Pečený pstruh se zeleninou (od 1 roku)

img_5367Divocí pstruzi z avalorských vod si žádají pořádně dobrodružnou úpravu. Pečení na papíře a ve společnosti zeleniny, která hraje všemi barvami – to je bašta přímo královská 🙂

Na 2 – 3 porce budeme potřebovat:

  • 2 pstruzi
  • 2 větší brambory
  • cca 200g dýně hokaido
  • 10 cherry rajčátek
  • cca 1/2 cukety
  • 1/2 červené papriky
  • 1 menší cibule
  • 1 citron
  • dle chuti sůl a směs sušených bylinek - oregano, rozmarýn, tymín
  • olej dle potřeby

Tento recept budou milovat i královské maminky, neboť s ním nebudou mít příliš práce.

Pekáček vystelte pečícím papírem. Brambory a dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti cca 1×1 cm. Nasypte do pekáče, přidejte i ostatní nakrájenou zeleninu (rajčátka celá) a ochuťte solí a bylinkami. Zastříkněte olejem a trošku v pekáčku “prohoďte”, aby se všechna zelenina obalila tukem i kořením.

Pstruha na několika místech nařízněte do kůže (nepříliš hluboko) a prošpikujte plátky citronu. Osolte, posypejte bylinkami a položte do pekáčku na připravenou zeleninu. Přikryjte a pečte na 180°C přibližně 20 minut. Poté odklopte, vyzkoušejte, zda je zelenina správně měkká a v případě že ano, opečte ještě bez poklice do zlatavé barvy.

Výhoda tohoto chodu je v tom, že si zároveň s rybou upečete i přílohu, o kterou se tudíž nemusíte starat. Pokud byste chtěli recept ještě více vylepšit, udělejte k zelenině ještě dip z bylinek a bílého jogurtu.

Tento recept jsem připravila pro pohádku Elena z Avaloru, která startuje 29.10. na Disneychannel.

Dětská specifika:

Ryba se vzhledem ke své alergennosti a taky obsahu rtuti a těžkých kovů doporučuje pro děti od 1 roku. Její přínos je ale nepostradatelný v množství omega-3 mastných kyselin nezbytných pro rozvoj mozku, proto bych se osobně nebránila ani jejímu podávání před prvním rokem - za předpokladu dodržení všech zásad při podávání alergenu.
Citron a rajčata jsou taktéž jako alergeny doporučovány od 1 roku.

 

 

bezlepkovébezmléčnécuketadýněElena z Avaloruhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letrajčataryby

3 komentáře - “Pečený pstruh se zeleninou (od 1 roku)”

    1. Markét ano, vždy dávám vše do předehřáté trouby, jinak by ty časy pečení samozřejmě nemohly sedět 🙂 B.

  1. Nebylo to špatné. Jen pro příště, dát rybu péci později, přeci jen, zelenina je o prosti rybímu masu tvrdší. Ještě to zkusit příště s kuřecím. Původně jsem neměla dýni, tak jsem udělala s řepou. Pak později dodala dýni. rychle hotové jídlo a z jednoho pekáče. Dceři to moc nejelo, my s manželem v pohodě. Malýmu (1r), nedávala, protože jsem to musela chtě, nechtě osolit a to jsem mu už dávat nechtěla. Jinak, recept dobrý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *