Špaldový mřížkový koláč (od 1 roku)
Moje babička je odvážná žena. Naposledy se to projevilo, když mi poslala kbelík meruněk. Poštou. Českou. Zpracování tedy muselo proběhnout rychle a měkčí kousky jsem krásně upotřebila do tohoto koláče. Díky babi, ten risk rozhodně stál za to 🙂
Na koláčovou formu o průměru cca 21 cm:
- 120 g másla (nejlépe ghí)
- 1 vejce
- 60 g kokosového cukru (může být i klasický)
- 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
- meruňky, marmeláda či jiná náplň dle chuti
Změklé máslo vyšlehejte s vejcem a kokosovým cukrem a poté postupně zapracujte také špaldovou mouku. Pokud ji nemáte nebo použít nechcete, myslím si, že by neměl být problém použít i mouku klasickou bílou, jen možná množství se bude nepatrně lišit. Hotové těsto nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.
Z vychladlého těsta odeberte dvě třetiny a vyválejte na placku, nebo jednoduše těsto natlapkejte do vymazané koláčové formy, nezapomeňte vytvořit i okraje. Síla těsta by měla být zhruba půl centimetru. Poté přidejte náplň. Já jsem použila meruňkovou marmeládu v kombinaci s čerstvými meruňkami nakrájenými na plátky. Pokud jste zvolili kyselejší ovoce a máte raději sladší, ovoce nahoře můžete ještě pocukrovat.
Ze zbylé části těsta vyválejte váleček nebo nakrájejte proužky. Ty poskládejte nahoru na koláč a vytvořte tak mřížku. Pokud chcete, můžete celý koláč ještě potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to nutné.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C něco přes půl hodiny – dozlatova podle zkušeností s vlastní troubou.
Dětská specifika: