Pomerančové lívance bez mouky (od 1 roku)

To se takhle na míse s ovocem kazí chudák poslední pomeranč. Tak z něj začnete dělat vafle, a nakonec skončíte u lívanců 😀

Na cca 20 lívanečků:

  • 230g dužiny z pomeranče (zkrátka 1 oloupaný)
  • 80g ovesných vloček
  • 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
  • 1 vejce

Oloupaný pomeranč celý rozmixujte na pyré s jedním vejcem a bílým jogurtem. Nasypte vločky a nechte 10 minut odstát. Pak ještě jednou promixujte a získáte hladké těsto. Smažte na pánvi s malým množstvím tuku lívanečky (na kvalitní pánvi to jde bez tuku zcela).

Servírovat můžete s libovolnou marmeládou či pomazánkou, stejně jako třeba s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Moje verze je promazaná kakaovým ořechovým máslem.

Dětská specifika:

Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají".
Pokud máte bez reakce vyzkoušené citrusové ovoce (pomeranč), je recept surovinově vhodný snad i před prvním rokem, pokud odhlédnu od toho, co jsem uvedla výše.

 

do 1 rokumlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

21 komentáře - “Pomerančové lívance bez mouky (od 1 roku)”

  1. Jako vždy! Moc dobré.. Ležel mi tu unavený pomeranč z Mikuláše, tak jsem ho perfektně využila 🙂

  2. Nevím, co jsem udělala špatně, postupovala jsem přesně podle receptu, ale vůbec to nechtělo držet pohromadě a otočit lívanec bylo prakticky nemožné. Ze snídaně nebylo nic:-(

    1. Majdo, nesmažila jste příliš naprudko? Někdy se stane, že když si příliš rozpálíte pánev, lívanec se spálí na povrchu dříve, než se stihne těsto propéct až nahoru natolik, abyste ho mohla obrátit. Takže doporučuju zkusit trošku stáhnout plamen. Samozřejmě svou roli hraje určitě i kvalita povrchu pánve nebo i konkrétní použité suroviny. Recept je ale ověřen řadou dalších maminek, které mi psaly, že funguje a chutná, tak věřím, že i Vy to do příště vychytáte 😉 Držím palce! B.

  3. Dnes jsem poprvé vyzkoušela a super recept 🙂 Kubíkovi (14m) moc chutnaly (ostatně jako všechny lívance), na nás byly trochu kyselejší, ale my si je klidně osladíme 🙂 Díky

  4. Staci pomeranc okoupat s zvavit kury nebo loupete i katdy mesicek zvlast a nechavate ciste jen dutinu bez slupek?

    1. Leni, jednotlivé slupky loupat nemusíte, pokud to tedy Váš mixer zvládne, což předpokládám, že by měl. Jen doporučuju oloupat nožem a zbavit i té bílé části pod kůrou, já to tak tedy dělám. Kamarádka to jen klasicky v ruce oloupala a říkala, že se jí zdála ta bílá kůra v lívancích hořká. 🙂 B.

    1. Aničko nemám bohužel otestováno, budete muset vyzkoušet. Budu ráda, když mi napíšete jak to dopadlo, aby se dočetli i ostatní 🙂 B.

  5. Dobrý den. Zkusila jsem a pochutnala si. Vyšlo mi 10 lívanců a musela jsem si trochu dosladit džemem navrch 😉. Můj muž si to polil bílým jogurtem s chia semínky a čvachtal si. Děkuji za váš blog. Opsala jsem si spoustu receptů a hodlám je postupně vyzkoušet 👏.

  6. Přidávám se k pár komentářům, kdy z lívanců nebylo nic, protože vůbec nešly otočit a na pánvi se rozpadaly… Tak jsem udělala přidám ještě trochy vloček hutnější těsto a upekla jako sušenky. A ty jsou chuťově vynikající.

  7. Skvělý recept! Vloček bylo třeba trochu víc a určitě ty lívanečky chtějí nízkou teplotu a pomalejší smažení, ale výsledek byl dokonalý. Ta jedna várka u nás zmizela na posezení! Děkuji, děkuji, děkuji :-)!

Napsat komentář: Tereza Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *