Tikka massala – indické kuřecí (od 2 – 3 let)

Dle oblíbenosti receptů z Loudavé kuchařky vás indická kuchyně hodně baví a nutno přiznat, že pomalému vaření jejich příprava i velmi svědčí. Indická kuchyně je totiž plná dlouze tažených jídel nadupaných voňavým kořením, což je pro pomaláč přesně to správné “eňo ňůňo”. Není tedy asi divu, že recept určený pro Mámedoma.cz, výhradního zástupce značky CrockPot, s níž dlouhodobě (spolu)pracuji, jsem vybrala právě tento. Je v něm sice spousta výrazného koření, ale žádné palivé (ale samozřejmě může, pokud chcete ;)), takže bez problémů i pro větší děti, které už exotické suroviny dobře snášejí. Připraveno v multifunkčním hrnci CrockPot Turbo Express, ale můžete využít i klasický pomaláč nebo starý dobrý sporák. 🙂

Na 4 porce:

  • 750 g (3 kousky) kuřecích prsou
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • olej dle potřeby

  • 1 svitek skořice
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sušeného či čerstvého nasekaného koriandru
  • na špičku lžičky mletého kardamomu
  • 3 cm špalíček zázvoru
  • 1 velká cibule
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 plechovka pasírovaných rajčat

S přípravou je lépe začít o něco dříve a naložit si maso do jogurtové marinády, bude pak mnohem křehčí, ale pokud spěcháte, můžete tento krok samozřejmě i vynechat. Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky, osolte, přidejte olej, červenou papriku, citronovou šťávu a bílý jogurt. Pokud chcete jídlo pikantnější, je správná doba přidat i chilli. Dobře promíchejte, přikryjte a nechte odpočívat přes noc, nebo alespoň čtyři hodiny.

V pánvi či nádobě přístroje rozpalte malé množství tuku (konkrétně u tohoto multifunkčního hrnce využijte funkci BROWN/SAUTE) a začněte na něm opékat skořici, bobkový list, koriandr a kardamom. Nechte krátce rozvonět. Poté přidejte najemno nasekanou cibuli a opékejte do zlatova. Až začne cibule chytat barvu, přidejte najemno nastrouhaný zázvor a zároveň vyjměte bobkový list a skořici. Společně dosmažte, dokud nebude cibulka zlatavá. Přidejte prolisovaný česnek, krátce promíchejte, dokud česnek nezavoní, a poté přidejte naložené maso. Zaprašte kořením kari a garam masala. Promíchejte, aby se celá směs koření a cibule obalila, zalijte pasírovanými rajčaty, ještě jednou promíchejte a vypněte smažení.

Přemístěte do nádoby přístroje nebo přepněte nastavení na pomalé vaření. Nastavte na 6 hodin LOW, přiklopte poklicí a zapněte přístroj.

Pokud jídlo připravujete klasickým způsobem, nastavte sporák na nízký stupeň vaření, přiklopte poklicí a vařte přibližně hodinku.

Jako příloha se podává chlebová placka nebo rýže. I rýži si můžete v multifunkčním hrnci připravit, a to s využitím funkce RICE/CEREAL, která využívá tlakové vaření a je tedy dvakrát rychlejší, než klasická příprava. Do přístroje nasypte jednu odměrku rýže a dvě odměrky vody, osolte, přiklopte poklicí a nastavte na polovinu času uvedeného na obalu rýže.

Dětská specifika:

Jak jsem napsala již v úvodu, koření jsou poněkud výrazná a pro děti exotická, nejsou ale nikterak škodlivá ani pálivá. Dle snášenlivosti doporučuji vyzkoušet přibližně od 2 let.

bezlepkovéhlavní jídlakuřecíod 3 let

2 komentáře - “Tikka massala – indické kuřecí (od 2 – 3 let)”

  1. Skvělý recept, krásně funguje a je chuťově vynikající i pro dospělé (chilli jsme si přidali na talíři). Podruhé jsem zkusila s lukem místo masa a taky to bylo velmi chutné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *