Kuskusové placičky (od 7 měsíců)

Tenhle recept je jeden z těch experimentů, u nichž sice nevyšel původní záměr, ale zato vzniklo něco jiného a snad asi i lepšího. Navíc se mi hodil i pro téma tohoto měsíce na Grizly.cz, kterým jsou svačiny do ruky, na cestu, na výlet a tak. 🙂

Na cca 15 placiček:

  • 150 g kuskusu (použila jsem celozrnný)
  • 2 vejce
  • 1 zralý banán

Kuskus dejte do misky a zalijte vroucí vodou dle návodu. Já obvykle dávám přibližně 1 cm vody nad hladinu kuskusu, přikryju a nechám chvíli odstát.

Do hotového kuskusu přidejte vejce a jeden rozmačkaný banán. Můžete suroviny buď jednoduše rozmačkat vidličkou a smíchat, a nebo je dát všechny společně do mixéru a protočit – v tomto případě nebudete mít v plackách malé kuličky, ale kompaktní hmotu. Je to na vašich preferencích. My máme raději první variantu s malými kuličkami, po usmažení totiž na okrajích krásně křupou.

Rozpalte pánev s malým množstvím tuku a z hmoty smažte malé placičky či lívanečky. Dělejte je spíše menší, aby se vám dobře obracely, protože hmota nedrží úplně stoprocentně u sebe do té doby, dokud se neusmaží.

Podávejte doplněné například o tvaroh (od 1 roku) a ovoce, aby bylo jídlo více nutričně vyvážené.

Dětská specifika:

Recept je vhodný od zavedení lepku - tedy přibližně od 7 měsíců, dle individuálního tempa každého dítěte.
U dětí do 1 roku je lepší použít místo 2 celých vajec spíše 4 žloutky, nicméně na chuti a principu fungování receptu to nic nemění. Bílky je lépe do 1 roku omezovat pro vyšší obsah bílkovin a možné zatížení ledvin.
Pokud použijete celozrnný kuskus, jde o lepší volbu vzhledem k vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Můžete ale použít kuskus bílý a recept by měl i přesto fungovat.

do 1 rokukuskusmlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

4 komentáře - “Kuskusové placičky (od 7 měsíců)”

  1. Dobrý den, malá má 6.5 měsíce, na čem prosím smažíte? Už se těším, až vyzkoušíme.

    1. Katko, já jsem popravdě do roka nic nepekla ani nesmažila (to ještě déle), ale jinak je to na vás. Vyberte tuk, který se nepřepaluje – rafinovaný olej, sádlo nebo ghíčko. B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *