Mléčné vlny (od 2 – 3 let)
Dlouhodobě spolupracuji s projektem “Naskoč na mléčnou vlnu”, pro který jsem vytvořila už celou řadu receptů, a také pro něj občas připravuji ochutnávky nebo přednáším. A tak jsem si řekla, že je správný čas na to, vytvořit projektu vlastní moučník. 🙂 Myšlenka projektu pro toto období se navíc nese nejen na vlně mléčné, ale i zdravé, a proto jsem se snažila jej co nejvíce odlehčit a nutričně vyvážit, aby i tato vize zůstala zachována. Za sebe jsem spokojená, myslím, že se mi to podařilo, a potvrdily to i děti, které se mi na vlny doslova vrhly. 🙂
Na plech o velikosti 30×20 cm:
- 250 g vařené červené řepy
- 3 vejce
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 200 g oleje
- 100 g třtinového cukru
- 30 g kakaa
- 200 g celozrnné hladké špaldové mouky (lze použít i klasickou bílou)
- 12 g (1 balíček) kypřícího prášku
Na krém:
- 1 tvaroh v alobalu
- 1 kelímek (250 g) ricotty
- 300 g bílého jogurtu
- 50 g másla
- 50 g cukru moučka či jiného sladidla
Řepu nakrájejte na menší kousky a poté v mixéru společně s vejci rozmixujte na hladké pyré. Do misky, která zvládne vyšší teploty, nalámejte čokoládu a přidejte olej. Společně rozehřejte v mikrovlnné troubě, případně můžete udělat totéž ve vodní lázni na sporáku. Čokoládu v oleji dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.
Řepovou a čokoládovou směs pak společně promíchejte v míse či nádobě robota. Poté zapracujte také kakao, mouku, cukr a kypřící prášek.
Těsto přelijte do plechu vystlaného pečícím papírem či klasicky vymazaného a vysypaného olejem a moukou. Pečte na 170°C cca 30 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou.
Zatímco se koláč peče, připravte si krém. V míse smíchejte tvaroh, ricottu, a bílý jogurt. Poté zapracujte změklé máslo a doslaďte dle chuti.
Krém navrstvěte na upečený vychladlý korpus z řepového těsta. Lžící na něm pak dělejte vlny tak, jak se vám to bude líbit. Při zdobení můžete využít i vidličku, která také udělá zajímavý “vlněný” efekt. Poté dobře vychlaďte, aby krém ztuhnul.
Doporučuji podávat s přidáním čerstvého ovoce, obzvláště toho nakyslého, se kterým chuť koláče skvěle ladí (např. maliny, rybíz či višně).
Dětská specifika:
Vyborny kolac, chutnal i manzelovi a ze to je nejaky kolacovy gurman! Budu ho pect pravidelne, dekuji.
Lenko, uf, to se mi ulevilo. :)) Díky za pochvalu! B.
Dobrý den, je možné riccotu nahradit něčím bez laktózy? Třeba tuhou částí kokosového mléka z konzervy?
Markét, to bohužel neumím odpovědět, nemám tak bohaté zkušenosti s tím, co přesně udělá krém. Zkuste použít nějaký oblíbený, který obvykle děláte, třeba nějaký dortový, a nebo mrkněte k Lucie mlíko nepije. 🙂 B.
Dobrý den, pekla jsem jen korpus, bez krému, ale bez něho to asi není ono. Příště zkusím s krémem. Samotný korpus byl ale dost suchý a hodně se drolil. Přemýšlím, čím by to mohlo být, když je tam řepa a čokoláda, která by to měla zvláčnit. Muže to být špaldovou moukou, kterou jsem použila?
Klárko asi může, každá mouka saje trošku jinak, i podle toho jak moc je vymletá nebo jestli je třeba celozrnná. Já jsem koláč pekla už hodněkrát a není teda vysloveně vláčný, ale ani suchý mi nepřijde, něco mezi tím. Je to ale recept stavěný na mléčné výrobky, takže ten krém je opravdu jeho gró, doporučuji ho nevynechávat, dohromady je to dokonalé. 🙂 B.
Dobrý den, je nutné řepu nejdříve povařit? Děkuji
Dobrý den, mužu použit bezlepkobou mouku nebo ryžovou?
Děkují
Sašo, u těch bezlepkových náhrad to většinou takto jednoduše nefunguje a osobně to bohužel vyzkoušeno nemám, abych vám mohla říct. Když už, tak bych asi volila nějakou směsku typu Schär Mix B nebo tak něco, pochybuji, že by třeba čistě rýžová fungovala stejně. Ale jestli zkusíte, budeme rádi za zpětnou vazbu, i kvůli ostatním maminkám. Děkuji. 🙂 B.