Sypaný koláč s třešněmi (od 1 roku)

Nač se s tím míchat a šlehat, když to jde jen sypat? Vše nasypete do vymazaného pekáčku, přihodíte nějaké to ovoce a mléčný výrobek, a po upečení budete mít kompaktní a úžasně vláčný koláč, který rozhodně nepatří do kategorie “dusítek”. 🙂 Tento recept jsem vytvořila pro Grizly.cz v rámci tématu rychlých svačin, kam se právě tento zjednodušený postup přípravy ideálně hodí, tak snad se bude hodit i vám.

Na plech o velikosti 30 x 20 cm:

  • 2 vejce
  • 1 vanička tvarohu
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 150 g oleje
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
  • ovoce dle chuti a potřeby (použila jsem cca 300 g vypeckovaných třešní)

V misce smíchejte jogurt, tvaroh, vanilkový cukr a vejce. Pekáček vystelte pečícím papírem, který jste předtím namočili ve vodě řádně vymačkali – lépe tak přilne k plechu a bude držet tvar.

Polovinu uvedeného množství oleje nalijte na dno pekáčku. Na něj nasypte mouku promíchanou s cukrem a pečícím práškem – také jednu polovinu. Na mouku nalijte celou jogurtovo-tvarohovou směs a přidejte také ovoce. Můžete si vybrat klidně i jiný druh, než jsou třešně. Skvěle se hodí například jahody nebo meruňky.

Na ovoce nasypte zbylou část sypké směsi mouky a cukru, a na závěr vše rovnoměrně zalijte olejem. V této chvíli buchta nepůsobí, že by se kdy měla spojit a upéct, ale nebojte, opravdu to půjde. Dejte ji do trouby rozehřáté na 180°C a pečte přibližně půl hodiny, nebo jinak dle zkušeností s vlastní troubou.

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Taktéž tvaroh a celá vejce jsou vzhledem k vyššímu množství bílkovin doporučovány od 1 roku.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

Jeden komentář - “Sypaný koláč s třešněmi (od 1 roku)”

  1. Barunko, bála jsem se toho, ale říkala jsem si, že to risknu. A nakonec výborný koláč! Zapisuji si ho do svých oblíbených receptů 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *