Špaldové linecké bez cukru (od 1 roku)

Linecké je klasika každých Vánoc a nejen jich. Já jsem ji navíc letos trošku ozdravila použitím špaldové mouky a medu namísto cukru. Je výborné, křehké a voňavé.

Na cca 60 kusů (30 slepovaných):

  • 300g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 200g přepuštěného (nebo klasického) másla
  • 100g tekutého medu
  • kyselejší marmeláda dle potřeby

Změklé máslo vymícháme s tekutým medem a postupně zapracujeme mouku. Pokud budete chtít, můžete do těsta přidat i zrníčka vanilky a nebo kápnout trošku vanilkové esence či rumu. Dobře prohnětené hotové těsto dáme do lednice minimálně přes noc (nebo zkrátka několik hodin) odpočinout.

Druhý den těsto vytáhneme z lednice a necháme prohřát, nebo propracujeme teplem ruky. Vyválíme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary, které máme rádi. S těstem se pracuje velmi dobře, stačí podsypávat jen lehce, těsto se téměř netrhá a nelepí.

Pečeme na 180°C cca 6 minut, nebo zkrátka do zlatova. Hotové linecké slepujeme kyselejší marmeládou, já jsem použila rybízovou. Cukroví je krásně křehké i bez dlouhého ležení – změklo už do druhého dne – můžete ho tedy péci i víceméně na poslední chvíli.

Dětská specifika:

Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají".
Med je vzhledem k riziku obsahu botulotoxinu doporučován od 1 roku věku.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.

cukrovímlsáníod 1 rokuod 3 letvánoce

47 komentáře - “Špaldové linecké bez cukru (od 1 roku)”

  1. Chystám se na ně:) Ale mám jen pastový med, mám to s ním risknout? nebo raději sehnat tekutý?
    Děkuji

    1. Já bych to asi riskla, maximálně bude potřeba víc mouky nebo víc medu, podle toho jak se to zachová, ale mělo by to podle mě fungovat 😉 B.

  2. Dobrý den, mohla bych se zeptat? Je možné místo medu (či jeho část) nahradit nějakým sirupem (pšeničným, rýžovým apod)? Děkuji

    1. Jani asi ano, ale nemám to vyzkoušeno, budete muset experimentovat. Zvolte sirup nějaké vyšší hustoty, aby se blížilo medu 🙂 B.

  3. Je luxusní! Manžel, co je proti pečení jakéhokoliv cukrovi, prohlásil, že pouhá 1,5davky nestačí, a že na tomhle pojede celé Vánoce 🙂

    1. No tak to je teda velká pocta, zvlášť od chlapa :-)) Díky za zprávu i vyzkoušení 🙂 B.

  4. Malému je 14 m. takže místo medu jsem dala rýžový a agávový sirup.Těsto odpočívá v lednici do zítra tak uvidíme po upečení, děkuji za recept

  5. Dobry den, prave delam testo a hrozne se mi lepi. Dala 300 g hladke spaldove mouky zn. Belbake z Lidlu, 200 g klasickeho masla a 100g medu. Co je spatne? Dekuji 🙂

    1. Pavlíno, předpokládám, že jste použila tu mouku ve žlutém obalu, ta není celozrnná, takže je možné, že má jinou savost. Přidat mouky dokud to lepit nepřestane a pak zkusit znovu 🙂 B.

      1. Aaa ;)) mela jsem cist pred pecenim. Take se lepilo. Priste budu vedet (stejna mouka). Chutove luxusni! Ze zbytku jsem udelala kulicky a rozplacla vidlickou. Dekuji za recept.

  6. Také jsem měla problém s velkou lepivostí, tak jsem použila víc mouky, ale pak jsem hrozně natrápila s vykrajováním 🙁 Kus těsta jsem musela dokonce vyhodit, protože ho bylo nemožné vyválet.. těsto se hrozně trhalo. Zřejmě jsem neudělala dobře. Ta lepivost je tedy v pořádku a v lednici se to spraví? Přeci jen už při pohledu na suroviny je tam podezřele velký podíl másla (použila jsem tedy klasické nepřepuštěné)..

    1. Lído, já mám od maminek spoustu pochval za to, že těsto naopak nelepí a s vykrajováním se netrápily, tak nevím. Asi záleží dost na druhu mouky a nejspíš i medu. Určitě je dobré nechat těsto odpočinout, aby máslo nebylo tekuté, ale vláčné. Při vyvalování si pomožte pečícím papírem nebo mikrotenovým sáčkem z obou stran, podsypávejte. Víc se obávám, že Vám neumím poradit :/ B.

  7. Toto linecké je naprosto výborné, musím udělat ještě druhou várku. Rodina i přátelé byli chuťově nadšení. Děkujeme moc za úžasné recepty.

    1. Katko nevím, jak by se to chovalo, byl by to experiment, ale určitě je hoden vyzkoušení 😉 Kdybyste se do toho pustila, určitě dejte vědět – i pro ostatní 🙂 Jinak ale myslím, že pokud budete dělat klasiku, tedy promazávat marmeládou, není žádné doslazování potřeba, bude to sladké od marmelády. B.

  8. Dobrý den, prosím jakou značku mouky jste v receptu použila? Recept bych moc ráda vyzkoušela. Moc děkuji a přeji krásnou adventní neděli 🙂
    Eva

    1. Dobrý den Evi, myslím, že na značce až tak extra nezáleží, vyberte jen tu, která je mletá hezky dohladka. Osobně často používám značky Nominal nebo Country Life, dobrá na to je i od Naturalu Jihlava a nebo i ta z Lidlu (volila bych žlutou). Hezký předvánoční čas. B.

  9. Právě jsem dopekla, s těstem se pracuje výborně a syn už stihl i odegustovat a zuřivě znakuje, že chce přidat.

  10. Dobrý večer, Baru. Děkuji za recept. Chuťově jsou výborné, s těstem se pracuje pěkně. Jen jsem se chtěla zeptat, foto vašeho lineckého je skutečně reálné ze špaldovky? Já ho mám totiž mnohem tmavší, docela mě ta barva zaráží, protože tmavé linecké oku tolik nelahodí (ne, nespálila jsem je, opravdu mají barvu perníčků:-). Díky

    1. Niki ano, skutečně je ze špaldovky. Ono hodně záleží na tom, jakou přesně mouku zvolíte. Některé jsou více bílé, některé jsou skutečně poctivě celozrnné a tím pádem i tmavší. Toto byla zřejmě taková “zlatá střední”, nejspíš z Lidlu, obvykle ale taky kupuju ty tmavší a mám těsta také tmavší. 🙂 B.

  11. Dobrý den, ráda bych pekla toto cukroví, ale chtěla bych se ujistit, kterou mouku z Lidlu skutečně použít? 🙈 Přečetla jsem i komentáře. Mám 2 druhy z Lidlu, tmavě hnědou, kde je napsáno celozrnna mouka z pšenice spaldy a oranžovou T630, kde je napsáno mouka z pšenice spaldy hladká. Děkuji za radu, hezký předvánoční čas, Hanka

    1. Dobrý den Hani, už jsem Vám myslím odpovídala na Facebooku, nicméně i pro ostatní doplním – ta tmavě hnědá je celozrnná a poměrně hrubá, doporučuji spíše do chleba a podobně. Na sušenky spíše tu oranžovou – hladkou, ta je ale bílá, není celozrnná. Hezké svátky plné pohody i Vám. 🙂 B.

  12. Dobrý den,

    nevíte zda je mozné maslo nahradit kokosovym tukem, ci bambuckym maslem?

    Dekuji zaodpoved.

    1. Míšo nezkoušela jsem, pouze ghíčko (to funguje), ale myslím si, že by to mělo jít. Pokud se rozhodnete zkusit, budu určitě ráda, když dáte vědět – i pro ostatní. Díky, B.

  13. Zdravim 🙂 ,vsechny susenky se mi roztekly pri peceni do stran a skoro zmyzely vykrojene stredy. Co je spatne? Diky za radu. S.

    1. Sylvi, nepropracovávala jsem to těsto zbytečně moc? Někdy když ho přílišně válíte (nebo když často zpracováváte zbytky), tak to těsto “zgumovatí” a dělá neplechu. Je potřeba držet si ho jakoby “křehké”. Může to být ale i typem mouky nebo něčím jiným. Snad se příště podaří lépe. 🙂 B.

  14. Včera som skúsila tento recept urobila som ho z 2 nasobnej dávky a rozdelila na tri časti do jednej som pridala kakao do jednej kokos a tretie som nechala pôvodne lepšie cesto sa mi ešte nepodarilo sú úplne krehké a rozplivaju sa ďakujem sa skvelý recept😊

  15. Dobry den, chystam se zitra upect tuto dobrotu. Chtela bych se zeptat, jak dlouho cukratka vydrzi – jako klasicke linecke treba i do ledna? 🙂 Moc dekuji, Eva

  16. Ahoj Baru,

    S testem se mi nepracovalo vubec dobre. Tim nechci rict, ze je recept spatny. Mohlo to byt maslem, mohlo to byt moukou. Velmi se to lepilo a trhalo. Tak jse zapatrala na netu a na jinem webu (kucharkaprodceru.cz) nasla tipy, jak zpracovat linecke. Pridam dva sem, kdyby mel nekdo podobny problem. Snad nevadi? Maslo musi byt studene a nakrajene na drobne kousicky a zapracovat do mouky, az vznikne jakoby drobenka. Na zaver jsem pridala zloutek, ale podle me nemusi byt, testo se spoji i tak. A dlouho to nehnist kvuli lepku. Dnes to vyslo krasne. Netrhalo se a nelepilo. A to jsem v nem mela namlete i orisky. Krasne Vanoce a diky za Vasi praci. Pernicky jsou luxusni! Rada podle Vas varim a pecu. Vse nejlepsi do NR 2020.

    1. Veru super, děkujeme za tipy, určitě oceňuji. Taky moc díky za přání a nápodobně 🙂 B.

  17. Dobrý večer, urobila som cesto z ghi + rýžový siruo + špaldová múka hladka (pernerka, ale nie celozrná) a cesto je strašne krehké a pri válkaní sa mi rozpadá a lepí na valček. Kde je problém, prosím? Pridať viac múky? Ďakujem.

    1. Lívie, jestli to nebude tím, že jste udělala tak trošku jiný recept. 🙂 Zkuste nechat chvíli odležet v lednici, pokud to nepomůže, tak přidat mouky, ale zas se to nesmí přehnat. O kousíček výše nad Vámi Verča napsala několik tipů, zkuste se inspirovat. Držím pěsti! B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *