Muffiny s ovocem a mandlovo-ovesnou drobenkou (od 2 – 3 let)
Když se zeptám, co mám upéct, bez vteřiny zaváhání začne moje dítě volat, že muffiny. Měla jsem tentokrát načatou sklenici kompotovaných třešní, a děda přivezl z chalupy rebarboru, a tak jsem si řekla, že muffiny trošku vylepším ovocem a drobenkou. A zároveň jsem využila i mandlovou mouku, na níž neustále poptáváte recepty nejen vy, ale i čtenáři Grizly.cz, kam recept tímto taky posílám. 🙂
Na cca 15 muffinů:
- 2 vejce
- 1/2 hrnku cukru (může být i jiná alternativa)
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek hladké celozrnné špaldové mouky
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/2 hrnku hladké pšeničné mouky
- 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
- ovoce dle chuti a potřeby
Na drobenku:
- 90 g másla/ghíčka
- 100 g jemně mletých ovesných vloček
- 50 g mandlové mouky
- 50 g krystalového cukru
Nejdříve si připravte máslo na drobenku, které necháte při pokojové teplotě změknout. Do něj pak vmícháte jemně mleté vločky, mandlovou mouku, cukr (může být třeba i třtinový či kokosový) a spojíte dohromady v drobivou hmotu – drobenku.
V míse vyšlehejte vejce s cukrem, poté přidejte tekuté suroviny – tedy olej a mléko. Do nich postupně zašlehejte všechny druhy mouky a kypřící prášek.
Připravené těsto dejte do košíčků na muffiny. Nenaplňujte je až nahoru, nechte v nich trošku místa pro růst, aby vám drobenka z buchtiček nepadala. Na těsto dejte vybrané ovoce (já jsem například použila pro dětskou variantu třešně, a pro dospělou nadrobno nakrájenou rebarboru) a posypte drobenkou.
Pečte v troubě vyhřáté na 170°C (používám funkci horkovzduch) přibližně 25 minut, nebo jinak dle vaší zkušenosti. Vždy je ale lépe spíše pozvolně, aby se drobenka na povrchu nespálila dříve, než se těsto propeče až do středu.
Nemáte-li mandlovou mouku, můžete najemno namlít mandle, a nebo ji v receptu nahradit moukou klasickou a i přesto bude stále fungovat.
Pokud by vám nějaká drobenka zbyla, můžete ji zamrazit na příště, nebo udělat crumble – ovoce zasypte drobenkou a upečte v troubě. Skvěle se tak zpracují případné zbytky.
Dětská specifika:
Dobrý den, můžu použít místo celozrnné a pšeničné mouky jen špaldovou a mandlovou? My totiž tu celozrnnou moc nepoužíváme, protože z ní bývá pečivo takové moc hutné. Díky.
Baru můžete, spíš tu špaldovou, ta bude fungovat plus mínus stejně, jen má trošku jinou savost, tak kdyby bylo těsto příliš řídké, přidejte jí trošku navíc. 🙂 B.