Sypaný koláč s třešněmi (od 1 roku)

Nač se s tím míchat a šlehat, když to jde jen sypat? Vše nasypete do vymazaného pekáčku, přihodíte nějaké to ovoce a mléčný výrobek, a po upečení budete mít kompaktní a úžasně vláčný koláč, který rozhodně nepatří do kategorie “dusítek”. 🙂 Tento recept jsem vytvořila pro Grizly.cz v rámci tématu rychlých svačin, kam se právě tento zjednodušený postup přípravy ideálně hodí, tak snad se bude hodit i vám.

Na plech o velikosti 30 x 20 cm:

  • 2 vejce
  • 1 vanička tvarohu
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 150 g oleje
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
  • ovoce dle chuti a potřeby (použila jsem cca 300 g vypeckovaných třešní)

V misce smíchejte jogurt, tvaroh, vanilkový cukr a vejce. Pekáček vystelte pečícím papírem, který jste předtím namočili ve vodě řádně vymačkali – lépe tak přilne k plechu a bude držet tvar.

Polovinu uvedeného množství oleje nalijte na dno pekáčku. Na něj nasypte mouku promíchanou s cukrem a pečícím práškem – také jednu polovinu. Na mouku nalijte celou jogurtovo-tvarohovou směs a přidejte také ovoce. Můžete si vybrat klidně i jiný druh, než jsou třešně. Skvěle se hodí například jahody nebo meruňky.

Na ovoce nasypte zbylou část sypké směsi mouky a cukru, a na závěr vše rovnoměrně zalijte olejem. V této chvíli buchta nepůsobí, že by se kdy měla spojit a upéct, ale nebojte, opravdu to půjde. Dejte ji do trouby rozehřáté na 180°C a pečte přibližně půl hodiny, nebo jinak dle zkušeností s vlastní troubou.

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Taktéž tvaroh a celá vejce jsou vzhledem k vyššímu množství bílkovin doporučovány od 1 roku.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

10 komentáře - “Sypaný koláč s třešněmi (od 1 roku)”

  1. Barunko, bála jsem se toho, ale říkala jsem si, že to risknu. A nakonec výborný koláč! Zapisuji si ho do svých oblíbených receptů 😉

  2. Vaše recepty jsou všechny skvělé, perfektně popsané a sypaný koláč je výborný. U Vás vždy najdu skvělý recept ne jen pro malé děti. Recepty jsou snadné, rychlé a i zaměřen na zdravé suroviny. Jste top kuchařka 🙂

  3. Me zase prijde jednodussi to vse smichat dohromady a vylit na plech najednou.. To by melo po upeceni fungovat stejne nebo?

  4. Dobrý den, 180 °C je myšlen horkovzduch? Po půl hodině se mi to pořád zdálo nedodělané, nechala jsem ho tedy déle v troubě a stejně se nepovedl (chuťově vynikající, ale drobí se, spodní vrstva mouky zůstala – pořád dost vlhká – přilepená na plechu atd.). Tak přemýšlím, kde jsem udělala chybu… 🙂

    1. Taky jsem dělala a po půl hodině je stále málo, mě zase zůstalo trochu mouky navrchu, ale olej jsem nedala úplně rovnoměrně, jen nevím proč je celý nedopečený, co jsem kde pokazila 🤷‍♀️

    2. Kači, já si myslím, že problém může být v mouce, resp. její savosti. Žádná mouka není stejná, a na rozdíl od těsta, kde to člověk vidí, tady to dopředu nepoznáte když se ten koláč nesmíchává. Kdybyste s tím měla opakovaně problém, raději to prohnětejte. Vím, že to ztrácí kouzlo, ale lépe v tom poradit nedokážu. B.

  5. Dobrý den, má být koláč takový hodně mokrý? Docela se mi rozpadá, dala jsem to teda do kulaté 25 cm formy.

    Předem děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *