Bramborové tyčinky se lněným semínkem (od 2 – 3 let)
Znáte lněné semínko ve zlaté barvě? Já ano a používám ho moc ráda, je to příjemná změna nejen v barvě. Na Grizly.cz aktuálně běží kampaň na podporu české produkce, a zlaté lněné semínko patří mezi produkty od českých dodavatelů. Za sebe bych tímto receptem chtěla českému lněnému semínku vyjádřit podporu a říct vám, že opravdu stojí za to ho zkusit. 🙂
Na plech tyčinek:
- 200 g brambor (typu B)
- 50 g zlatého lněného semínka (určitě bude fungovat i s hnědým)
- 1 vejce
- 40 g oleje
- 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl dle chuti
Brambory oloupejte a syrové nastrouhejte na jemné části struhadla. Poté v míse smíchejte se lněným semínkem, vejcem a olejem. Přidejte kmín, majoránku, sůl a česnek. Na závěr postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne těsto. Mělo by být mírně lepivé, zároveň by ale mělo držet pohromadě a také by se mělo celkem bez problémů dát vyválet, konzistenci jako na cukroví ale nečekejte.
Z těsta uválejte na pečící papír placku o síle zhruba 0,5 centimetru. Tu nožem či rádélkem nakrájejte na proužky o šířce zhruba centimetr, můžete ještě rozpůlit, aby tyčinky nebyly příliš dlouhé. Tyčinky od sebe nemusíte oddělovat, nechte je na plechu u sebe tak, jak jsou. Jak to dělám já se můžete podívat na obrázku níže.
Celou placku s nakrájenými tyčinkami dejte do trouby rozpálené na 200°C (používám horkovzduch) a upečte do zlatova. V mojí troubě to trvá přibližně 15 minut. Když tyčinky vytáhnete dříve, budou měkčí a budou se dobře jíst dětem, pokud je necháte déle, budou více křupat.
Určitě se hodí třeba jako svačina na výlet do krabičky, jako doplněk k dipu či pomazánce, a nebo jako občerstvení pro hosty na party.
Dětská specifika: