Palačinky z červené řepy (od 1 roku)

Dnes prý je mezinárodní den palačinek! Takto významný den jsem nemohla prošvihnout, takže jsem připravila palačinky z červené řepy, které jsem dělala i na valentýna, jen tehdy jsem si neodměřila suroviny, abych vám jej mohla sepsat. Dnes jsem již byla moudřejší, takže palačinky jsou na světě a ať žijou palačinky! 🙂

Na cca 6 – 8 palačinek:

  • 100 g vařené červené řepy
  • 2 vejce
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 hrnek mouky (použila jsem hladkou celozrnnou špaldovou)

Uvařenou řepu (buď si ji uvařte doma vcelku a poté použijte, nebo můžete koupit i řepu již vařenou ve vakuových sáčcích) nakrájejte na kostičky a společně s vejcem a částí mléka přemístěte do mixéru. Rozmixujte na hladké pyré. Poté přidejte zbytek mléka, mouku a znovu promixujte. Konzistencí by těsto mělo být jako klasické palačinkové, proto pokud vaše mouka saje o něco jinak, nebojte se konzistenci doladit přidáním více mléka či mouky tak, aby bylo těsto ideální.

V rozpálené pánvi smažte palačinky. Pokud použijete kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, jde to i zcela bez tuku. Tip na pánev a video s postupem správného smažení najdete u tohoto receptu na dýňové palačinky.

Palačinky jsem servírovala s ricottou a borůvkami, ale namazat si ji samozřejmě můžete zcela dle vlastní libosti.

Dětská specifika:

Pro přítomnost celého vejce a kravského mléka řadím do kategorie od 1 roku.
I mimo výše uvedené suroviny si myslím, že děti minimálně do 1 roku by neměly vyloženě "mlsat" a měly by se nejdříve naučit správnému stravovacímu režimu.
V receptu jsem použila celozrnnou verzi špaldové mouky, která může být hůře stravitelná, avšak na druhou stranu je zase zdravější. Pokud vaše dítě není zvyklé na celozrnné výrobky, můžete použít i necelozrnnou mouku. Celozrnnou doporučuji spíše až od 2 a více let.

hlavní jídlamlsáníod 1 rokusvačiny

17 komentáře - “Palačinky z červené řepy (od 1 roku)”

  1. Lze nahradit mléko vodou ředěnou zakysanou smetanou kvůli alergii na mléko

    1. Hanko podle mě určitě, akorát nevím, co vám zakysaná smetana řeší, když je tam alergie? Můžete případně i jen vodu zkusit, nebo rostlinné mléko, mělo by to fungovat. B.

  2. Dobrý deň. Ďakujem krásne za recept. Prvýkrát sa mi podarili palacinky z repy, že boli krásne červené, nespalene a chuťovo vynikajúce ☺️ Ďakujem ešte raz.

  3. Baru, vysly krasne. Chutnaly. Muj tatka moc repu nemusi. Tady ji vubec necitil a byl prekvapeny, ze to chutna jak palacinka. Diky!

  4. Moc dekuji za skvely recept, vyborny zpusob, jak v kuchyni uplatnit repu 🙂 misto palacinek jsem delala livance a syn (19 mesicu) je krasne jedl jen tak. Manzelovi jsem je dozdobila, repu jinak moc nemusi, a nic nepoznal :))

  5. Tak ty jsou uplne nejlepsi.. davam jen se zakysankou a delam na kokosaku.. mnam, dcerka (13m) jen mlaska!!

  6. Vypadají úžasně. Zkoušel, prosím, někdo verzi bez vajec? Nahradit třeba banánem nebo kukuřičným škrobem, aby to drželo? Mám intoleranci na vajca 😑 Ale dcerce určitě udělám vaši verzi 👍😉

    1. Jarko, nezkoušela jsem, ale myslím, že by to mohlo jít, zkuste. 😉 Držím palce. 🙂 B.

  7. Dobrý den, daly by se udělat i z bezlepkové mouky? Přemýšlela jsem nad rýžovou nebo Světlou Doves Farm a s přidáním asi xantanové gumy, aby se nerozpadaly? Akorát s tou xantanovou gumou jsem ještě nepracovala, tak vůbec nevím kolik ji tak dát… Moc děkuji.

    1. Aničko, je mi líto, v tomto směru nemám dost zkušeností na to, abych vám dokázala odpovědět a poradit. Ale jestli se rozhodnete zkusit, budu ráda za zprávu pro ostatní maminky, které by to taky mohlo zajímat. 🙂 B.

    2. Bezlepkové jsem je dělala ze světlé doves farm s xantanovou gumou jak píšete. Byly skvělé a vůbec se netrhaly. Gumy jsem dala zarovnanou lžičku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *