Sypaný koláč s třešněmi (od 1 roku)
Nač se s tím míchat a šlehat, když to jde jen sypat? Vše nasypete do vymazaného pekáčku, přihodíte nějaké to ovoce a mléčný výrobek, a po upečení budete mít kompaktní a úžasně vláčný koláč, který rozhodně nepatří do kategorie “dusítek”. 🙂 Tento recept jsem vytvořila pro Grizly.cz v rámci tématu rychlých svačin, kam se právě tento zjednodušený postup přípravy ideálně hodí, tak snad se bude hodit i vám.
Na plech o velikosti 30 x 20 cm:
- 2 vejce
- 1 vanička tvarohu
- 200 g bílého jogurtu
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 150 g oleje
- 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
- ovoce dle chuti a potřeby (použila jsem cca 300 g vypeckovaných třešní)
V misce smíchejte jogurt, tvaroh, vanilkový cukr a vejce. Pekáček vystelte pečícím papírem, který jste předtím namočili ve vodě řádně vymačkali – lépe tak přilne k plechu a bude držet tvar.
Polovinu uvedeného množství oleje nalijte na dno pekáčku. Na něj nasypte mouku promíchanou s cukrem a pečícím práškem – také jednu polovinu. Na mouku nalijte celou jogurtovo-tvarohovou směs a přidejte také ovoce. Můžete si vybrat klidně i jiný druh, než jsou třešně. Skvěle se hodí například jahody nebo meruňky.
Na ovoce nasypte zbylou část sypké směsi mouky a cukru, a na závěr vše rovnoměrně zalijte olejem. V této chvíli buchta nepůsobí, že by se kdy měla spojit a upéct, ale nebojte, opravdu to půjde. Dejte ji do trouby rozehřáté na 180°C a pečte přibližně půl hodiny, nebo jinak dle zkušeností s vlastní troubou.
Dětská specifika:
Barunko, bála jsem se toho, ale říkala jsem si, že to risknu. A nakonec výborný koláč! Zapisuji si ho do svých oblíbených receptů 😉
Marti, super, jsem moc ráda, že to vyšlo. 🙂 B.
Vaše recepty jsou všechny skvělé, perfektně popsané a sypaný koláč je výborný. U Vás vždy najdu skvělý recept ne jen pro malé děti. Recepty jsou snadné, rychlé a i zaměřen na zdravé suroviny. Jste top kuchařka 🙂
Broni, moc děkuji za milou pochvalu. 🙂 B.
Me zase prijde jednodussi to vse smichat dohromady a vylit na plech najednou.. To by melo po upeceni fungovat stejne nebo?
Taky mi to přijde jednodušší, ale asi to nebude fungovat stejně…
Dobrý den, 180 °C je myšlen horkovzduch? Po půl hodině se mi to pořád zdálo nedodělané, nechala jsem ho tedy déle v troubě a stejně se nepovedl (chuťově vynikající, ale drobí se, spodní vrstva mouky zůstala – pořád dost vlhká – přilepená na plechu atd.). Tak přemýšlím, kde jsem udělala chybu… 🙂
Taky jsem dělala a po půl hodině je stále málo, mě zase zůstalo trochu mouky navrchu, ale olej jsem nedala úplně rovnoměrně, jen nevím proč je celý nedopečený, co jsem kde pokazila 🤷♀️
Kači, já si myslím, že problém může být v mouce, resp. její savosti. Žádná mouka není stejná, a na rozdíl od těsta, kde to člověk vidí, tady to dopředu nepoznáte když se ten koláč nesmíchává. Kdybyste s tím měla opakovaně problém, raději to prohnětejte. Vím, že to ztrácí kouzlo, ale lépe v tom poradit nedokážu. B.
Dobrý den, má být koláč takový hodně mokrý? Docela se mi rozpadá, dala jsem to teda do kulaté 25 cm formy.
Předem děkuji