Quinoová kaše s jablky (od 6 měsíců)

Cinik by o ní řekl, že je to taková zahuštěná přesnídávka. Výživář by řekl, že je to dobrá snídaně bohatá na sacharidy i bílkoviny. A máma říká, že je to rychlovka, která dětem chutná. 🙂

Na 2 porce:

  • 1/2 hrnku quinoy (použila jsem bílou)
  • 1,5 hrnku vody/mléka/rostlinného mléka
  • 1 větší jablko
  • půl lžičky skořice
  • vrchovatá lžíce ricotty či tvarohu (od 1 roku)

Quinou alespoň dvakrát propláchněte a poté dejte do hrnce a přidejte trojnásobné množství vody. Přihoďte také oloupané a na měsíčky nakrájené jablko a cca půl lžičky skořice. Přiveďte k varu, stáhněte plamen, přikryjte poklicí a vařte, dokud se všechna voda nevsákne (mělo by to trvat přibližně čtvrt hodiny). Poté hrnec odstavte, přidejte vrchovatou lžíci ricotty, tvarohu nebo jiného mléčného výrobku (dětem do 1 roku doporučuju jen jogurt nebo zakysanou smetanu, případně můžete vynechat zcela, kaše je chutná i bez toho) a společně rozmixujte. Můžete doladit přidáním dalších jablek, oříšků nebo libovolných semínek.

Já jsem zdobila karamelizovanými jablky. Pokud je budete chtít také vyzkoušet, pak v pánvi rozehřejte lžíci přepuštěného másla a opečte na ní na kolečka nakrájená jablka (o síle zhruba 5 mm). Až budou jablka ze spodní strany hotová, poprašte je krystalovým cukrem a obraťte. Cukr v másle zkaramelizuje a vytvoří dokonalou baštu. Tuto úpravu bych ale u nejmenších dětí nevolila, jde samozřejmě o přidaný cukr.

Dětská specifika:

Quinoa je vhodná pro děti od 6 měsíců, proto tedy věkové stanovení celého receptu.
Pozor na skořici jakožto alergen (doporučuji spíše až od 1 roku).
Ricotta či tvaroh je vhodný od 1 roku, dětem od 9 měsíců můžete kaši zjemnit jogurtem či zakysanou smetanou. Nejmenším dětem můžete úplně vynechat, kaše je chutná i bez toho.
Kaše je přirozeně sladká, není potřeba ji malým dětem doslazovat.

bezlepkovébezmléčnédo 1 rokujablkakašemlsáníod 1 rokuod 3 letquinoasvačiny

10 komentáře - “Quinoová kaše s jablky (od 6 měsíců)”

  1. Myslíte, že je potřeba mixovat? Malému mixuji minimálně a zvládá i kousky ovoce povařené v ovesné kaši…Dlouho jsem quinou nedělala tak si teď nevybavuji jak moc nabobtná a změkne…syn má 8m a jde po všem co se jídlu podobá 😀 ovesnou kaši úplně zbožňuje…ale ráda bych to obměnila…

  2. Super dobrý recept, chutnalo zase celé rodině. A je to za chvíli uvařené! Přidala jsem kokos, krásně se do kaše hodil.

    1. Luci určitě, bude taková jakože trošičku méně kašovitá, ta černá trošku jakoby křupe, ale určitě bude dobrá. 🙂 B.

  3. Uvařila jsem kaši dle receptu, z vody, byla poměrně hutná a malinko nahořklá, to je správně? Právě jsem si vyzvedla kuchařku, tak se těším co z ní zítra uvařím:-)

    1. Pavli, nahořklá by rozhodně být neměla. Neměla jste quinou už nějakou prošlou či žluklou? To by hořkost vysvětlovalo, každopádně sama o sobě taková určitě není. Zkontrolujte datum trvanlivost a skladování, a případně tyto věci před vařením raději vždy několikrát propláchněte v horké vodě, abyste se hořkosti vyvarovala. Doufám, že příště už se povede lépe a že vám recepty z kuchařky budou chutnat. 🙂 B.

      1. Kupovala jsem ji právě minulý týden, kvůli dětem, trvanlivost je taky v pořádku. Tak bude další pokus, uvidím jak se zadaří. Vařím ovesnou kaši, ale tam dávám manželovi běžné mléko.

        Ještě mě trochu zmátlo, že jsou trošku jiné suroviny v knize a tady na blogu.

        1. On recept někdy prochází vývojem, praxí přijdu na to, že něco funguje jinak nebo lépe, že je lepší něčeho přidat nebo ubrat, a protože na webu mi to umožňuje do toho zasovat, výjimečně něco opravím, ale nestává se to teda často a upřímně si vůbec nepamatuju a neuvědomuju, že se na tomto receptu něco měnilo a co. Každopádně na tu hořkost by to tak jako tak nemělo mít vliv. Zkuste příště pořádně proprat v té horké vodě, snad to zabere, když ne, zkuste ještě koupit jinou, od jiné značky nebo tak. 🙂 B.

Napsat komentář: Katka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *