Citronové muffiny s borůvkami (od 1 roku)
Už hrozně dlouho jsem chtěla vytvořit recept na nějakou dobrotu s citronovou příchutí, a zároveň jsem si v poslední době oblíbila přidávání žitné mouky do sladkého pečení, a tak jsem obě tyhle radosti spojila v jednu a vytvořila tyhle úžasné citronovo-borůvkové bábovičky. A teda určitě jsem je nedělala naposledy a stanou se oblíbenou stálicí naší domácnosti, protože jsou fakt super. 🙂
Na cca 15 muffinů (dle velikosti formičky):
- 2 vejce
- 1 citron (ideálně BIO)
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek žitné mouky
- 1 hrnek hladké pšeničné mouky
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
- 1/2 hrnku mražených borůvek či jinak dle chuti
Citron dobře omyjte a jeho kůru nastrouhejte najemno. Z toho důvodu, že kůru používám, kupuji pro tyto účely citrony v kvalitě BIO, neboť si nechci do jídla přidávat zbytečnou chemii, kterou je kůra těch obyčejných ošetřena.
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zapracujte další ingredience. Nejdříve ty tekuté, tedy vymačkanou zbylou dužinu z citrónu, olej a mléko. Poté postupně zapracujte také suroviny sypké – oba druhy mouky a pečící prášek. V závěru jen lehce vmíchejte mražené borůvky či jiné ovoce dle vlastní chuti.
Těsto dejte do formiček či košíčků na muffiny nebo jakékoliv jiné buchtičky a pečte v troubě vyhřáté na 180°C (používám funkci horkovzduch) přibližně 20 minut, nebo zkrátka dozlatova dle zkušeností s vlastní troubou.
Recept vznikl ve spolupráci s Grizly.cz, kde nakupuju většinu trvanlivých potravin, včetně například skvělé žitné mouky a taky růžové čokolády, která je hitem poslední doby, a s níž jsem bábovičky ozdobila.
Dětská specifika:
Dobrý den, je prosím možné nahradit cukr například banánem?
Děkuji
Lucko, možná ano, ale dost se tím změní konzistence, takže výsledný recept bude čistě experiment. Ale klidně to vyzkoušejte a dejte vědět ostatním. 🙂 B.
Dobrý den, Luci,
zkoušela jste něčím nahradit cukr? Ráda bych pekla bez cukru, (pokud je to aspoň trochu možné)
Děkuji
Dobry den, Baro, vcera jsem delala a jsou opravdu famozni a vlacne i presto ze zitnou mouku jsem mela chlebovou. Moc dekuji za recept!
Svati vůbec nevadí, chlebová je jen trošku tmavší, ale pro použití do receptu tohoto typu se úplně v pohodě hodí. Díky za zprávu i pochvalu. 🙂 B.
Pisu si! Po prvni vlne (a hromadnem peceni kvaskoveho chleba) nam zbylo hodne zitne mouky, kterou poszupne zpracovavam do veskereho peceni🙂
Jsou super:). Dělám je teď do školky dětem k narozeninám. Místo boruvek jsem dala maliny. Žitná mouka skvělý nápad, jsou krásné válečné.
Kači děkuju, tak snad budou dětem chutnat. 🙂 B.