Mrkvánky (od 8 měsíců)
Mám na ně chuť už strašně dlouho. V pravidelných intervalech se mi zjevují v receptech mých kamarádek, a tak se mi vždycky připomenou, že i já bych na ně ráda vytvořila svůj recept. A blížící Vánoce mě donutily začít v tomto směru konat, takže recept je konečně tady 🙂
Na cca 30 kusů:
- 130g mrkve
- 130g přepuštěného másla (nebo klasického)
- 250g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
- 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
- povidla či jiná náplň dle chuti
- vejce na potření
Ghíčko rozpusťte do tekuta, mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Obojí přesuňte do mixéru a společně rozmixujte na hladké pyré. Pokud nemáte šikovný mixér, který si poradí s mrkví, můžete ji najemno nastrouhat. V tom případě budete mít v těstě nitky, recept by vám ale měl i přesto fungovat.
Pyré smíchejte s moukou a kypřícím práskem a vypracujte těsto, které necháte v lednici odpočinout doté doby, než se zase vrátí máslu tuhost. Déle uleželé těsto být nemusí, ale samozřejmě ani delší ležení ničemu nevadí, jen budete muset těsto teplem ruky opět propracovat, aby se dalo vyválet.
Vyválejte na placku o síle cca 2 mm a vykrajujte kolečka. Na ta dejte trošku náplně, přehněte a na koncích pečlivě spojte. Já jsem k tomuto účelu využila vykrajovátko na ravioli, které má krásnou “krajku” po obvodu, a protože není vyloženě ostré, umožňuje mi i stiskem spojit přehnuté těsto, které tak nemusím pracně uzavírat v ruce.
Hotové půlměsíčky dejte na plech vystlaný pečícím papírem (vymazávat nemusíte), potřete vajíčkem a pečte na 170°C do zlatova.
S těstem se kupodivu pracuje velmi dobře, hezky drží a jednoduše se vyvaluje (stačí jen lehce podsypávat). Taktéž i spoje se mi v troubě udržely všechny, žádný neprasknul 🙂
Dětská specifika:
Dobrý den, prosím uveďte někam do receptu, že pro tak malé děti není tato mouka zdravá, alespoň do závorky… myslím si, že ne všechny matky by si to mohli uvědomit, že by tak malému dítku mohli ublížit. Jinak recept vypadá lákavě, věřím, že bude chutnat. Pokud to někde uvedené máte, omlouvám se za přehlédnití.
https://m.vitalia.cz/clanky/celozrnne-pecivo-neni-pro-male-deti-odkdy-ho-mohou-jist/
Báro, já jsem pouze do závorky uvedla, že jsem celozrnnou variantu použila, aby ty, které z celozrnné pečou, věděly, že i zní to funguje. S bílou totiž zpravidla ve funkčnosti receptu problémy nejsou, ale u celozrnné je potřeba vědět, že ji použít lze. Schopnost strávit celozrnné potraviny je navíc vysoce individuální a ač máte pravdu, že v 8 měsících bych dítěti celozrnnou mouku nedala, neznamená to, že se to dá nějak přesně tabulkově stanovit, od kdy to tedy udělat lze. Je to povídání na dlouhou debatu, těžko to dávat do toho malinkatého popisku, nicméně se to tam přesto pokusím nějak jednoduše napsat, díky za postřeh. B.
Tenhle recept je naprosto skvělý a jednoduchy. Mrkvanky byly za hodinu pryc. A tenhle blog je ještě lepší – už mě méně trapí, co budu vařit. Diky Vam jsem do naseho jidelnicku pridala potraviny, ktere jsem sice mela ve spajzce, ale co se tyce jejich upravy, tak jsem byla docela konzerva (pohanka, bulgur, kuskus-pouze jako priloha). A muz je taky nadseny, takze velky dik!!!
Soni moc díky, strašně mě těší, že to funguje, navíc u celé rodiny 🙂 Díky za milou pochvalu 🙂 B.
Dobry vecer, mohla bych pouzit pohankovou mouku misto spaldove?
Jani, obávám se že ne, bezlepková mouka nefunguje jako lepková a pohanka a špalda jsou naprosto rozdílné suroviny, čili plně bych určitě nenahrazovala. Částečně bych to možná nahradit zkusila, ale neručím, co to udělá, vyzkoušeno to nemám 🙂 B.
Dobrý den,
musím říct, že mrkvanky jsou perfektní, já jsem teda pohankovou mouku použila, ale ne celé množství 250 g, ale 100 pohanky a 150 bile polohrubé, protože jsem zjistila, že doma jinou nemam 😁, ale i tak musím říct, že bomba, moc nám chutnají
Super, skvělý tip, díky za něj i za pochvalu. 🙂 B.
myslím, že by to šlo: https://www.sikovnykuchar.cz/recept/1733-pohankovo-mrkvove-satecky-s-povidlim
Ja jsem to zkousela a moc to nedrzi pohromade. S testem se strasne spatne pracovalo. Priste bych nahradila jen cast 🙂
Ja jsem ted namixoval pohankovou, ryzovou, tapiokovou a bramborovy skrob a super to vyslo i bez lepku 👍
Vynikajici! S testem se pracuje super, netrha se, nelepi… moc moc dekuji za recept.
Díky, jsem ráda 🙂 B.
Dobry den,je mozne dat jako napln misto povidel i tvaroh? Nejsem moc kucharka,tak prave nevim :)dekuji
Lucko, asi ano, ale kupte si určitě takový ten tvaroh v alobalu, ten z vaničky je moc řídký a vytekl by 🙂 B.
Výborné a jednoduché! 😋
Díky! 🙂 B.
Prave sme s dcerkou dopiekli,pre syna 9m sme vykrajovali formickami na pernicky bez naplne a super. Muku som dala 1:1 biela a celozrnna. Su vyborne! Diky moc za tento recept,aj ostatne inspiracie su 🔝
Peťo díky, moc mě těší pochvala 🙂 B.
Take se pridavam do zastupu pochvalnych komentářů. Prace s testem super. Delala jsem je pro rocniho syna. Misto povidel jsem rozmixovala susene svestky. Jsou výborné a zcela bez cukru😉 .
Super vychytávka Aničko, děkujem za tip! 🙂 A já děkuju ještě za pochvalu 🙂 B.
Dobry den, testo super ale budu muset vychytat tu napln jelikoz at delam co delam vetsina vytece…ac kupovana povidla,ktera jsou hustsi tak domaci,ktere mi trochu tecou i tak… Poradte prosim.jaka pouzit pripadne jak vyrobit takova co netecou. Moc dekuji , s tim si nevim rady
Mony, chce to fakt hustá povidla, mně se z kupovaných osvědčila ta značky Korrekt z Globusu. Co si ale budeme povídat, kvalitativně je to oproti domácím úplně někde jinde. Důležité je i dobře taštičky uzavřít, pořádně přitlačit a pomazat vajíčkem – díky vejci se zalepí hned na začátku pečení a nemají tudíž tendenci se tolik rozlepovat. Vždycky to ale nějaká mrška zkusí a stává se to i mně 🙂 B.
Myslíte,že lze použít i např. Ramu ?syn nemůže mléčnou bílkovinu a u ghí jsem našla různé info,zda bílkovina zůstane nebo ne,ani alergoložka nám ji nedoporučuje pro začátek…
Dančo, s Ramou a obecně margaríny nemám zkušenost, nemám je úplně ráda. Nemám alergika, takže nemám dokonalé zkušenosti, ale pokud vím, tak České Ghíčko jakožto značka by mělo mít deklarováno své ghíčko jako pro alergiky vhodné, bez zbytkové mléčné bílkoviny, takže to by pro vás mělo být bez problému. Pokud byste se přesto bála, zkusila bych spíš nahradit kokosovým olejem (pozor na alergickou reakci samozřejmě), případně pro alergiky existuje ještě náhražka másla Alsan. Kdyby vás zajímala inspirace, zkuste mrknout na Lucie mlíko nepije nebo Na vlně chuti, obě jejich autorky dobře znám a mají krásné recepty pro alergiky na BKM. Držím palce, B.
Dobry den,
Jaky maji prumer vykrajovana kolecka? Chtela bych mit mrkvanku podobny pocet tj. 30. Dekuji
Irčo, řekla bych tak cca 7 centimetrů. Ať se podaří 🙂 B.
A muzu pouzit normalni maslo?
Ano můžete, máte to u receptu koneckonců i uvedeno. B.
Dobrý den, zrovna před chvilkou jsem sundala z plechu a můžu říct, že zatím jediná věc ze špaldové mouky, kterou bych sežrala na posezení a neletěla by rovnou ke slepicím 😃😃😃 nevím zda se vůbec na dceru dostane. 😃 opravdu luxusní záležitost. 👍👍👍moc děkuji za recept.
Vendy, to jste mě potěšila, díky. 🙂 B.
Recept skvělý a bez posypani se nelepilo, neteklo ani nepraskly.
Super recept příště zkusím ještě ořechy a tvaroh.
Dala jsem mouku na půl s bílou dcerka 11mesicu bastila s jogurtem.
No to jsem moc ráda. 🙂 Díky za pochvalu! B.
prave jsem dopekla a nestiham davat na talir,deti berou rovnou horke z plechu 😅 jsou vynikajici,vyteklo mi jich par,ktere jsem ne uplne dobre zavrela,chybelo mi naradi,prsty+vidlicka udelala hezci okraj. S testem se pracovalo krasne,dekuji za skvely recept brzy zopakuju!
To jsem rááda, děkuju 🙂 B.
Dobrý den, myslíte že bych mohla toto těsto využít i na mrkvové rohlíčky? 😊
Nicole, nevím přesně, co myslíte mrkvovými rohlíčky, ale pokud se ptáte, zda to můžete srolovat do tvaru rohlíčku, tak určitě ano. Já je mám osobně ale raději s náplní. 🙂
Dobry den, ta mrkev se bere syrová? Neni lepsi ji uvarit a rozmixovat?
Dekuju moc
Jani syrová, ale rozmixovat ji samozřejmě můžete. 🙂 B.
Dobrý den, jaký průměr toho vykrajovátka na ravioli, prosím, používáte? 🙂 Děkuji
Do zlatova znamena jak cca dlouho? Zlate jsou jeste pred pecenim 😊
Do zlatova se samozřejmě myslí péct, dokud nechytí pečenou oranžovou barvu, zkrátka ne syrové, ne spálené. V mojí troubě je to na cca 15 minut.
Udělal jsem si je a už mi je dva dny zle. Pozor na tento recept, nedoporucuji!!!!
Jasně, Lukáši, za vaše nevolnosti určitě může recept na tyčky z mrkve. 😀
Dobrý den,
prosím, jaký máte mixér, že udělá pyré ze syrové mrkve?
Dobrý den, Šárko, Russell Hobbs, ale už starší typ. Je skvělý, namele mi i mák či ořechy. 🙂 B.