Mrkvánky (od 8 měsíců)

Mám na ně chuť už strašně dlouho. V pravidelných intervalech se mi zjevují v receptech mých kamarádek, a tak se mi vždycky připomenou, že i já bych na ně ráda vytvořila svůj recept. A blížící Vánoce mě donutily začít v tomto směru konat, takže recept je konečně tady 🙂

Na cca 30 kusů:

  • 130g mrkve
  • 130g přepuštěného másla (nebo klasického)
  • 250g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
  • povidla či jiná náplň dle chuti
  • vejce na potření

Ghíčko rozpusťte do tekuta, mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Obojí přesuňte do mixéru a společně rozmixujte na hladké pyré. Pokud nemáte šikovný mixér, který si poradí s mrkví, můžete ji najemno nastrouhat. V tom případě budete mít v těstě nitky, recept by vám ale měl i přesto fungovat.

Pyré smíchejte s moukou a kypřícím práskem a vypracujte těsto, které necháte v lednici odpočinout doté doby, než se zase  vrátí máslu tuhost. Déle uleželé těsto být nemusí, ale samozřejmě ani delší ležení ničemu nevadí, jen budete muset těsto teplem ruky opět propracovat, aby se dalo vyválet.

Vyválejte na placku o síle cca 2 mm a vykrajujte kolečka. Na ta dejte trošku náplně, přehněte a na koncích pečlivě spojte. Já jsem k tomuto účelu využila vykrajovátko na ravioli, které má krásnou “krajku” po obvodu, a protože není vyloženě ostré, umožňuje mi i stiskem spojit přehnuté těsto, které tak nemusím pracně uzavírat v ruce.

Hotové půlměsíčky dejte na plech vystlaný pečícím papírem (vymazávat nemusíte), potřete vajíčkem a pečte na 170°C do zlatova.

S těstem se kupodivu pracuje velmi dobře, hezky drží a jednoduše se vyvaluje (stačí jen lehce podsypávat). Taktéž i spoje se mi v troubě udržely všechny, žádný neprasknul 🙂

Dětská specifika:

Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají".
Odhlédnu-li od tohoto svého názoru, sušenky (vyjma náplně) neobsahují žádný cukr a dle surovin by mohly být vhodné pro děti od 8 měsíců.
Celozrnná mouka je mouka hodnotnější, ale také obtížně stravitelnější. Ač schopnost strávit celoznné potraviny je vysoce individuální, u malých dětí a dětí s nezvyklým trávením doporučuji použít mouku bílou nebo částečně namíchanou bílou a celozrnnou.

 

bezmléčnécukrovído 1 rokuod 1 rokuod 3 letrecepty našich babičeksušenkysvačiny

44 komentáře - “Mrkvánky (od 8 měsíců)”

    1. Báro, já jsem pouze do závorky uvedla, že jsem celozrnnou variantu použila, aby ty, které z celozrnné pečou, věděly, že i zní to funguje. S bílou totiž zpravidla ve funkčnosti receptu problémy nejsou, ale u celozrnné je potřeba vědět, že ji použít lze. Schopnost strávit celozrnné potraviny je navíc vysoce individuální a ač máte pravdu, že v 8 měsících bych dítěti celozrnnou mouku nedala, neznamená to, že se to dá nějak přesně tabulkově stanovit, od kdy to tedy udělat lze. Je to povídání na dlouhou debatu, těžko to dávat do toho malinkatého popisku, nicméně se to tam přesto pokusím nějak jednoduše napsat, díky za postřeh. B.

  1. Tenhle recept je naprosto skvělý a jednoduchy. Mrkvanky byly za hodinu pryc. A tenhle blog je ještě lepší – už mě méně trapí, co budu vařit. Diky Vam jsem do naseho jidelnicku pridala potraviny, ktere jsem sice mela ve spajzce, ale co se tyce jejich upravy, tak jsem byla docela konzerva (pohanka, bulgur, kuskus-pouze jako priloha). A muz je taky nadseny, takze velky dik!!!

    1. Soni moc díky, strašně mě těší, že to funguje, navíc u celé rodiny 🙂 Díky za milou pochvalu 🙂 B.

    1. Jani, obávám se že ne, bezlepková mouka nefunguje jako lepková a pohanka a špalda jsou naprosto rozdílné suroviny, čili plně bych určitě nenahrazovala. Částečně bych to možná nahradit zkusila, ale neručím, co to udělá, vyzkoušeno to nemám 🙂 B.

      1. Dobrý den,
        musím říct, že mrkvanky jsou perfektní, já jsem teda pohankovou mouku použila, ale ne celé množství 250 g, ale 100 pohanky a 150 bile polohrubé, protože jsem zjistila, že doma jinou nemam 😁, ale i tak musím říct, že bomba, moc nám chutnají

    2. Ja jsem to zkousela a moc to nedrzi pohromade. S testem se strasne spatne pracovalo. Priste bych nahradila jen cast 🙂

    3. Ja jsem ted namixoval pohankovou, ryzovou, tapiokovou a bramborovy skrob a super to vyslo i bez lepku 👍

  2. Dobry den,je mozne dat jako napln misto povidel i tvaroh? Nejsem moc kucharka,tak prave nevim :)dekuji

    1. Lucko, asi ano, ale kupte si určitě takový ten tvaroh v alobalu, ten z vaničky je moc řídký a vytekl by 🙂 B.

  3. Prave sme s dcerkou dopiekli,pre syna 9m sme vykrajovali formickami na pernicky bez naplne a super. Muku som dala 1:1 biela a celozrnna. Su vyborne! Diky moc za tento recept,aj ostatne inspiracie su 🔝

  4. Take se pridavam do zastupu pochvalnych komentářů. Prace s testem super. Delala jsem je pro rocniho syna. Misto povidel jsem rozmixovala susene svestky. Jsou výborné a zcela bez cukru😉 .

    1. Super vychytávka Aničko, děkujem za tip! 🙂 A já děkuju ještě za pochvalu 🙂 B.

  5. Dobry den, testo super ale budu muset vychytat tu napln jelikoz at delam co delam vetsina vytece…ac kupovana povidla,ktera jsou hustsi tak domaci,ktere mi trochu tecou i tak… Poradte prosim.jaka pouzit pripadne jak vyrobit takova co netecou. Moc dekuji , s tim si nevim rady

    1. Mony, chce to fakt hustá povidla, mně se z kupovaných osvědčila ta značky Korrekt z Globusu. Co si ale budeme povídat, kvalitativně je to oproti domácím úplně někde jinde. Důležité je i dobře taštičky uzavřít, pořádně přitlačit a pomazat vajíčkem – díky vejci se zalepí hned na začátku pečení a nemají tudíž tendenci se tolik rozlepovat. Vždycky to ale nějaká mrška zkusí a stává se to i mně 🙂 B.

  6. Myslíte,že lze použít i např. Ramu ?syn nemůže mléčnou bílkovinu a u ghí jsem našla různé info,zda bílkovina zůstane nebo ne,ani alergoložka nám ji nedoporučuje pro začátek…

    1. Dančo, s Ramou a obecně margaríny nemám zkušenost, nemám je úplně ráda. Nemám alergika, takže nemám dokonalé zkušenosti, ale pokud vím, tak České Ghíčko jakožto značka by mělo mít deklarováno své ghíčko jako pro alergiky vhodné, bez zbytkové mléčné bílkoviny, takže to by pro vás mělo být bez problému. Pokud byste se přesto bála, zkusila bych spíš nahradit kokosovým olejem (pozor na alergickou reakci samozřejmě), případně pro alergiky existuje ještě náhražka másla Alsan. Kdyby vás zajímala inspirace, zkuste mrknout na Lucie mlíko nepije nebo Na vlně chuti, obě jejich autorky dobře znám a mají krásné recepty pro alergiky na BKM. Držím palce, B.

  7. Dobry den,

    Jaky maji prumer vykrajovana kolecka? Chtela bych mit mrkvanku podobny pocet tj. 30. Dekuji

  8. Dobrý den, zrovna před chvilkou jsem sundala z plechu a můžu říct, že zatím jediná věc ze špaldové mouky, kterou bych sežrala na posezení a neletěla by rovnou ke slepicím 😃😃😃 nevím zda se vůbec na dceru dostane. 😃 opravdu luxusní záležitost. 👍👍👍moc děkuji za recept.

  9. Recept skvělý a bez posypani se nelepilo, neteklo ani nepraskly.
    Super recept příště zkusím ještě ořechy a tvaroh.
    Dala jsem mouku na půl s bílou dcerka 11mesicu bastila s jogurtem.

  10. prave jsem dopekla a nestiham davat na talir,deti berou rovnou horke z plechu 😅 jsou vynikajici,vyteklo mi jich par,ktere jsem ne uplne dobre zavrela,chybelo mi naradi,prsty+vidlicka udelala hezci okraj. S testem se pracovalo krasne,dekuji za skvely recept brzy zopakuju!

    1. Nicole, nevím přesně, co myslíte mrkvovými rohlíčky, ale pokud se ptáte, zda to můžete srolovat do tvaru rohlíčku, tak určitě ano. Já je mám osobně ale raději s náplní. 🙂

  11. Dobrý den, jaký průměr toho vykrajovátka na ravioli, prosím, používáte? 🙂 Děkuji

    1. Do zlatova se samozřejmě myslí péct, dokud nechytí pečenou oranžovou barvu, zkrátka ne syrové, ne spálené. V mojí troubě je to na cca 15 minut.

Napsat komentář: Monika S. Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *