Šmakouní vafle (od 1 roku)
Pravidelní čtenáři tohoto blogu si už jistě všimli, že ráda schovávám Šmakouna do sladkého. Důvod je celkem prozaický – Šmakoun je bílkovina, která u sladkých jídel často schází. A moje dcera sladké miluje – což má po mamince :-)). Takže pokud jí čas od času udělám sladký oběd, je celkem jisté, že jsem v něm něco “utajila” 🙂 Mám tak zkrátka čistější svědomí.
Na cca 8 vaflí:
- 50g Šmakouna (použila jsem meruňkového)
- 100g mouky (použila jsem špaldovou bílou, typ 630 z Lidlu)
- 150ml oleje (používám řepkový)
- 200ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička pečícího prášku
Šmakouna nalámejte na menší kostky, přidejte k němu jedno vejce a přibližně třetinu z odměřeného mléka. Pak prožeňte mixérem, dokud nevytvoříte hladkou kaši. K ní pak přidejte zbylé ingredience, znovu promixujte a vaflové těsto je na světě. Při pečení vaflí buďte opatrní, jde o lepivější těsto, takže vaflovač neotevírejte do doby, než si budete jistí, že je vafle pořádně propečená.
Servírovala jsem se zakysanou smetanou a přelivem z jahod.
Opet dokonale! Dcera je jedla jeste vařící a dozadovala se dalsich,vaflovac nestihal 🙂
2 plátky šmakouna by podle komentáře u provensálských placek měly být 100 g, ne? Psala jste, že dřív byl plátek 50 g….nebylo by možné do receptů napsat prostě jen gramáž…?
Dobrý den Katko, tak se na mě nezlobte, že nejsem dokonalá a nedokážu domyslet na několik let dopředu, co udělá Šmakoun se svými obaly. Důležitá je gramáž a plátky jen pro orientaci, to se mi nezdá složité pochopit, nicméně jsem to smazala, aby to nemátlo. B.
Nemyslela jsem to zle, jen jsem z toho byla zmatená. Vy se nezlobte a děkuji za odpověď.
Se Katko taky omlouvám, že jsem se nechala trošku podráždit, nezlobte se. 🙂 Díky za přístup. 🙂 B.
První zkušenost se Šmakounem, a musím říci, že jsme určitě nedělali naposledy :). Rychlé, snadné a DOBRÉ 🙂 🙂
Super, to mám radost, díky. 🙂 B.