Müsli tyčinky s jablky a vlašskými ořechy (od 2 – 3 let)

Že se jablka dobře kamarádí s vlašskými ořechy, to je věc jistá a daná naší přírodou – obojí se u nás totiž tradičně pěstuje a produkuje. Na Grizly.cz teď probíhá akce s názvem “příběhy českých a slovenských značek” a v nabídce tak můžete najít právě obě tyto typicky české suroviny. Já jsem je dala dohromady a vytvořila z nich skvělé müsli tyčinky. 🙂
Na cca 12 tyčinek:
- 150 g ovesných vloček
- 100 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g křížal (sušených jablek)
- 1 lžička skořice
- 200 g vroucí vody
- 100 g tekutého medu
Ovesné vločky dejte do větší mísy, přidejte rozinky, nasekané vlašské ořechy a křížaly. Zaprašte skořicí, promíchejte a zalijte vroucí vodou. Nechte chvíli nasáknout. Poté přidejte med a pořádně propacujte v kašovitou hmotu. Byť je to hmota nepříjemně mazlavá, doporučuju ji zpracovat nejlépe rukama, aby se celá směs dobře promísila.
Plech s vyšším okrajem vystelte pečícím papírem, který jste předtím zmačkali a namočili ve vodě. Když z něj přebytečnou vodu vyždímáte, bude krásně poddajný a do plechu hezky přilne.

Na plech vystlaný pečícím papírem navrstvěte vločkovou hmotu. Pravděpodobně nevyužijete celou velikost plechu, ale to nevadí, hmota drží dobře u sebe a nikam vám neuteče ani v případě, že ji okraj plechu nebude držet. Doporučuji “natlapkat” do výšky přibližně 1 centimetr.
Plech s vločkovou hmotou dejte do trouby rozpálené na 180°C a pečte přibližně 30 minut, nebo zkrátka dokud se hmota nezapeče do zlatova.
Hotové těsto nechte ještě dobře vychladnout, a poté nakrájejte na špalíčky o velikosti müsli tyčinek. Osobně je balím do pečícího papíru a převazuji provázkem nebo zalepím ozdobnou lepící páskou – vydrží takto několik dní, v lednici i v řádu několika málo týdnů.
Dětská specifika:
Dobrý den. Když nemám křížaly. Mohu použít nastrouhané jablko?
Dobrý den, Veru, křížaly jsou bez vody a čerstvé jablko má naopak vody hodně, je možné, že byste to měla tekutější. Přidejte dle toho trošku vloček nebo něčeho sypkého. 🙂 B.