Mléčné vlny (od 2 – 3 let)

Dlouhodobě spolupracuji s projektem “Naskoč na mléčnou vlnu”, pro který jsem vytvořila už celou řadu receptů, a také pro něj občas připravuji ochutnávky nebo přednáším. A tak jsem si řekla, že je správný čas na to, vytvořit projektu vlastní moučník. 🙂 Myšlenka projektu pro toto období se navíc nese nejen na vlně mléčné, ale i zdravé, a proto jsem se snažila jej co nejvíce odlehčit a nutričně vyvážit, aby i tato vize zůstala zachována. Za sebe jsem spokojená, myslím, že se mi to podařilo, a potvrdily to i děti, které se mi na vlny doslova vrhly. 🙂

Na plech o velikosti 30×20 cm:

  • 250 g vařené červené řepy
  • 3 vejce
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 g oleje
  • 100 g třtinového cukru
  • 30 g kakaa
  • 200 g celozrnné hladké špaldové mouky (lze použít i klasickou bílou)
  • 12 g (1 balíček) kypřícího prášku

Na krém:

  • 1 tvaroh v alobalu
  • 1 kelímek (250 g) ricotty
  • 300 g bílého jogurtu
  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučka či jiného sladidla

Řepu nakrájejte na menší kousky a poté v mixéru společně s vejci rozmixujte na hladké pyré. Do misky, která zvládne vyšší teploty, nalámejte čokoládu a přidejte olej. Společně rozehřejte v mikrovlnné troubě, případně můžete udělat totéž ve vodní lázni na sporáku. Čokoládu v oleji dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.

Řepovou a čokoládovou směs pak společně promíchejte v míse či nádobě robota. Poté zapracujte také kakao, mouku, cukr a kypřící prášek.

Těsto přelijte do plechu vystlaného pečícím papírem či klasicky vymazaného a vysypaného olejem a moukou. Pečte na 170°C cca 30 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou.

Zatímco se koláč peče, připravte si krém. V míse smíchejte tvaroh, ricottu, a bílý jogurt. Poté zapracujte změklé máslo a doslaďte dle chuti.

Krém navrstvěte na upečený vychladlý korpus z řepového těsta. Lžící na něm pak dělejte vlny tak, jak se vám to bude líbit. Při zdobení můžete využít i vidličku, která také udělá zajímavý “vlněný” efekt. Poté dobře vychlaďte, aby krém ztuhnul.

Doporučuji podávat s přidáním čerstvého ovoce, obzvláště toho nakyslého, se kterým chuť koláče skvěle ladí (např. maliny, rybíz či višně).

Dětská specifika:

Vzhledem k přítomnosti většího množství kakaa a čokolády řadím recept do kategorie od 2 - 3 let.
Pro malé děti je v dezertu navíc i velké množství bílkovin (u starších je naopak jejich navýšení žádoucí).

červená řepamlsáníod 3 letsvačiny

2 komentáře - “Mléčné vlny (od 2 – 3 let)”

  1. Vyborny kolac, chutnal i manzelovi a ze to je nejaky kolacovy gurman! Budu ho pect pravidelne, dekuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *