Noky se žervé (od 1 roku)

S i z žervé. Tedy žervé uvnitř noků a i jako omáčka k nim. Prostě takové žervé menu, kterým jsme uzavřeli letošní sérii receptů pro Naskoč na mléčnou vlnu. Toto jídlo je hotové rychlostí blesku a ideálně se hodí pro ty příležitosti, kdy nemáte moc času, surovin nebo možností. Recept na nočky si můžete vzít jako základ, a ochutit si je dle libosti, třeba i nasladko.

Na cca 2 – 3 porce:

  • 3 vejce
  • 2x 150 g žervé
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • špenát dle potřeby
  • česnek a sůl dle chuti

Jedno balení žervé rozmíchejte ve větší misce s vajíčky. Až se směs propojí, zapracujte mouku. Výsledné těsto by mělo být lepivé, ale zároveň by mělo držet tvar. Namočenou lžičkou z těsta odkrajujte nočky, a ty házejte do vroucí vody. Případně můžete vyzkoušet i pasírování přes síto na halušky, i to by mělo fungovat.

Nočky vařte přibližně 1 – 2 minuty poté, co vyplavou na povrch, obecně je to opravdu rychlá záležitost a noky budou hotové během pár minut.

Pokud chcete k nokům podávat špenát, poduste buď čerstvý na pánvi, nebo dejte do vroucí vody k nočkům mražený. Rozpouští se totiž podobnou dobu, jako se vaří noky, a vše pak můžete přes síto slít společně. Pak už jen rozmíchejte druhé balení žervé, které od teplých noků krásně povolí a udělá omáčku. Dochuťte solí a česnekem a můžete podávat.

Dětská specifika:

U receptu jsem se snažila o vyšší obsah bílkovin, a to i přesto, že neobsahuje žádné maso. Z tohoto důvodu bych doporučila dětem od 1 roku, a to kvůli zatížení ledvin.
Pozor také na horší stravitelnost česneku, zvlášť v syrové podobě.

7 komentáře - “Noky se žervé (od 1 roku)”

  1. Děkuji za recept, děti mi oběd málem snědly i s rukama 😁. Je rychlý a skvělý, jako ostatně všechny od vás 😉

  2. Naše děti bohužel neradi špenát, ale nám to chutnalo a to moc! Ještě jsem přidala cizrnu a mňam.

  3. Fantastický recept, dítě miluje česnek, tak jsem přidala trochu víc, pro sebe zas trochu přisolila a chutnalo to oběma.
    Příště si ještě víc pohraju s dochucením těsta na noky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *