné vlastnosti. Pokud chcete použít žitnou, doporučuji recept na tyto žitné perníčky, ten je na žitnou mouku přímo vystavěný. B.

    1. Dobrý den Moniko, bohužel netuším. Nemám s ním žádnou zkušenost a nepoužívám ho, nevím jak funguje a jak sladí, ale principielně si myslím, že by to jít mělo. B.

  3. Dobrý den Báro, jen pro jistotu budu mít trochu “banální” otázky, tak se omlouvám. 🙂 Máslo nebo Ghi se rozpustí nebo se nechají zteplat nebo za studena? Těsto pak nechat odležet nebo se s ním dá pracovat hned? Předem děkuji. Zdeňka

    1. Zdeni, máslo změknout, aby se vám s tím dobře pracovalo, máte pravdu, že to mě tam nenapadlo napsat, beru to už jako automatickou věc. Pracovat s nimi můžete hned, ale odležení do dalšího dne jim určitě prospěje. 🙂 B.

  4. Dobrý den, mohu použít špaldovou celozrnnou mouku nebo spíše je recept koncipován na špaldovou hladkou mouku? Moc děkuji.

    1. Dobrý den Maruško, ta otázka vlastně není položená tak úplně správně, protože ona i celozrnná mouka může být hladká. Tu hladkost bych doporučila dodržet, celozrnná být může, jen savost bude asi trošku jiná. 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *