Noky se žervé (od 1 roku)
S i z žervé. Tedy žervé uvnitř noků a i jako omáčka k nim. Prostě takové žervé menu, kterým jsme uzavřeli letošní sérii receptů pro Naskoč na mléčnou vlnu. Toto jídlo je hotové rychlostí blesku a ideálně se hodí pro ty příležitosti, kdy nemáte moc času, surovin nebo možností. Recept na nočky si můžete vzít jako základ, a ochutit si je dle libosti, třeba i nasladko.
Na cca 2 – 3 porce:
- 3 vejce
- 2x 150 g žervé
- 200 g hladké špaldové mouky
- špenát dle potřeby
- česnek a sůl dle chuti
Jedno balení žervé rozmíchejte ve větší misce s vajíčky. Až se směs propojí, zapracujte mouku. Výsledné těsto by mělo být lepivé, ale zároveň by mělo držet tvar. Namočenou lžičkou z těsta odkrajujte nočky, a ty házejte do vroucí vody. Případně můžete vyzkoušet i pasírování přes síto na halušky, i to by mělo fungovat.
Nočky vařte přibližně 1 – 2 minuty poté, co vyplavou na povrch, obecně je to opravdu rychlá záležitost a noky budou hotové během pár minut.
Pokud chcete k nokům podávat špenát, poduste buď čerstvý na pánvi, nebo dejte do vroucí vody k nočkům mražený. Rozpouští se totiž podobnou dobu, jako se vaří noky, a vše pak můžete přes síto slít společně. Pak už jen rozmíchejte druhé balení žervé, které od teplých noků krásně povolí a udělá omáčku. Dochuťte solí a česnekem a můžete podávat.
Dětská specifika:
Děkuji za recept, děti mi oběd málem snědly i s rukama 😁. Je rychlý a skvělý, jako ostatně všechny od vás 😉
Kači to mám radost, děkuju! 🙂 B.
Naše děti bohužel neradi špenát, ale nám to chutnalo a to moc! Ještě jsem přidala cizrnu a mňam.
Fantastický recept, dítě miluje česnek, tak jsem přidala trochu víc, pro sebe zas trochu přisolila a chutnalo to oběma.
Příště si ještě víc pohraju s dochucením těsta na noky.
Jani super, díky za zprávu, B. 🙂
Dobrý den, mohla bych místo zerve použit Lucinu? Bude to fungovat podobne?
Děkuji:)
Leni určitě, mělo by to být totéž. 🙂 B.
Super. Přidala jsem jen jedno vajíčko.
Mňam. Úžasný recept, byla to opravdu rychlovka a chutnala nám všem 👍
Danuš, děkuji, mám radost. 🙂 B.