Makové vafle (od 2 – 3 let)

Vafle jsou u nás velmi oblíbený dezert, takže je dělám celkem často, a většinou s nimi zkouším i různé experimenty. Tyto patřily k těm úspěšným a velmi jsme si na nich pochutnali. 🙂

Na cca 10 vaflí:

  • 150 g mletého máku
  • 2 vejce
  • 100 g bílého jogurtu
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 220 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 kypřícího prášku (nemusí být)
  • cukr či jiné sladidlo dle chuti (obvykle nedávám žádné, vafle si většinou něčím sladkým doplníme na talíři)

Vejce rozmixujte s mlékem a poté postupně vmíchejte další suroviny od těch tekutých po sypké. Vytvořte těsto hustoty přibližně jako na bublaninu či bábovku.

Pečte v rozpáleném vaflovači (lze zcela bez tuku, pokud máte šikovný vaflovač). Zdobit můžete například oříškovým máslem či čokoládou, určitě se hodí i různé ovoce, například borůvky.

Dětská specifika:

Mák je vzhledem k horší stravitelnosti a možnému výskytu plísní doporučován od 2 - 3 let. Samozřejmě je třeba také zohlednit možnou alergickou reakci.
Malým dětem se často nedoporučuje celozrnné pečivo (a tedy ani zde použitá mouka). Je to ze dvou důvodů: 1) Může být hůře stravitelné, 2) Výrobci jej často šidí, používají mouku bílou, a aby působilo více jako celozrnné, dohánějí barvu otrubami, které mají ostrou slupku a mohou způsobit problémy v trávícím traktu. Na příjem celozrnných potravin tedy dítě učte postupně, a jejich podíl ve stravě pomalu navyšujte, dokud se střevo nenaučí tento druh potravy zpracovávat. Pokud vaše dítě není na celozrnnou mouku zvyklé, použijte tedy klasickou bílou.

mlsáníod 3 letsvačiny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *