Piškot s jahodami (od 1 roku)

Když si vzpomenu na svou babičku a léto, vidím nadýchaný žlutý piškot, vrstvu čerstvých voňavých jahod a želé. Takový koláč totiž babička pekla často a jako děti jsme ho milovali. Recept se mi po babičce bohužel nedochoval, a vlastně s ním tento nemá nic společného, vzala jsem to totiž celé tak nějak po svém, za alternativnější konec, ale na babičku jsem myslela po celou dobu, co jsem koláč připravovala i konzumovala. Babičky, jahody a léto, ty jsou totiž nejlepší! 🙂

Na plech cca 22 x 33 cm (možná bych doporučila i větší, aby byl piškot nižší):

  • 5 vajec
  • 120 g kokosového cukru
  • 250 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 100 ml oleje
  • 1/2 kypřícího prášku bez fosfátů

Náplň:

  • 500 g tvarohu (2 vaničky)
  • lžíce jahodové marmelády
  • jahody dle chuti
  • dortová želatina

Přiznám se, že můj původní záměr u tohoto piškotu byl vyšlehat si zvlášť bílky a žloutky, ale nějak se něco mezi nebem a zemí nepovedlo, bílky se mi nedařilo vyšlehat, a tak jsem se na to vyprdla a udělala piškot bez této fáze. Nicméně! Pokud máte čas, chuť a možnost, určitě piškotu našleháním bílků zvlášť neuškodíte, ba právě naopak. 😉

Vejce vyšlehejte s cukrem, poté přidejte olej a po částech zapracujte také mouku a kypřící prášek. Těsto nalijte do moukou vysypaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu a upečte dozlatova – na 180°C horkovzduch mi to trvalo přibližně 20 minut.

Než těsto vychladne, připravte si tvarohovou část. Smíchejte tvaroh s jahodovou marmeládou (případně můžete samozřejmě použít i jiný druh sladidla) a dejte odpočívat do lednice.

Jahody nakrájejte na poloviny či plátky, zkrátka jak vám vyhovuje. Na vychladlý koláč dejte vrstvu tvarohu a naskládejte jahody. Poté si dle návodu připravte želatinu a jahody s ní přelijte (pozor, želatina nesmí být horká, maximálně vlažná tak, aby ještě tekla, ale zároveň vám nerozpustila tvaroh a buchta se vám neroztekla).

Pokud máte čas, je ideální krájet koláč až druhý den – těsto krásně zvláční, želatina naopak zpevní a všechny chutě se krásně propojí.

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Jahody jsou pro svou horší stravitelnost a vysoké riziko alergické reakce doporučovány od 1 roku. V případě, že se nebojíte, není na nich samozřejmě nic nezdravého nebo nevhodného i pro menší dítě.
Tvaroh je pro vyšší obsah bílkovin a možné zatížení ledvin doporučován od 1 roku.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.

jahodymlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

2 komentáře - “Piškot s jahodami (od 1 roku)”

  1. Dobrý den, Baru, vyzkoušeno a náplň bych příště obohatila o další tvaroh ( takže za mě 3 vaničky). Jinak je piškot úžasný!!!!

    1. Jituš, záleží asi na jak velký plec, na ten menší jak jsem dělala já by to už bylo asi moc, měla bych strach, že to poteče, ale na velký určitě, díky za zpětnou vazbu. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *