Piškotová buchta s ovocem (od 1 roku)
Dostali jsme v rámci #spolupráce pozvání do krásného domečku Jonáš, který leží na kraji lesa v Jizerských horách. Je skvěle zařízený pro děti, je k němu rozlehlá zahrada s hromadou herních prvků, v nepříznivém počasí má i vnitřní dětskou hernu, a hlavně: je tu božský klid. Kolem vás jen louka, les a kopce… Přemýšlela, co se s takovým místem pojí za jídlo, a když jsem zavřela oči, najednou to bylo tady: jahody, maliny, borůvky a BABIČKA. ♥ Vždycky, když za námi přijela na chalupu, nesla velikánský plech a na něm piškot plný ovoce. Hodně podobný tomuto, jen tento recept jsem ještě trošku vylepšila. Vyladila jsem si ho v období, kdy měla dcera šetřící jaterní dietu a nemohla moc tuků. Tahle buchta totiž žádné neobsahuje, dokonce ani žádné mléčné složky, takže je i #ABKM. Takže velmi nenáročná a přitom tak dobrá!! 🙂
Na 1 větší plech:
- 3 vejce
- 120 g krystalového cukru
- 230 g krupice nebo hrubé mouky
- 2 nahrubo nastrouhaná jablka
- 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
- ovoce dle chuti
- 1 balení želatiny
Z vajec oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte na pevný sníh a odložte stranou. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté přidejte nahrubo nastrouhaná jablka, mouku či krupici a kypřící prášek. Možná se vám to bude jevit zvláštní, ale do těsta opravdu nepatří ani mléko, ani máslo, ani olej, zkrátka žádná tekutá složka, ale přesto se nemusíte bát, konzistence bude jak má být. Pokud chcete, můžete ještě přidat kapku rumu nebo vanilkové esence. Do takto připravené směsi opatrně (doporučuji ručně!) vmíchejte sníh z bílků. Jen tak, aby se vše propojilo, ale těsto zůstalo díky bílkům nadýchané.
Plech vytřete a vysypejte moukou a nebo vystelte pečícím papírem či podložkou. Nalijte těsto a rovnoměrně rozetřete. Těsto ještě vyskočí, takže na plech stačí opravdu nízká vrstva, aby nebyl koláč ve výsledku suchý. Řekněme tak kolem 1 cm.
Pečte na 180°C (horkovzduch) přibližně půl hodinky, ale časově se určitě řiďte zkušenosti s vlastní troubou.
Až piškot dobře vychladne, potřete jej marmeládou a navrstvěte libovolné ovoce. Kromě toho lesního či jahod, jako je na obrázku, jsem ho zkoušela například i s broskvemi, meruňkami, třešněmi, višněmi či mandarinkami. Všechno chutná super. 🙂
Pokud chcete, můžete piškot s ovocem zalít ještě želatinou. Tu si připravte dle návodu a na koláč nalévejte až téměř vychladlou, aby se vám želatina nevpila do těsta, ale ztuhla na povrchu.
Vzezřením mojí fotky se úplně neřiďte a berte ji spíš jako ilustrační, protože jak to tak bývá, když vám na něčem záleží, nepovede se to. A to se přesně stalo v tomto případě mně. Nevím jakým čarovným kouzlem, ale želatina, ač už byla téměř ztuhlá, se mi prostě najednou ztratila a vcucla do těsta. Takže jsem pak ve spěchu ještě v průběhu noci dělala novou, podle čehož to taky vypadá. 😀 Ale přísahám, že těsto je krásně nadýchané a přitom to není žádné dusítko, o čemž se určitě přesvědčíte, až si to upečete, a protože jste na rozdíl ode mě šikulky, krásně se vám to povede. :-))
Dětská specifika:
Prosím, patří do receptu mouka nebo ne? V ingrediencich je, v postupu ne…
Terez, děkuji za upozornění a omlouvám se za šotka. Mouka tam samozřejmě patří, už jsem opravila. B.
Dobry den
Mohou deti od 1 roku uz tolik cukru? Vsude ctu, ze cukr az od 2 let, proto se ptam.
Dekuji moc
Dobrý den, Katko, kde všude to čtete? Žádnou tabulku na cukr já osobně neznám, a ani bych neřekla, že děti od 1 roku již “mohou tolik cukru”, protože vzato nutričně správně, neměli by tolik cukru ani dospělí, natož děti. Na druhou stranu není potřeba z toho dělat strašáka, vždy záleží na celkovém jídelníčku, pohybu a životním stylu. Mohou být jedinci, který ten dort spráší celý, a nic se nestane, protože ho spálí pohybem, a pak mohou být jedinci, kteří si jen zobnou a vše se jim uloží. Proto cukr jako takový v receptech nehodnotím a považuji to za věc každého rodiče, jak si jeho podání a příjem uváží. Více o mém postoji k věci v článku na webu tady: https://mamavkuchyni.cz/muj-postoj-k-peceni-a-sladkym-receptum-na-blogu/. Barbora.