Cuketové “bobíky” (od 1 roku)
Z Bohušovic mi poslali asi tak milion kelímků Skyru a na zahradě je asi tak milion cuket. Takže co s tím? Milionový recept na tyhle bobíky! 🙂
Na cca 25 kousků:
- 100 g másla (nejlépe ghí)
- 100 g cukety
- 1 kelímek skyru (140 g)
- 200 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 1 vejce
- 50 g tvrdého sýra
- 30 g ovesných vloček
- 1/2 kypřícího prášku (cca 6 g)
- sůl dle chuti
Změklé máslo promíchejte se skyrem, vajíčkem a nahrubo nastrouhanou cuketou (nemusíte ji ani loupat). Poté přidejte strouhaný sýr, ovesné vločky a kypřící prášek, a závěrem zapracujte mouku. Je možné, že množství mouky se může částečně lišit dle jejího typu a značky, ovšem cílem je nepříliš hutné, ale také nepříliš lepivé těsto.
Z těsta udělejte váleček o průměru zhruba 3 centimetry a nakrájejte na stejně velké špalíky. Ty jen lehce v ruce zakoulejte a dejte na plech vystlaný pečícím papírem. Bobíky pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 40 minut, nebo zkrátka dozlatova.
Můžete podávat jako hlavní jídlo například s nějakým salátem, ale potěšíte s nimi i jako malou zobkou pro návštěvu 😉 Pokud budete vařit pro větší strávníky, můžete je obměnit například ještě šunkou či jinou uzeninou, olivami nebo sušenými rajčaty.
Dětská specifika:
Dobry den. Recept vypada moc hezky. Cim bych proaim mohla nahradit skyr? Moc dekuji a preji pekny vecer
Lucko, zkuste třeba tvaroh nebo řecký jogurt 🙂 B.
Bylo by možné dát i třeba zakysanou smetanu nebo cottage sýr? DĚKUJI
Hani myslím si že jo. Jen teda zakysaná smetana je trošku řidší než skyr, tak buď dát méně, nebo trošku přidat mouky. Případně ještě tvaroh si myslím, že by mohl dobře fungovat. 🙂 B.
Dobrý den, Báro, mám moc ráda Váš blog, inspiruji se zde, když už nevím, co vařit :-))) Bobíky jsem dnes vyzkoušela na zítřejší svačinku k vodě a jsou výborné, že se snědli k večeři a dělala jsem další várku, tentokrát s parmezánem a sušenými rajčaty a také výborné 🙂 Děkuji moc za Vaši práci 🙂
Gabi díky za pochvalu, mám velkou radost, a díky i za supr tip na obměnu 🙂 B.
Vyborne. Diky za recept!
Já děkuju za pochvalu 🙂 B.
Zdravím, Báro, právě dopečené. Chtěla jsem dcerku překvapit, má ráda slané, a než za ní dojdu, je půlka fuč. Jsou vynikající. Díky za všechny skvělé tipy – minulý týden jsem pekla dýňové sušenky a po těch se zaprášilo (roční dcera se do nich zamilovala)!
Peti moc děkuju za pochvalu, hodně to pro mě znamená 🙂 B.
Dobrý den, prosím Vás ty vločky klasické a suché přisypat nebo se musí ještě nějak máčet než přidáte do receptu ? ( ve spousty receptech je namočit vločky ), tak nevím jestli to platí i pro tento recept ? A mouka může být i mletá špaldová místo celozrnné ? DÍKY PŘEDEM ZA ODPOVĚĎ 😉
Bibi vločky dejte normálně klasické a suché, cuketa pustí hodně vody, takže ony ji vypijí a tím se “namočí”. Mouku můžete použít i necelozrrnou, maximálně kdyby se vám zdálo, že hmota nemá správnou konzistenci, tak uberte nebo naopak přidejte. Držím palce, B.
Děkuji moooc za Vaši rychlou odpověď , vyzkouším 😉
Dcerce zase chutna, s Vasimi recepty se nikdy nespletu, dekuji
Děkuju moc, Leni! 🙂
Vyzkoušeno z tužšího tvarohu (od nedalekého farmáře) a také funguje:). Manžel i děti říkají, že dobré.
A pro sebe jsem zkusila následně jako bezlepkové housky (také s tvarohem) a určitě budu opakovat – použila jsem Schar B – a vycházelo vlastně stejné množství jako u klasické mouky.
Takže díky!
Super, Terez, moc děkuji za zpětnou vazbu a i informace pro bezlepkáře, určitě se budou hodit. 🙂 B.