Quinoová kaše s jablky (od 6 měsíců)
Cinik by o ní řekl, že je to taková zahuštěná přesnídávka. Výživář by řekl, že je to dobrá snídaně bohatá na sacharidy i bílkoviny. A máma říká, že je to rychlovka, která dětem chutná. 🙂
Na 2 porce:
- 1/2 hrnku quinoy (použila jsem bílou)
- 1,5 hrnku vody/mléka/rostlinného mléka
- 1 větší jablko
- půl lžičky skořice
- vrchovatá lžíce ricotty či tvarohu (od 1 roku)
Quinou alespoň dvakrát propláchněte a poté dejte do hrnce a přidejte trojnásobné množství vody. Přihoďte také oloupané a na měsíčky nakrájené jablko a cca půl lžičky skořice. Přiveďte k varu, stáhněte plamen, přikryjte poklicí a vařte, dokud se všechna voda nevsákne (mělo by to trvat přibližně čtvrt hodiny). Poté hrnec odstavte, přidejte vrchovatou lžíci ricotty, tvarohu nebo jiného mléčného výrobku (dětem do 1 roku doporučuju jen jogurt nebo zakysanou smetanu, případně můžete vynechat zcela, kaše je chutná i bez toho) a společně rozmixujte. Můžete doladit přidáním dalších jablek, oříšků nebo libovolných semínek.
Já jsem zdobila karamelizovanými jablky. Pokud je budete chtít také vyzkoušet, pak v pánvi rozehřejte lžíci přepuštěného másla a opečte na ní na kolečka nakrájená jablka (o síle zhruba 5 mm). Až budou jablka ze spodní strany hotová, poprašte je krystalovým cukrem a obraťte. Cukr v másle zkaramelizuje a vytvoří dokonalou baštu. Tuto úpravu bych ale u nejmenších dětí nevolila, jde samozřejmě o přidaný cukr.
Dětská specifika:
Myslíte, že je potřeba mixovat? Malému mixuji minimálně a zvládá i kousky ovoce povařené v ovesné kaši…Dlouho jsem quinou nedělala tak si teď nevybavuji jak moc nabobtná a změkne…syn má 8m a jde po všem co se jídlu podobá 😀 ovesnou kaši úplně zbožňuje…ale ráda bych to obměnila…
Super dobrý recept, chutnalo zase celé rodině. A je to za chvíli uvařené! Přidala jsem kokos, krásně se do kaše hodil.
Leni díky 🙂 B.
Baru, myslíš, že by šlo i z černé quinoy? Díky 👍
Luci určitě, bude taková jakože trošičku méně kašovitá, ta černá trošku jakoby křupe, ale určitě bude dobrá. 🙂 B.
Uvařila jsem kaši dle receptu, z vody, byla poměrně hutná a malinko nahořklá, to je správně? Právě jsem si vyzvedla kuchařku, tak se těším co z ní zítra uvařím:-)
Pavli, nahořklá by rozhodně být neměla. Neměla jste quinou už nějakou prošlou či žluklou? To by hořkost vysvětlovalo, každopádně sama o sobě taková určitě není. Zkontrolujte datum trvanlivost a skladování, a případně tyto věci před vařením raději vždy několikrát propláchněte v horké vodě, abyste se hořkosti vyvarovala. Doufám, že příště už se povede lépe a že vám recepty z kuchařky budou chutnat. 🙂 B.
Kupovala jsem ji právě minulý týden, kvůli dětem, trvanlivost je taky v pořádku. Tak bude další pokus, uvidím jak se zadaří. Vařím ovesnou kaši, ale tam dávám manželovi běžné mléko.
Ještě mě trochu zmátlo, že jsou trošku jiné suroviny v knize a tady na blogu.
On recept někdy prochází vývojem, praxí přijdu na to, že něco funguje jinak nebo lépe, že je lepší něčeho přidat nebo ubrat, a protože na webu mi to umožňuje do toho zasovat, výjimečně něco opravím, ale nestává se to teda často a upřímně si vůbec nepamatuju a neuvědomuju, že se na tomto receptu něco měnilo a co. Každopádně na tu hořkost by to tak jako tak nemělo mít vliv. Zkuste příště pořádně proprat v té horké vodě, snad to zabere, když ne, zkuste ještě koupit jinou, od jiné značky nebo tak. 🙂 B.
Quinoa je hořká, pokud se pořádně nepropláchne.