Bramborové tyčinky se lněným semínkem (od 2 – 3 let)

Znáte lněné semínko ve zlaté barvě? Já ano a používám ho moc ráda, je to příjemná změna nejen v barvě. Na Grizly.cz aktuálně běží kampaň na podporu české produkce, a zlaté lněné semínko patří mezi produkty od českých dodavatelů. Za sebe bych tímto receptem chtěla českému lněnému semínku vyjádřit podporu a říct vám, že opravdu stojí za to ho zkusit. 🙂

Na plech tyčinek:

  • 200 g brambor (typu B)
  • 50 g zlatého lněného semínka (určitě bude fungovat i s hnědým)
  • 1 vejce
  • 40 g oleje
  • 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl dle chuti

Brambory oloupejte a syrové nastrouhejte na jemné části struhadla. Poté v míse smíchejte se lněným semínkem, vejcem a olejem. Přidejte kmín, majoránku, sůl a česnek. Na závěr postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne těsto. Mělo by být mírně lepivé, zároveň by ale mělo držet pohromadě a také by se mělo celkem bez problémů dát vyválet, konzistenci jako na cukroví ale nečekejte.

Z těsta uválejte na pečící papír placku o síle zhruba 0,5 centimetru. Tu nožem či rádélkem nakrájejte na proužky o šířce zhruba centimetr, můžete ještě rozpůlit, aby tyčinky nebyly příliš dlouhé. Tyčinky od sebe nemusíte oddělovat, nechte je na plechu u sebe tak, jak jsou. Jak to dělám já se můžete podívat na obrázku níže.

Celou placku s nakrájenými tyčinkami dejte do trouby rozpálené na 200°C (používám horkovzduch) a upečte do zlatova. V mojí troubě to trvá přibližně 15 minut. Když tyčinky vytáhnete dříve, budou měkčí a budou se dobře jíst dětem, pokud je necháte déle, budou více křupat.

Určitě se hodí třeba jako svačina na výlet do krabičky, jako doplněk k dipu či pomazánce, a nebo jako občerstvení pro hosty na party.

Dětská specifika:

Semínka, stejně jako ořechy, jsou vzhledem ke své horší stravitelnosti tabulkově řazeny do kategorie od 2 - 3 let. Dalším problémem je pak i jejich vyšší náchylnost k plísním a žluknutí.
Taktéž hůře stravitelná je i celozrnná mouka, na druhou stranu je pro lidský organismus i nejvíce přínosná. Dítě ve věku 2 - 3 let by ale mělo menší porci celozrnné mouky, jakožto i lněných semínek, zvládnout. Určitě jej ale nenechte sníst celý plech.

mlsáníod 3 letsvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *